Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Suroviny 2 porce

asi 300 g hrubé mouky
sůl
2 vejce
2 lžíce mléka
sádlo
cibule, česnek
zbytek vařeného nebo pečeného masa (popř. uzenina)
kapie
petrželka nebo pažitka
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zpracujeme tuhé těsto a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do vroucí a osolené vody, vaříme asi 3 minuty. Scedíme, necháme okapat a rozprostřeme na pekáč.

  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nasekaný česnek, nakrájenou kapii a maso a orestujeme.
    Přidáme na pekáč k uvařenému drobení, přidáme ještě nasekanou petrželku nebo pažitku, opepříme,přisolíme , promícháme a zapečeme. Během pečení promícháme.

Poznámka od kuchařky

Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.

Komentáře k receptu Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

  • Helene Helene

    Tento zajímavý recept neznám. Ale k těm krajovým názvům : pod názvem šmorn dělala moje babička jednoduché jídlo, které se dělávalo v pondělí, neb bývalo velké prádlo. Na trošce sádla se opražila krupice, osolila, zalila rozšlehaným vejcem a podle potřeby vodou a povařila. A v případě žaludečních a střevních potíží byl šmorn pouze za sucha opražená a osolená krupice podlitá vodou.:-(( A to jsme se , my děti, raději rychle uzdravily!;-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Odeta Wollmanova: Tyto staré recepty jsou velmi dobré a názvy se různí podle krajů. Toto se dá dělat v různých obměnách podle fantazie a to mě baví.

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    Strouhánek, buď dáváme do polévky místo nudlí, když není zrovna oslava nebo neděle. Jinak opečeme na zpěněné cibuli, jako když děláme rizoto, se zeleninou, masem z polévky, slaninou, jen vaříme kratší dobu než rýži. Možná na zapékání lepší uvařit ve vodě. Jen u těchto starých receptů se u nás sever - muž a jih - já pořád mlátí, teda ne fyzicky, ale on si pod tím názvem nedovede nic představit a navíc se vzteká, protože si nevzpomene jak tomu říkali doma.
    Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.

    Odpovědět

  • helaha helaha

    Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.:-):-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    RubyRom:
    To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    klukodvody: Děkuji za připomínku, jako šmorn mi to kdosi pojmenoval, že to zná z dětství. V jedné skupině o vaření na fb jsem se ptala zda tento recept někdo zná a pod jakým názvem. Takže se omlouvám za matoucí název. Ale ať je správný název jakýkoliv, nic to nemění na báječné chuti tohoto tak jednoduchého pokrmu. Myslím, že jsme již pořádně zmlsaní a nezaškodí připomenout si jednoduchá jídla, která byla kdysi často na talíři chudých lidí. Vždy mne překvapí jak dobré to je!

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.:-K

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Jeden lepší než druhý. Díky moc. :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Krásny recept!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Úplně mám na to chuť!! <3

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky.:-K V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.

    Odpovědět

  • Izabella929 Izabella929

    Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..:-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: šmorn recept recept na šmorn smorn staročeské recepty staročeské názvy jídel staroceske nazvy kudlánky polévka názvy staročeských jídel názvy staročeských jídel jak.se.dela smorn bramborový smorn tipy staročeských jídel kudlany recept kudlánky jidlo recepty staročeských jídel staročeský bramborový trhanec staročeské pokrmy recepty nazvy staroceskych polevek staročeská jídla cesto šmorn