V Chorvatsku se na Štědrý večer se připravuje výborná polévka ze sušené tresky. Příprava je snadná, chuť fantastická
9. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Vánoční svátky v Chorvatsku jsou ve znamení rodinných setkání. Štědrý den drží Chorvaté s nejbližší rodinou, další dva dny se příbuzní vzájemně navštěvují a vyměňují si dárky. A k tomu samozřejmě patří dobré jídlo.
Nejdřív se zaseje pšenice
Chorvatská kuchyně se liší podle regionů: na pobřeží dominuje středomořská kuchyně, v severních částech země je jídelníček víc podobný kontinentální Evropě – vždyť do roku 1918 bylo chorvatské území součástí rakousko-uherské monarchie.
Na severu začíná příprava na Vánoce na den svaté Lucie (13. prosince), kdy podle dávné tradice každá rodina zasela trochu pšenice do talíře s trochou vody. Naklíčená pšenic se svážou červenou, bílou a moudrou stuhou, zvanou „trobojnica“, a slouží jako dekorace vánočního stolu.
Na venkově je dodnes zvykem přinášet na Štědrý večer do domu slámu jako symbol budoucí dobré úrody. Stejně tak se domů nosívalo tzv. vánoční poleno „badnjak“, které se na Štědrý den zapálilo v kamnech nebo v krbu.
Mohlo by vás zajímat
Polévka ze sušené tresky
Tradičním jídlem na Štědrý den polévka ze sušené tresky (bakalar). Původně dalmatský zvyk se postupně rozšířil po celé zemi. Budete potřebovat:
- 310 g solené tresky (nebo 600 g čerstvých filetů z tresky, tresky jednoskvrnné nebo mořského ďasa)
- 1 bílá cibule
- 2 malé mrkve
- 2 řapíky celeru, ořezané, vnitřní světle zelené listy nechte
- 2 stroužky česneku
- 1 malý svazek čerstvé plocholisté petržele, oddělené stonky a listy
- extra panenský olivový olej
- 1 malá sušená červená chilli paprička, rozdrcená
- 800 g kvalitních konzervovaných cherry rajčat
- 425 ml kuřecího vývaru (nemusí být silný)
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- šťáva z 1 citronu
A jak polévku připravit? Pokud používáte čerstvou tresku, tresku jednoskvrnnou nebo mořského ďasa, naložte je přes noc do několika hrstí mořské soli a před použitím je opláchněte. Pokud polévku vaříte z nasolené tresky, namočte filety minimálně na 24 hodin do studené vody a během této doby vodu několikrát vyměňte. Rybí maso rehydratuje a přílišná slanost se před vařením odstraní.
Nakrájejte nadrobno cibuli, česnek, mrkev, celer, a stonky petržele. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte nakrájenou zeleninu, stonky petržele a sušené chilli. Velmi pomalu a s pootevřenou pokličkou duste 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte rajčata a vařte 10 minut, poté přidejte vývar a opět přiveďte k varu.
Větší kousky rajčat vařečkou rozmačkejte. Do horké polévky přidejte filety ze slané tresky. Vařte mírně 15 minut, dokud se ryba po píchnutí vidličkou nerozpadne na vločky. Vyjměte všechny kousky kůže. Rybí vločky jemně rozmixujte v polévce, dochuťte pepřem, solí (je-li třeba) a trochou citronové šťávy. Nasekejte petrželovou a celerovou nať a nasype do polévky. Pokapejte větším množstvím extra panenského olivového oleje.
Maso, plněný zelný list i fazole
Právě v přímořské části Chorvatska patří k dalším oblíbeným vánočním pokrmům ještě pasticada (dalmatská pečeně z vepřového masa), sarma (plněný zelný list), krostuli (tradiční vánoční koblihy, smažené a posypané moučkovým cukrem), stejně jako sušené fíky a ořechy.
Na severu Chorvatska mají na jídelníčku mj. fazole s kysaným zelím a cibulkou osmaženou na oleji. Skvěle chutnají také strukli (velké zeleninové ravioli), které jsou pak v dalších dnech přílohou k pečené krůtě nebo huse či rožněnému selátku.
Sladká tečka
Zapomenout nesmíme ani na sladké dezerty. Typický je kuglof, ořechovo-maková bábovka glazovaná vejcem a pro tuto příležitost ozdobená svíčkou a borovou větvičkou.
Naší vánočce se podobá badnji kruh neboli do kruhu pletený sladký štědrovečerní chléb z medu, vlašských ořechů a sušeného ovoce. Často zůstává na stole až do Tří králů.
Dostali jste chuť na vánočku? Podle našeho videoreceptu se určitě povede!
Máslová vánočka z pěti pramenů
Zdroje informací:
gourmetpedia.net
travelhonestly.com
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejlepší masopustní koblihy: Proč mají po obvodu světlý kroužek a jsou opravdu nejlepší na sádle?
Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
Přečtěte si Zobrazit více
Pověstná drážďanská vánoční štola je plná rozinek, ovoce a mandlí a voní po kořením. Takhle snadno se dělá
Portugalská treska Bacalhau: Ryba, kterou touží na cestách ochutnat téměř každý. Takhle snadno si ji připravíte i doma
Jaké jsou Vánoce v Polsku? Na stole nesmí chybět pirohy a večeře začíná tímto slavnostním borščem s houbovými knedlíčky