Játrová paštika

cathleen Kuchařka:

Zavařeniny 41 názorů

517
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Suroviny

1 kg tučného vepřového masa (nejlepší je podbradek, i s kůží)
500 g syrových jater
250 g sádla (vaničku, kostku)
7 vajec
400 g nakrájené cibule
sůl
paštikové koření
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Podbradek uvaříme v troše vody doměkka a cibuli zpěníme na sádle do mazlava.

  2. Uvařené maso a játra umeleme, přidáme cibuli se sádlem, syrová vejce, sůl a koření a trochu vývaru z podbradku, aby směs měla konzistenci řidší kaše.

  3. Dobře promícháme, dochutíme a pokud paštiku před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme, je při mazání na chleba k nerozeznání od kupované.

  4. Masovou kaši plníme do zavařovaček do 2/3 jejich výšky, dobře zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1hod při 100°C.

  5. Druhý den sterilaci zopakujeme. (Nebo rovnou zaváříme 2hod, také při 100°C.)

Poznámka

Pokud do paštiky nepřidáme tu trochu polévky, po zavaření je to spíš taková paštika ke krájení.

Koření s míchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček.

Po otevření to pak zavoní celou místností.....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Játrová paštika

  • scarlet scarlet

    Dobrý den,
    tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.:-K

    Odpovědět

  • jarda jarda(neregistrovaná)

    andrysek.jaroslav229používám paštikové koření TRUMF-játrová paštika,odkaz na w.w.w.koření trumf

    Odpovědět

  • Olda Olda(neregistrovaná)

    Toto je nejlepší návod na výrobu játrové domácí paštiky. Děláme ji při domácí zabíjačce každý rok. Jen nedáváme cibuli ani česnek, změní to trochu tu pravou játrovou chuť, jako koření pak dáváme jen sůl a pepř. Dobře zavařit a dobrou chuť.

    Odpovědět

  • uzenář uzenář(neregistrovaný)

    JÁTROVÁ DOMÁCÍ PAŠTIKA:
    Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
    1 kd vepřových jater
    1 kg syrového sádla
    0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
    3 stroužky česneku větší
    1 menší cibule
    40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
    koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
    Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    rebeka: Nadi, koření melu na umělohmotném ručním kávomlýnku, sypu ho přiměřeně, míchám, semtam ochutnám a čeho je třeba, přisypu - tak, aby to bylo podle naší chuti (třeba jako při kořenění sekané).
    Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku":-)). Je dobré směs malinko přesolit (ale malinko), dost soli se vsákne do masa (to je nesolené) při zaváření. Ale i kdyby se nezdařilo a paštika byla míň slaná, dosolit na chlebu ji můžeš vždycky;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    cathleen:joooj,můj guru:-8:-D znamenám si;-):yes::yes:ono by se to koření dalo i utlouct v porculánovém hmoždíři,he jo;-):-?:-)
    jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...:-//:-D:-D
    a děkuji:-K:-K
    jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně:-D:-D:-D ale kolik toho hřebíčku..s tím asi opatrně..jeden..dva:-?:-?:-) a česnek vůbec žádný:-?:-O Magduška dává..tak nevím..já s tím nemám pražádnou zkušenost;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    rebeka: Nadi, davam mlety cerny pepr, zazvor, trochu sladke papriky, mleteho noveho koreni, muskatoveho kvetu (taky troska, ale nemusi byt), co u nas nesmi chybet - mlety hrebicek. Ten dela pastiku pastikou.
    Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    rebeka:medveďa už od dneska naháňa maris...:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    magdalenka::-O:-O:-Oa kde si nehala medveďa:-O:-?tu neide:-D:-D:-D:-D:-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Cat vám určite odpovie, ale ja dávam aj cesnak a staročeské korenie...

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Domácí paštiku miluji:-p.
    A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka;-).

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    cathleen,prozradíš mi,prosím,jaké koření si mícháš do téhle dobroty;-):-? jistě se dá i koupit hotová směs,nemám s tím zkušenost..nikdy jsem domácí paštiku nedělala:-8
    ale zkusit se má všechno,že;-):-? a tohle vypadá dost dobře a nijak složitě..možná bych to zvládla i já:-?;-):-)

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Zapoměla jsem dodat, že játra a vejce dávám na cibulku, podusím a pak to vše umixuji, je to rychlé a není práce se zavařováním - výsledek je stejný.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Marcela: do toho mrazaku muzete dat mozna tak vasi pastiku. Tady, jestli jste si nevsimla (neprecetla), jsou syrova jatra a syrova vejce. Takze pastika se zavarovanim vlastne "dodelava". A zavarila bych ji stejne, mame ji jako "konzervy" na vylety nebo manzelovi na svacinu do prace :-)

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Paštiku místo zavařování lze dát do mrazáku. :-))Já už to jinak nedělám, dám do malých skleniček a zavíčkuji. Když ji chceme na př. k snídani, večer ji vyndám a k snídani je už rozmrazená a posléze i snědená.:-p

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo