Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme velikonoční drchanice: Vláčné cukroví smažené v oleji chutná fantasticky a hotové je raz dva!
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Láká vás udělat letos na Velikonoce jiný moučník než klasického beránka nebo mazanec? A co takhle drchanice? Na toto polozapomenuté pečivo jsme objevili recept nedávno, a tak je musela redaktorka Hanka ihned vyzkoušet. A jak to dopadlo? Na Velikonoce se bude muset pustit do smažení znovu!

Netradiční velikonoční moučník

Moc ráda se dívám do staročeských kuchařek a s oblibu zkouším i recepty různých regionálních kuchyní. A také jsem ráda, když objevím nějaký neznámý recept a můžu tak připravit při sváteční příležitosti něco netradičního. Na starých receptech mě fascinuje, že i z pár obyčejných surovin vznikne něco neskutečně dobrého. A přesně takové jsou drchanice.

Drchanice skoro jako boží milosti

Když jsem byla malá, moje babička často dělala boží milosti, které jsem přímo zbožňovala. Připravovala je nejen na Velikonoce, ale jako rychlé sladké křoupání, když jsme přišly na návštěvu a mě honila mlsná na něco sladkého. Protože mi tak chutnaly, začala jsem je později dělat občas sama a vždy se po nich jen zaprášilo. A pak jsem jednou na internetu našla recept na malé pocukrované cukroví trochu zvláštního názvu drchanice. Těsto se hodně podobalo tomu na boží milosti, a tak jsem se rozhodla pro jednou vyzkoušet něco jiného a pustit se právě do drchanic. A rozhodně to stálo za to.

Drchanice - pečivo, které přivolá jaro

Drchanice byly stejně jako boží milosti oblíbeným velikonočním pečivem, i když se občas dávaly do souvislosti s obdobím masopustu. Oblíbené byly zřejmě na jihu Čech, ale pravděpodobně je o Velikonocích připravovali i jinde. Stejně jako koblihy nebo boží milosti se i drchanice smaží, oproti božím milostem jsou ale ve tvaru koleček. Mělo to svůj význam – neboť kruh symbolizoval sluníčko a příchod jara. Navíc je na nich úžasné, že jsou až neskutečně snadné na přípravu. Budete je mít hotové raz dva a ingredience na ně má určitě každý doma.  

Jak chutnají drchanice

Drchanice jsem připravovala z polovičního množství, i tak jsem ale vytvořila asi 12 koleček. Oproti božím milostem jsou drchanice mnohem jednodušší. Těsto není nutné nijak překládat ani válet na co nejtenčí placku. Starosti si ani nemusíte dělat s tím, jaké tvary vytvoříte. Stačit vám bude vykrajovátko ve tvaru kruhu nebo obyčejná sklenička. Těsto je trochu tužší, takže se vám možná bude trochu hůř válet, ale není to nic strašného. Vykrájená kolečka se pak už jen smaží v oleji, která nezapomeňte rozpálit na dostatečnou teplotu, aby se vám drchanice krásně opekly dozlatova. Pak už je jen stačí posypat moučkovým cukrem a máte hotovo.

Na rozdíl od božích milostí se těsto během smažení nijak nenafouklo a drchanice nebyly ani tak křehké a křupavé jako bývají boží milosti. Vypadaly spíš jako nějaké vánoční cukroví. Uvnitř ale byly příjemně měkké a vláčné. Ocenila jsem také příjemnou chuť a vůni po vanilce a citronové kůře. Z talířku zmizely tak rychle, že jsem je málem nestačila vyfotit, takže je o Velikonocích udělám určitě znovu. Vám na ně dnes už s předstihem nabízím recept. 

Osmažte si pravé velikonoční drchanice

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 3 lžíce vína, 2 žloutky, špetku soli, vanilku, citronovou kůru, olej na smažení a moučkový cukr na posypání.

Příprava: Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní lehce povolené máslo nakrájené na kousky, cukr, vaječné žloutky, víno, sůl, citronovou kůru a zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr. Vše smíchejte a vypracujte tuhé těsto. Poté z něj na pomoučeném vále vyválejte tenkou (cca 4 mm) placku a vykrájejte z ní malá kolečka. V kastrolu nebo na pánvi si rozehřejte vyšší vrstvu oleje a kolečka v ní smažte dozlatova. Pak je vyjměte a nechte okapat na ubrousku. Ještě horké pečivo posypejte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroje informací: 
Vašák, J.: Regionální kuchařka z Čech, Moravy a Slezska

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více