Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v mikrovlnce
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem pro rychlé ohřívání jídla, ale lze v ní i spoustu pokrmů připravit. Naše tipy se vám budou hodit v případě, že nemáte čas věnovat se klasickému vaření nebo není aktuálně jiná možnost.

Zásady vaření v mikrovlnce

Na ohřívání jídle v mikrovlnce jsme si zvykli a všechny zásady máme obvykle v malíčku. Vaření v mikrovlnné troubě je ale něco jiného. Od klasických kulinárních metod se značně liší, proto je třeba dodržovat pár zásad, které zajistí nejen bezpečnost, ale i skvělý výsledek. Co dělat a co naopak ne? Přečtete si následující principy.

  • Do mikrovlnky patří speciální nádobí, které ideálně seženete ve značkových obchodech. Lze v ní vařit v plastových nádobách přímo určených do mikrovlnné trouby, varném skle nebo v keramice. Aby bylo rozložení teploty rovnoměrné, vybírejte vždy kulatý tvar nádobí. Do mikrovlnky nepatří nádoby obsahující i sebemenší kovové části. Pozor i na vzory na nádobí, které mohou kov obsahovat (například růžový porcelán).
  • Pokrmy při vaření zakryjte poklopem s výjimkou například dezertů nebo knedlíků z hrníčku. Zamezíte tak znečištění vnitřku mikrovlnné trouby, jídlo se nebude vysušovat a bude rychleji hotové.
  • Nádobu na vaření vždy naplňte pouze do poloviny objemu.
  • Dodržujte předepsaný výkon a dobu vaření, aby výsledek byl perfektní.
  • Ingredience, které vyžadují delší přípravu, rozložte po okraji nádoby, kde se uvaří rychleji, než uprostřed.
  • Zeleninu a přílohy vždy vařte společně s alespoň trochou vody nebo vývaru.
  • Při přípravě rizota a jiných směsí v průběhu pokrm několikrát zamíchejte, aby byl stejnoměrně uvařený.

Co nepatří do mikrovlnné trouby?

I když za určitých podmínek lze v mikrovlnce uvařit i vejce natvrdo, raději to nezkoušejte. Nadměrný tlak uvnitř skořápky může způsobit doslova explozi, a to i ve chvíli, kdy se budete chystat k oloupání!

Potřebujete ohřát vodu na čaj? Zvolte raději varnou konvici. V mikrovlnné troubě se voda v hrnku zahřeje nejvíce na svém povrchu, zatímco zbytek tekutiny zůstane chladný. Vzniklé napětí pak při kontaktu s čajovým sáčkem nebo chladnou tekutinou může opět způsobit explozi.

Čerstvé ovoce by asi málokoho napadlo vařit v mikrovlnce, ale pro jistotu přidáváme varování, že některé druhy s vysokým obsahem vody mohou působením mikrovln rovněž vybouchnout.

Do mikrovlnky nepatří ani chilli papričky, které kvůli mikrovlnám začnou uvolňovat velké množství kapsaicinu. Tato koncentrovaná extra pálivá dávka vám po otevření dvířek může způsobit lehké popáleniny a podráždit sliznice.

Houby vyžadují klasické tepelné zpracování, jinak vám mohou způsobit zažívací problémy.

Mražené maso se sice za nějakou dobu v mikrovlnné troubě uvaří, ale určitě si na něm nepochutnáte, Bude totiž tuhé a nerovnoměrně uvařené.

Vaření zeleniny

Zeleninu nakrájenou na menší kousky vždy podlijte trochou vody, přikryjte a vařte podle druhu zeleniny při výkonu 600 W. Měkčí zelenině, jako jsou rajčata, cukety nebo lilek, stačí 5 minut, tvrdší druhy (mrkev, květák, brokolice,...) potřebují 8 – 10 minut.

Pokrmy z jedné nádoby

V mikrovlnce lze samozřejmě připravit i pokrmy s masem nebo různé směsi. Dokonce i hovězí guláš zvládnete bez zdlouhavého vaření na sporáku.

Na zapečené brambory z mikrovlnné trouby pro 4 osoby potřebujete 6 brambor, 200 g šunky, 200 g strouhaného sýra, 3 vejce, 1 jarní cibulku, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř, kousek másla a trochu strouhanky. Jak na to?

Brambory uvařte téměř doměkka, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s nakrájenou šunkou, sýrem, cibulkou, vejci, paprikou, podle chuti osolte a opepřete. Nádobu vymažte tukem, vysypte strouhankou a rozprostřete do ní směs. Přikryjte a zapékejte při výkonu 700 W asi 8 - 10 minut a nechte ještě pár minut dojít.

Mikrovlnka zvládne jakýkoli druh masa, nejlépe v kombinaci se zeleninou, která dodá pokrmu šťavnatost a máte postaráno zároveň i o přílohu.

Také příprava španělské paelly je rychlejší, než při klasickém vaření na pánvi. Na 4 porce si připravte 1 hrnek kulatozrnné rýže, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2 lžíce rajčatového pyré nebo 1 lžíci rajského protlaku, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 hrst mraženého hrášku, 250 g rybího masa bez kůže, 1 lžíci oleje, ¼ lžičky šafránu, sůl a pepř. Místo ryby se do paelly hodí také mořské plody, pikantní klobáska nebo kuřecí maso. Jak na to?

Rýži propláchněte, zalijte v nádobě do mikrovlnky vývarem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, rybí maso a ostatní ingredience. Přikryjte víkem a vařte za občasného promíchání při plném výkonu asi 15 minut.

Dezerty a pochutiny z mikrovlnky

Nemáte čas na dlouhé pečení dezertu? Hrníčkové moučníky a rychlé muffiny z mikrovlnné trouby jsou velmi oblíbené. Na výrobu pudinku potřebujte 1 balení pudinku, 500 ml mléka a cukr dle chuti. Všechny 3 ingredience promíchejte a vařte na plný výkon 6 minut. Během této doby 3x promíchejte.

Máte-li mikrovlnku s funkcí grilování, vyzkoušejte sladkokyselá kuřecí křídla. Na 8 křidýlek použijte 2 lžíce kečupu, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci sójové omáčky a 1 lžičku grilovacího koření. Ve směsi křídla marinujte alespoň 2 hodiny. Položte na plochou misku vhodnou do mikrovlnné trouby a při plném výkonu nechte 5 minut péct kůží dolů. Poté obraťte, zapněte gril a nechte opéct na křupavou kůrčičku.

Věděli jste, že se dají v mikrovlnce připravit i křupavé bramborové chipsy?

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více