Skromná kuchyně: Šmorn je staročeská delikatesa, kterou snadno zvládnete i dnes

Už jste někdy slyšeli slovo šmorn? Pak víte, že jde o trhanec. Nebo kaši. Nebo slanou drobenku z brambor. Pokud jste teď zmatení, pak vězte, že pod jedním názvem se skutečně u nás připravují tři různá jídla. Ale všechna jsou dobrá a všechna vám dnes představíme.
Šmorn má mnoho podob
Staročeský šmorn je bez ohledu na to, co si pod tímto názvem představíte, jedním z typických jídel staročeské kuchyně. Pokrm tohoto jména se za starých časů připravoval zřejmě po celé naší zemi, a to v různých podobách. Stejně jako mnoha jiných staročeských slov i jeho význam v průběhu let zapadl a dnes jej znají jen někteří. Šmorn je tak obvykle považován za krajovou specialitu.
Článek z magazínu
Císařský šmorn neboli trhanec
Pokud byste pátrali po původu slova šmorn, zřejmě byste se dobrali ke Kaiserschmarrnu. Tak se v němčině nazývá jeden z nejslavnějších moučníků rakouské kuchyně starého mocnářství. U nás byl známý jako císařský trhanec a šlo o dezert vpravdě císařský, neboť byl podle mnoha historek připraven přímo pro císaře Františka Josefa I. A protože v době jeho vlády chodila spousta dívek z našich zemí do služby do Vídně, dostal se recept na tzv. kajzršmorn i do českých zemí. Moučník v podobě nadýchané omelety natrhané na kousky a podávaný obvykle s jablečným pyré nebo s třešněmi či višněmi byl ovšem v souladu s jeho císařským původem spíš výsadou bohatších měšťanských domácností.
Šmorn z krupice místo kaše
Císařskému šmornu se podobal mnohem prostší sladký pokrm z krupice označovaný také jako šmorn. Šlo spíše o jakousi kaši, kterou zbožňovaly hlavně děti. Krupice se nejprve osmahla na velkém množství másla tak, aby se jednotlivá zrníčka od sebe oddělila a připomínala tak trochu jikry. Ve chvíli, kdy "jikry" začaly vonět a zezlátly, zalily se mlékem a vše se povařilo, aby vznikla konzistence kaše. Nakonec se ještě do pokrmu vmíchalo celé vajíčko. Souvislost s Kaiseschmarrnem ale zřejmě přece jen byla. Rakouský výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek, nesmysl nebo nějakou nepovedenou věc, a tak opravdu nejen trhanec ale krupičný šmorn na talíři vypadaly. Krupičkový šmorn se rovněž servíroval s ovocem, nejčastěji ale s třešňovým kompotem.
Sladká i slaná podoba bramborového šmornu
Stejný nepořádek ovšem na talíři vznikl, když se připravil šmorn z brambor. Toto obyčejné jídlo lidové kuchyně bylo populární na Vysočině a také na hranicích s Německem. Bramborový šmorn se dělal v mnoha variantách, vždy ale byly jeho základem ve slupce vařené brambory, které se oloupaly a nastrouhaly nahrubo. Na pánvi se pak rozehřálo sádlo či olej a na něm se nejprve osmahla hrubá mouka a posléze se k ní přidaly nastrouhané brambory. Vše se společně opékalo, až vznikla směs připomínající zlatavou drobenku. Ta se podávala většinou naslano dochucená jen solí, případně česnekem. Existovala ale i sladká verze posypaná mákem a se švestkovým kompotem. Tomuto prostému pokrmu se občas trochu nelichotivě přezdívalo slepičí žrádlo, známý je také jako rýpl nebol bramborové opečky. Někdy se ještě k bramborám a k mouce přidala opečená krupice, takže je patrná i spojitost s předchozím šmornem.
Článek z magazínu
Šmorn nebo škubánky?
Jako šmorn se na Plzeňsku rovněž označovaly škubánky (někde označovány jako kudlánky). Jejich příprava se hodně podobá předchozímu šmornu, nastrouhané brambory se také nejprve smíchaly s polohrubou moukou, pak se z nich ale tvořily větší nočky, které se nakonec osmahly na pánvi na sádle. Nejlepší byly se zakysaným mlékem.
Zdroje informací:
Vysocina.rozhlas.cz
Plzen.rozhlas.cz
Mehlspeiskoenig.at
Témata: šmorn, císařský trhanec, škubánky, brambory, staročeská kuchyně, skromná kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z ementálu s jablky
Přidáno před 10 hodinami

Zapečené brambory s uzeninou, pórkem a kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami

Čokoládový krém á la termix
Přidáno před 16 hodinami

Makovky lepší než z obchodu k pivu, vínu či televizi
Přidáno před 18 hodinami

Sladké trubičky pečené v toastovači
Přidáno před 20 hodinami

Houbový kuba LFR
Přidáno 3. 2. 2023 19:34
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.