Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Považujete se za pivního fajnšmekra a rádi ochutnáváte neobvyklá piva z malých pivovarů? V tom případě nesmíte chybět na akci, která se v pátek 17. 6 a v sobotu 18. 6. koná na pražském Rašínově nábřeží. Festival Pivo na Náplavce nabídne nejen tradiční české ležáky ale i různé pivní speciály.

Pivo na Náplavce již desátý ročník

Oblíbený degustační festival pro všechny milovníky piva se na pravém břehu Vltavy koná již poosmé. Jde však již o desátý ročník, dva roky se totiž kvůli pandemii odsouval až na podzim a konal se pak v Holešovicích. Letošní ročník akce nazvané Pivo na Náplavce začne v pátek 17. června ve 14 hodin. Druhý den festivalu, tedy v sobotu, mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá až deváté večerní hodiny. Oba dva dny pivo poteče proudem, těšit se můžete na spoustu pivních speciálů, nebudou chybět ani stánky s občerstvením a samozřejmě hudební doprovod. Co dalšího vás na akci čeká?

Seznamte se s pivovary letošního ročníku

1. Festival patří hlavně mini a mikro pivovarům, kterých se Náplavku sjede opravdu požehnaně. nabídka minipivovarů z celé republiky. Přijedou sem nejen tu nejstarší čeští výrobci, kteří se akce účastní již poněkolikáté, ale i nově vzniklé minipivovary. Největším lákadlem budou hlavně nováčci jako třeba Pivovar Bad Flash, Pivovar Malý Janek z Jinec, Pivovar Panaczech, Rodinný pivovar Švihov a Rodinný pivovar Vik.

2. Velkou hvězdou festivalu bude určitě slavný pivovat Matuška, který sídlí v obci Broumy ve středních Čechách a je vyhlášený havně svými svrchně kvašenými pivy. Pivo zde vaří řemeslným způsobem, nefiltrují ho nepasterizují. Ochutnat budete moci například pivo Raptor 15°, IPA, 55 IBU, - vůbec první pivo IPA uvařený z tohoto pivovaru, ve kterém jsou použity české i americké chmely.

3. Festivalovým pivem letošního ročníku bude Vltavský hausbót, 11% polotmavý ležák, jehož výroby se ujal Pivovar Krum Moravský Krumlov, nejoblíbenější pivovar IX. ročníku festivalu. Nejlepší pivovar festivalu budou návštěvníci vybírat i letos. 

4. Velkým lákadlem budou piva s přídavkem bylinek – k ochutnání bude kotvičníkové, měsíčkové, pampeliškové či šalvějové

5. Samozřejmostí budou i v poslední době oblíbené kyseláče, velmi osvěžující piva, které nadchnou i ty, kteří jinak pivům příliš neholdují. Nejrůznější kyseláče ve stylu ovocného gose, piva NEIPA, Milkshake IPA přiveze třeba pivovar Radouš. Milovníky ovocných piv nachne určitě i Wildberry Sorbet 13° - pivo s příjemnou kyselostí pouze z lesního ovoce z Pivovaru VIK.

6. Ti, kteří dávají přednost větším a dlouhá léta zavedeným pivovarům, mohou zamířit ke stánku Národního pivovaru Budějovický Budvar, který bude pro letošní rok zástupcem velkých pivovarů. 

7. Na festivalu samozřejmě nebude chybět ani mnoho stánků s občerstvením, kde koupíte samé dobroty vhodné k pivu. Pivní degustování si tak budete moci proložit burgery, masovými specialitami z grilu, belgickými hranolky, balkánskými specialitami, pizzou, kvalitními českými uzeninami, francouzskými klobáskami a dalšími pochutinami.

8. Pivo se bude ochutnávat výhradně z degustačních sklenic. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají. „Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, degustační karty a tužky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu," říká Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce.

9. Připraven je rovněž bohatý kulturní program a hudební doprovod. Těšit se tak můžete na DJ Bruno Kässe. V pátek zahraje jazzová formace Appendixie a poté bluesoví ZVA 12-28 Band ze Slovenska. V sobotu na akci vystoupí kubánsko-česká kapela Atarés a program zakončí Tarapaca Jazz.

10. V sobotu od 10 do 14 hodin bude navíc součástí programu i Pivní bleší trh, kde si sběratelé budou moci doplnit sbírku etiket, tácků, zátek a dalších s pivem souvisejících propriet. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více