Mikulášské ořechy naslano: Do téhle křupavé nadílky se bude chtít zakousnout každý. Příprava je snadná, chuť božská
25. 11. 2022 Vaření
Mikuláš je tady za chvíli a děti už se těší, co jim nadělí. Co takhle přichystat pro caparty, a nejen pro ně, nadílku pěkně křupavou, slanou a tak trochu vypečenou. Poradíme, jak si zdravě zamlsat a ani při tom moc neutratit.
Jak na dárek s ořechy
Tradičním dárkem, který přináší Mikuláš, je obvykle čokoláda. Anebo buráky. Ovšem tyhle dobroty už všichni znají. Letošním hitem jsou malá balení podomácku připravených oříšků. Skvělé jsou v jakékoliv podobě, čerstvě vyloupnuté, ale i ochucené. Ořechy většinou bývají nasladko. Obalené v tmavé, i bílé čokoládě, v jogurtu. Můžete takto přichystat nejen vlašské ořechy, ale i lískové, případně třeba mandle. Výtečné jsou ovšem i ve slané podobě. Ovšem než je opražíte, můžete je ještě malinko vylepšit.
Mohlo by vás zajímat
Jak a proč namáčet ořechy
Slyšeli jste už o tom, že ořechy se namáčí? Je to proto, aby se zlepšila jejich stravitelnost. Ořechy změknou a chutnají pak jako právě vyloupané. Jak na to? Ořechy v misce zalijte dvojnásobným množstvím vody a přidejte špetku soli. Zakryjte misku a nechte 8 hodin, ideální je přes noc. Protože se tímto procesem ativují, a dostanou do podmínek vhodných ke klíčení, jsou také výživnější. Kešu ořechy jsou přirozeně měkké a stačí je namáčet hodinu, ale nemusíte vůbec. Nenamáčejí se ani para ořechy. Namočené ořechy slijte, propláchněte, a je pak dobré hned sníst, usušit (na suché lehce zahřáté pánvi), nebo třeba právě jako v našem případě opražit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pražené ořechy
Pražením podpoříte chuť a aroma ořechů, mohou ale ztrácet nějaké živiny. Proto by pražení mělo být šetrné a ořechy by neměly být vystavené příliš vysoké teplotě příliš dlouho. Jak pražit ořechy? Jednou z možností je na pánvi. V tom případě dejte vyloupané ořechy na pánvičku a nasucho je pražte. Trvá to zhruba 10 až 20 minut. Oheň mějte na minimum, jinak by se ořechy mohly spálit.
Druhou variantou je pražení v troubě. Jak na to? Troubu rozpalte na 160°C. Na pekáč dejte ořechy a strčte je do předehřáté trouby. Praží se tam zhruba čtvrt až půl hodiny, podle toho, jak jsou ořechy velké. A i tady platí to, že je potřeba ořechy hlídat, občas s pekáčem zatřást, aby se opražily rovnoměrně.
Pokud budete chtít ořechy bez slupky, v průběhu pražení začne praskat a můžete ji odstranit. Jestliže jste ořechy namáčeli, jdou lépe oloupat, funguje to hlavně u mandlí, lískových a někdy i u vlašských ořechů.
Jak připravit kořeněné ořechy
Vlašské ořechy, mandle i další druhy ořechů můžete připravit ve slané variantě tak, že v trošce vody rozmícháte sůl, a výsledným roztokem ke konci pražení oříšky pokropíte. Jinou variantou je, že ořechy namočíte ve slanější vodě asi lžičku na 0,5 l vody. Pak je už nebude třeba dosolovat. Na kořeněnou variantu dáte místo soli do vody zvolené koření. Směsí pak opět postříkáte ořechy ke konci pražení.
Jaké koření se hodí na ořechy? Využijte pepř, kardamom, můžete přidat i chilli, kurkumu, koriandr, mleté hořčičné semínko, římský kmín, nebo třeba skořici. Vyzkoušejte dávku a experimentujte s chutěmi.
Mohlo by vás zajímat
Jak na praženou směs ořechů do mikulášského balíčku
Na přípravu tohoto jedlého dárku budete potřebovat: 1 šálek vlašských ořechů, 1 šálek půlek pekanových ořechů, 1 šálek suchých pražených mandlí, 1 šálek pražených kešu oříšků, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ¼ lžičky kardamomu, ¼ lžičky mletého kmínu, ½ šálku cukru, ¼ šálku vody a 1 lžíci másla. Jak na to? Troubu předehřejte na 170°C. Ve velké míse smíchejte všechny ořechy. Přidejte sůl, pepř, kardamom a kmín a promíchejte. V malém hrnci zahřejte cukr, vodu a máslo. Vařte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Trvá to minutku. Pak pomalu nalévejte máslovou směs na ořechy a míchejte, aby se jádra důkladně obalila.
Připravte si pekáč, ořechy na něj přendejte a rovnoměrně rozprostřete. Dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Občas promíchejte a pečte, dokud ořechy nebudou lepkavé a opečené. Trvá to zhruba 6 minut. Nechte zcela vychladnout a poté dejte ořechy do ozdobné skleničky nebo do papírového sáčku.
Zdroje informací:
Vitalia.cz
Countrylife.cz
allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
15 receptů na slané záviny: Vyměňte jablečný štrúdl za nevšední slanou variantu
Slaným závinům přicházíme na chuť stejně jako těm sladkým - pomalu, ale jistě. Vybrali jsme pro vás 15 receptů na ty nejzajímavější verze slaného… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více