Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
15. 12. 2021 Domácnost
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji odstranitelné pachy v domě určitě patří „vůně“ smaženého jídla. Také toužíte po tom, abyste mohli smažit, aniž byste se obávali, že vám tím načichne celá kuchyň? Naštěstí existují jednoduché domácí prostředky, s jejichž pomocí odstraníte zápach ze smažení docela snadno a rychle.
Uvařte ocet nebo skořicí
Na provonění kuchyně při smažení existuje mnoho účinných přírodních prostředků. Výhodou je, že jsou to většinou potraviny, které najdete běžně v lednici nebo ve spíži, takže jejich použití bude snadné. Zejména v případě smažených ryb, ale i jiných smažených jídel, dejte v hrnci vedle pánve vařit vodu s octem a nechte ji během smažení vřít. Je jedno, jestli použijete bílý nebo jablečný ocet, ale příjemné je, že ten jablečný má méně intenzivní aroma. Místo octa můžete do vroucí vody dát třeba hrst hřebíčku, bobkového listu nebo čerstvého rozmarýnu. Nebo můžete použít tyčinky skořice či vanilky. Všechny tyto přísady pohltí a zneutralizují nepříjemné pachy a zároveň provoní místnost. Pokud chcete zápach smaženého jídla opravdu důkladně přehlušit, přidejte do hrnců vodou s octem ještě kousky pomerančové kůry.
Mohlo by vás zajímat
Dejte do ovoce přímo do oleje
Pokud vám vaření vonných ingrediencí vedle pánve nevyhovuje nebo se neosvědčilo, můžete vyzkoušet jiný tip. Přidejte něco aromatického přímo do oleje, v němž smažíte. Mezi nejjednodušší metodu patří vkládání plátků jablka do oleje. Před použitím jablko omyjte a odstaňte jádra. Pak ho nakrájejte na plátky a v oleji je postupně vyměňujte. Když jeden plátek zhnědne, vyndejte ho a nahraďte ho plátkem čerstvým. Alternativně můžete před smažením přidat do oleje šťávu z půlky citronu. Kromě odstranění zápachu získá připravované jídlo příjemnou svěží chuť. Použití citronu je ideální zvláště při smažení ryb. Při smažení ve velké vrstvě oleje do něj můžete přidat i půlku citronu. Důležité je, abyste použili citron, který není chemicky ošetřený. Další metodou je použití petržele. Do oleje, který budete používat na smažení, přidejte čerstvou snítku, která skvěle neutralizuje zápach smaženého jídla. U všech potravin vkládaných přímo do oleje ale platí, že jakmile začnou hnědnout, je nutné je vyndat, případně vyměnit. Jinak se začnou přepalovat a doma budete mít zápach nejen ze smažení...
Mohlo by vás zajímat
Aviváž není jen na máchání prádla
Dalším účinným domácím bojovníkem nejen proti zápachu ze smaženého jídla, ale i kouře, je aviváž na prádlo. Vodu nalijte do kastrůlku, přidejte do ní trochu aviváže s vaším oblíbeným aroma a chvilku povařte. Jako alternativu k aviváži můžete přidat do horké vody pár kapek některého esenciálního oleje. Provoníte tak nejen celou kuchyň, ale i zbytek domu. Navíc je to osvědčená metoda při boji se zápachem ze zelí nebo rybí polévky.
Mohlo by vás zajímat
Na oleji nešetřete
Nejen kvalitu smaženého pokrmu, ale i intenzitu odéru lze ovlivnit také výběrem toho správného oleje. Většinou se používá olej slunečnicový, ale může to být i olej kukuřičný či sezamový. Každopádně si na obalu před použitím přečtěte, jestli je skutečně ten konkrétní výrobek vhodný ke smažení. Rozhodně je důležité používat ke smažení nejen olej kvalitní, ale především „nový“. Ten, který vám zbyl z předchozích smažení, vylijte a pánev umyjte.
Nezapomeňte větrat
Kromě metod pro odstranění zápachu při smažení jídla existují jednoduché rady, které se vyplatí dodržovat. První věc, kterou byste měli udělat, byť se vám to zdá triviální, je dobře vyvětrat kuchyň. Okno je lepší otevřít předem a nechat ho otevřené během celého smažení. Do boje se zápachem zapojte také digestoř, a to nejen v kuchyni bez okna. Dobrý zvykem je také hned umýt špinavé pánve od oleje, příp. pomůcky používané ke smažení. A nejlepší a zároveň nejzdravější variantou je použít horkovzdušnou fritézu. Olej tam nedáváte buď vůbec, nebo jen minimum, takže se vlastně nemá co přepalovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Na čem usmažit topinky? Na výběr je více možností, záleží na vaší chuti
Topinky zachraňují situace - využijete na ně starší chléb, ale také nakrmíte hladové krky nebo pohostíte (nečekanou) návštěvu. Stačí k nim přidat… Číst více
Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Skladování tuků má (asi jako vše) svá pravidla. Bylo by naprosto zcestné myslet si, že máslo v mrazáku vydrží dlouhé roky, dokud si na něj… Číst více
Pokrmy bez tuku: Tuk úplně nezatracujme, ale buďme při jeho konzumaci obezřetní
Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není… Číst více