Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.

Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.

V americky mluvících zemích předznamenávají příchod Halloweenu velkolepé přípravy. Slavící si dávají obzvláště záležet na výzdobě a dekoraci domu. Vedle tradiční vydlabané dýně se svíčkou uvnitř patří k typickým znakům Halloweenu čarodějnice, černé kočky, netopýři, hadi, pavouci a pavučiny, duchové, kostlivci a další strašidla.

V podvečer 31. října děti převlečené do strašidelných kostýmů chodí dům od domu a s pořekadlem „Trick or treat!“ („Koledu, nebo vám něco provedu!“) koledují svou výslužku. Pokud děti nedostanou sladkosti nebo peníze, mohou si být majitelé domu jistí, že je nemine trest v podobě šprýmů, jakými jsou rozbitá vajíčka na autech, pomalovaná okna nebo pasta na klikách.

Děti jsou obvykle obdarovávané bonbóny, čokoládami a sušenkami; některé rodiny si však na pohoštění a výslužce dávají opravdu záležet a jejich hostiny připomínají spíše umělecká díla: perníčky mají podobu duchů, dortíčky jsou zdobeny čokoládovými netopýry a z marcipánu jsou stavěny malé pomníčky.

Typickou halloweenskou dobrotou jsou sladká jablka, na kterých si s oblibou pochutnávají jak děti, tak dospělí. Zkuste si je připravit i vy. Na jejich výrobu budete potřebovat:

  • 6 jablek
  • 2 šálky krystalového cukru
  • ¾ šálku vody
  • ½ šálku kukuřičného sirupu
  • Potravinářské barvivo (červená barva: 3 kapky červené + 1 kapka žluté; zelená barva: 5 kapek modré + 2 kapky zelené) – není nezbytnou ingrediencí

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a za stálého míchání vařte při vysoké teplotě minimálně 20 minut. Jablka již mějte připravená: omyjte je, odstraňte šťopku a místo ní zapíchněte silnější špejli nebo dobře omytou větvičku. Jablka přichystejte na pečící papír a zalijte připravený cukerným roztokem: musíte pracovat rychle a opatrně, protože roztok po odejmutí z tepla brzy tvrdne.

Po zaschnutí můžete jablka podávat tak, jak jsou, nebo je nakrájet na menší měsíčky. Šťavnatá chuť jablek v kombinaci s tvrdou sladkou krustou vám jistě zachutná nejen na Halloween.

Komentáře

CLEuIW2O6IWf

19. 10. 2013 07:35

Miluju Velkou Brite1nii V roce '10 jsem tam byla na pozne1vacedm ze1jezdu, a opravdu nezne1m kre1snějšed zemi :) Zanechala ve mně obsvorkfd dojem a re1da bych se tam jednou vre1tila :) Strašně ti ze1videdm! :) Užij si to tam :)

planeta

11. 10. 2013 10:03

super,:yes::yes:

Ivana Ch

10. 10. 2013 08:28

Jablíčka s tvrdou sladkou krustou jsou velmi dobrá. Obvzlášť když je jablíčko navinulé chuti. Prvně jsem je ochutnala v bývalé NDR. Od těch dob je čas od času doma udělám.

Přidat komentář