Brabantské dortíčky

ivulinka Kuchařka: ivulinka

20-25 ks Cukroví , Pečené, Plněné 21 názorů

Suroviny

200 g hladké mouky
160 g másla
80 g práškového cukru
80 g mletých ořechů
trochu skořice
Krém z jíšky:
150 g másla
80 g hladké mouky
1/4 l silné kávy
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
oříšky
loupané mandle nebo hotové zdobení Dr Oetker
poleva
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout a na pomoučněném vále vyválíme na plát a formičkami vykrajujeme nejlépe oválky, které přeneseme na plech a pečeme při 150°C asi 20 minut.

  2. Upečené spojíme krémem, dozdobíme polevou, oříškem, mandlí nebo hotovým zdobením Dr. Oetkera.

  3. Krém: z 50 gr másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlou černou kávou, vymícháme dohladka a chvíli povaříme. Zbylé máslo utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a po troškách za stálého šlehání vmícháme vychladlou kávovou kaši.

  4. Slepená kolečka ozdobíme polevou, přilepíme oříšek, mandli nebo posypeme hotovým zdobením.

Poznámka

Tyto dortíčky u nás každoročně o Vánocích sklízí velký úspěch hlavně díky použitým ořechům a skořice v těstě.

Krém ráda používám z jíšky, není totiž tak tučný jako z másla nebo jiného tuku a tohle množství mi stačí na slepování dvou druhů cukroví. Pokud se ho někdo z vás rozhodne připravit jen na jeden druh cukroví, pak je vhodné ho udělat jen z poloviční dávky.

Zdroj: starý rodinný recept po babičce

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 392 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Brabantské dortíčky

  • PaCaOl PaCaOl

    Tak tohle cukroví je klasika, vejce tam nepatří stejně jako kávová poleva s M kem,charakteristické jsou oříšky, špetkou skořice a bílou polevou. Dělávám každé Vánoce a recept měla maminka z Rodinné školy.
    M píšu na podobné těsto ale s přidáním kávy a pak i kávová poleva. Tak ať se vám daří! :-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Hanča:ne, nedává.

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    Děvčata a není tam uvedeno vejce?!? To se do těsta nedává?:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Pajaja: moc se ti povedlo;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Ivulinko, tak jsem se konečně dostala k tomu, abych přidala fotku. Cukroví je to báječné a křehké. Doma moc chutnalo. . . Takže příští rok bude určitě zase. :yes::yes::-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Pajaja:Pavlínko, je to poleva z bílé čokolády, jsem ráda, že se ti zalíbily, díky:-K

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Ivulinko, krásné kousky! Jakou polevu jsi použila? Letos bych je vyzkoušela. . . :-p:yes:+

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Buryno, děkuji, moc se ti povedly:yes:

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Tak jsem přidala foto :-)

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Ježiš to já se ani neodvážila dělat foto.... No vyfotím, ale určitě to nebude taková krásná fotka, jako máš ty :-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Buryno, děkuji, moc jsi mě potěšila, ale kde je fotka? Moc by se mi tu líbila!!!

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Vyzkoušela jsem, udělala kávovou polevu a ozdobila "eMkem". Jsou opravdu moc dobré. Do druhého dne jsou krásně měkké, rozplývají se na jazyku :-p;-);-) určitě budu dělat znovu :yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-K krása

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Holky, děkuji za slova chvály, zdobila dcerka.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivi, krásná fotka, nádherné cukrovíčko:-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: brabantské cukroví brabanské dortíčky brabanské cukroví brabantské dortíky brabanske dortiky brabantské kávové dortíky dortičky krém do brabantských dortíčků vánoční dortíčky brabantské vánoční cukroví brabantské koláčky krém do dortíčků krém na slepování cukroví brabantské kolečka krem na dorticky brabanské krém z jišky nejlepší išlské dortíčky krem z mouky išlské

Zapomněl/a jsem heslo