

"Zapiekanky" - skvělá žampionová pizza svačinka
Suroviny 16 ks
- Těsto:
- 270 g vlažné vody
- 70 g sádla (rozpustit)
- 470 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí
- nahoru:
- 2 malé rajčatové protlaky
- 250 g podušených žampionů
- olej
- sůl
- pepř
- kmín drcený
- 250 g nastrouhaného tvrdého sýra (měla jsem goudu)
- koření na pizzu
Postup přípravy receptu
Do domácí pekárny dáme suroviny na těsto v uvedeném pořadí, dáme na program "těsto" vykynout.
Mezitím si očistíme žampiony, nakrájíme na kousky. Na troše oleje žampiony osmažíme, přidáme sůl, pepř, kmín a asi 15 minut necháme pod pokličkou dusit. Podlévat není potřeba, pustí dost vody. Hotovo je, když je voda vydušená a žampiony měkké.
Vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 16 bochánků, ze kterých uděláme válečky. Uprostřed je podélně nakrojíme, rukou roztlačíme do placiček.
Na povrch každé rozetřeme lžičku rajčatového protlaku, posypeme kořením na pizzu (nemusíme šetřit), navršíme žampiony a zasypeme strouhaným sýrem.
Pečeme naplno (mám plynovou troubu)15 - 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Za recept na těsto děkuji Ivetce Bílkové - Rohlíky jako dech - úžasné! zde z Topek. Skvělé těsto, ze kterého zkouším spoustu dalších receptů. Tento je inspirován mými prázdninami v Polsku před asi 20 lety, něco podobného mi tam moc chutnalo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Zapiekanky" - skvělá žampionová pizza svačinka
-
udělala jsem k večeři, dětem moc chutnalo. Skvělé!!!
-
sice jsem se potom posral, ale bylo to vyborne
-
Děkuji za recept,zkoušela jsem a je vynikající
.Chutnala mi
.Dala jsem další bodík a receptík je v oblíbených.
-
Andrejko, přesně, jak píše chocolate, čerstvého droždí se dává třikrát víc než sušeného, takže 21 g, což je půl kostky. Stupně trouby fakt nevím, já je na plynu nemám, ale trochu jsem rozehřála a nechala jsem to naplno, neztlumovala jsem. Jen jsem hlídala. První várka byla po 20, druhá po 15 minutách (trouba už se víc vyhřála). Držím palečky, ať se povede.
-
prcek666:Nejsem autorka, ale na půl kila mouky bych dala cca půl kostky čerstvého droždí (tolik dávám, když peču z podobného těsta pečivo).
Kostka droždí=42g. -
Zdravím, vypadá to pěkně a zajímevě ukládám do bolíbených a po víkendu vyzkouším (nemám zrovna doma droždí a obchod otevře až v pondělí). Jen bych se chtěla zeptat kolik toho droždí má být nepoužívám sušené a taky nemám pekárnu,dělám těsto ručně,takže bych chtěla vědět kolik toho čerstvého droždí. A taky bych byla ráda za stupně v troubě mám elektrickou.Děkuji.Zdravím Andrea
-
-
no,tak do toho bych se s chutí zakousla
-
Petro
, moc hezký recept.S chutí bych se zakousla...
BTW-můj táta vždycky říkával, když jsme doma otravovali, kdy že bude oběd, že vypadáme jako vlak Družby plný hladových Poláků..