Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Udělat výborné domácí bagety není nic těžkého ani složitého. Pokud jednou vyzkoušíte, přesvědčíte se o tom sami
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Domácí bagety z kefírového těsta jsou výborné i samotné. Chutnají nejen jako přílohové pečivo, k salátu, pomazánce nebo uzenině, ale fantastické jsou plněné!

Když pekařka promluví...

Bagetky jsou jednoduché, lehce dokořeněné kmínem, pepřem a sušeným česnekem. Kefír, kterým těsto zaděláváme, chuť pečiva povytáhne kus směrem nahoru a hlavně - významně prodlouží trvanlivost pečiva. Tyto bagetky jsou výborné i tři dny, pokud zbydou...

Co budeme na kefírové bagety potřebovat? 60 g vody, 240 g kefíru (nejlépe domácího), 480 g hladké mouky, 30 g změklého sádla, 1,5-2 lžičky soli, 1 lžičku drceného kmínu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžičku cukru, 12-15 g čerstvého droždí

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Vodu rozmícháme s cukrem, droždím a lžičkou mouky mouky a tento kvásek necháme asi 15-20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které bude v míse asi 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto: Hotové těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku – všechny pak necháme znovu pár minut odpočívat, než z nich vyválíme bagety. Bagetky necháme na plechu vykynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (210 °C / asi 20-25 min).

Drobečky z ošatky

  • Vyzkoušete zadělat těsto na omládek, s menším množstvím droždí: smícháte vodu, 40 g kefíru, 1 lžičku sladěnky nebo včelího medu, 8 g čerstvého droždí (opravdu to stačí) a 100 g hladké mouky do těstíčka, zakryjete a necháte 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek surovin a už klasicky uhnětete těsto.
  • Pokud vynecháte koření (kmín, pepř, sušený česnek) budou mít bagety jemnější chuť.
  • Kefír mám hustý, domácí, z tibetské kefírové houbičky

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více