Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

RubyRom Kuchařka: RubyRom

2 porce Těstoviny 9 názorů

Suroviny

asi 300 g hrubé mouky
sůl
2 vejce
2 lžíce mléka
sádlo
cibule, česnek
zbytek vařeného nebo pečeného masa (popř. uzenina)
kapie
petrželka nebo pažitka
sůl a pepř
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zpracujeme tuhé těsto a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do vroucí a osolené vody, vaříme asi 3 minuty. Scedíme, necháme okapat a rozprostřeme na pekáč.

  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nasekaný česnek, nakrájenou kapii a maso a orestujeme.
    Přidáme na pekáč k uvařenému drobení, přidáme ještě nasekanou petrželku nebo pažitku, opepříme,přisolíme , promícháme a zapečeme. Během pečení promícháme.

Poznámka

Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 72 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

  • helaha helaha

    Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.:-):-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    RubyRom:
    To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    klukodvody: Děkuji za připomínku, jako šmorn mi to kdosi pojmenoval, že to zná z dětství. V jedné skupině o vaření na fb jsem se ptala zda tento recept někdo zná a pod jakým názvem. Takže se omlouvám za matoucí název. Ale ať je správný název jakýkoliv, nic to nemění na báječné chuti tohoto tak jednoduchého pokrmu. Myslím, že jsme již pořádně zmlsaní a nezaškodí připomenout si jednoduchá jídla, která byla kdysi často na talíři chudých lidí. Vždy mne překvapí jak dobré to je!

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.:-K

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Jeden lepší než druhý. Díky moc. :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krásny recept!

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Úplně mám na to chuť!! <3

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky.:-K V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.

    Odpovědět

  • Izabella929 Izabella929

    Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..:-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: staročeské názvy jídel šmorn recept co to je staročeské názvy

Zapomněl/a jsem heslo