Mikulášské ořechy naslano: Do téhle křupavé nadílky se bude chtít zakousnout každý. Příprava je snadná, chuť božská
25. 11. 2022 Vaření
Mikuláš je tady za chvíli a děti už se těší, co jim nadělí. Co takhle přichystat pro caparty, a nejen pro ně, nadílku pěkně křupavou, slanou a tak trochu vypečenou. Poradíme, jak si zdravě zamlsat a ani při tom moc neutratit.
Jak na dárek s ořechy
Tradičním dárkem, který přináší Mikuláš, je obvykle čokoláda. Anebo buráky. Ovšem tyhle dobroty už všichni znají. Letošním hitem jsou malá balení podomácku připravených oříšků. Skvělé jsou v jakékoliv podobě, čerstvě vyloupnuté, ale i ochucené. Ořechy většinou bývají nasladko. Obalené v tmavé, i bílé čokoládě, v jogurtu. Můžete takto přichystat nejen vlašské ořechy, ale i lískové, případně třeba mandle. Výtečné jsou ovšem i ve slané podobě. Ovšem než je opražíte, můžete je ještě malinko vylepšit.
Mohlo by vás zajímat
Jak a proč namáčet ořechy
Slyšeli jste už o tom, že ořechy se namáčí? Je to proto, aby se zlepšila jejich stravitelnost. Ořechy změknou a chutnají pak jako právě vyloupané. Jak na to? Ořechy v misce zalijte dvojnásobným množstvím vody a přidejte špetku soli. Zakryjte misku a nechte 8 hodin, ideální je přes noc. Protože se tímto procesem ativují, a dostanou do podmínek vhodných ke klíčení, jsou také výživnější. Kešu ořechy jsou přirozeně měkké a stačí je namáčet hodinu, ale nemusíte vůbec. Nenamáčejí se ani para ořechy. Namočené ořechy slijte, propláchněte, a je pak dobré hned sníst, usušit (na suché lehce zahřáté pánvi), nebo třeba právě jako v našem případě opražit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pražené ořechy
Pražením podpoříte chuť a aroma ořechů, mohou ale ztrácet nějaké živiny. Proto by pražení mělo být šetrné a ořechy by neměly být vystavené příliš vysoké teplotě příliš dlouho. Jak pražit ořechy? Jednou z možností je na pánvi. V tom případě dejte vyloupané ořechy na pánvičku a nasucho je pražte. Trvá to zhruba 10 až 20 minut. Oheň mějte na minimum, jinak by se ořechy mohly spálit.
Druhou variantou je pražení v troubě. Jak na to? Troubu rozpalte na 160°C. Na pekáč dejte ořechy a strčte je do předehřáté trouby. Praží se tam zhruba čtvrt až půl hodiny, podle toho, jak jsou ořechy velké. A i tady platí to, že je potřeba ořechy hlídat, občas s pekáčem zatřást, aby se opražily rovnoměrně.
Pokud budete chtít ořechy bez slupky, v průběhu pražení začne praskat a můžete ji odstranit. Jestliže jste ořechy namáčeli, jdou lépe oloupat, funguje to hlavně u mandlí, lískových a někdy i u vlašských ořechů.
Jak připravit kořeněné ořechy
Vlašské ořechy, mandle i další druhy ořechů můžete připravit ve slané variantě tak, že v trošce vody rozmícháte sůl, a výsledným roztokem ke konci pražení oříšky pokropíte. Jinou variantou je, že ořechy namočíte ve slanější vodě asi lžičku na 0,5 l vody. Pak je už nebude třeba dosolovat. Na kořeněnou variantu dáte místo soli do vody zvolené koření. Směsí pak opět postříkáte ořechy ke konci pražení.
Jaké koření se hodí na ořechy? Využijte pepř, kardamom, můžete přidat i chilli, kurkumu, koriandr, mleté hořčičné semínko, římský kmín, nebo třeba skořici. Vyzkoušejte dávku a experimentujte s chutěmi.
Mohlo by vás zajímat
Jak na praženou směs ořechů do mikulášského balíčku
Na přípravu tohoto jedlého dárku budete potřebovat: 1 šálek vlašských ořechů, 1 šálek půlek pekanových ořechů, 1 šálek suchých pražených mandlí, 1 šálek pražených kešu oříšků, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ¼ lžičky kardamomu, ¼ lžičky mletého kmínu, ½ šálku cukru, ¼ šálku vody a 1 lžíci másla. Jak na to? Troubu předehřejte na 170°C. Ve velké míse smíchejte všechny ořechy. Přidejte sůl, pepř, kardamom a kmín a promíchejte. V malém hrnci zahřejte cukr, vodu a máslo. Vařte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Trvá to minutku. Pak pomalu nalévejte máslovou směs na ořechy a míchejte, aby se jádra důkladně obalila.
Připravte si pekáč, ořechy na něj přendejte a rovnoměrně rozprostřete. Dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Občas promíchejte a pečte, dokud ořechy nebudou lepkavé a opečené. Trvá to zhruba 6 minut. Nechte zcela vychladnout a poté dejte ořechy do ozdobné skleničky nebo do papírového sáčku.
Zdroje informací:
Vitalia.cz
Countrylife.cz
allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více