Halloweenská pochoutka: Sladká jablka!
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
V americky mluvících zemích předznamenávají příchod Halloweenu velkolepé přípravy. Slavící si dávají obzvláště záležet na výzdobě a dekoraci domu. Vedle tradiční vydlabané dýně se svíčkou uvnitř patří k typickým znakům Halloweenu čarodějnice, černé kočky, netopýři, hadi, pavouci a pavučiny, duchové, kostlivci a další strašidla.
V podvečer 31. října děti převlečené do strašidelných kostýmů chodí dům od domu a s pořekadlem „Trick or treat!“ („Koledu, nebo vám něco provedu!“) koledují svou výslužku. Pokud děti nedostanou sladkosti nebo peníze, mohou si být majitelé domu jistí, že je nemine trest v podobě šprýmů, jakými jsou rozbitá vajíčka na autech, pomalovaná okna nebo pasta na klikách.
Děti jsou obvykle obdarovávané bonbóny, čokoládami a sušenkami; některé rodiny si však na pohoštění a výslužce dávají opravdu záležet a jejich hostiny připomínají spíše umělecká díla: perníčky mají podobu duchů, dortíčky jsou zdobeny čokoládovými netopýry a z marcipánu jsou stavěny malé pomníčky.
Typickou halloweenskou dobrotou jsou sladká jablka, na kterých si s oblibou pochutnávají jak děti, tak dospělí. Zkuste si je připravit i vy. Na jejich výrobu budete potřebovat:
- 6 jablek
- 2 šálky krystalového cukru
- ¾ šálku vody
- ½ šálku kukuřičného sirupu
- Potravinářské barvivo (červená barva: 3 kapky červené + 1 kapka žluté; zelená barva: 5 kapek modré + 2 kapky zelené) – není nezbytnou ingrediencí
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a za stálého míchání vařte při vysoké teplotě minimálně 20 minut. Jablka již mějte připravená: omyjte je, odstraňte šťopku a místo ní zapíchněte silnější špejli nebo dobře omytou větvičku. Jablka přichystejte na pečící papír a zalijte připravený cukerným roztokem: musíte pracovat rychle a opatrně, protože roztok po odejmutí z tepla brzy tvrdne.
Po zaschnutí můžete jablka podávat tak, jak jsou, nebo je nakrájet na menší měsíčky. Šťavnatá chuť jablek v kombinaci s tvrdou sladkou krustou vám jistě zachutná nejen na Halloween.
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 12 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 18 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 23 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
19. 10. 2013 07:35
11. 10. 2013 10:03
10. 10. 2013 08:28