Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gemerské guľky: Slovenská specialita z brambor nejlépe chutná se zelím a vyškvařenou slaninou
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Za hranicemi sice možná nejsou tak vyhlášené jako halušky, na Slovensku jsou ale gemerské gule neboli guľky neméně oblíbeným pokrmem, který se pojí hlavně s počátkem roku. Připravují se jako halušky, tvarem připomínají naše chlupaté knedlíky a chutí jsou dokonalým spojením obou.

Slavná slovenská specialita

Gemerské guľky neboli koule jsou na Slovensku již několik století tradiční specialitou a pokrmem, který se často připravuje i při svátečních příležitostech, třeba na Tři krále nebo na Deň baníkov, které se konají během září na různých místech Slovenska, nebo o Velikonocích. Recepty na podobné jídlo jsou dokonce na Slovensku doloženy již ve 12. století. Návod na jejich přípravu se v průběhu staletí proměňoval, až do dnešní podoby. Těsto na gemerské gule se trochu podobá tomu haluškovému, neboť i ony se připravují ze syrových brambor, již od pradávna se ale v případě tohoto pokrmu tvarovalo do tvaru větších koulí připomínajících celé brambory.

Gemerské guľky - prosté jídlo horníků

Vzhledem k názvu pokrmu se dá poměrně snadno usuzovat, že se pojí s oblastí Gemeru, což je region ležící na jihu Slovenska na hranici s Maďarskem a jeho centrem je město Rožnava. Jejich příprava byla v minulosti spojena s mnoha zvyklostmi. Věřilo se například, že příprava guliek zajistí dostatečnou úrodu brambor. Kdysi to bylo jídlo chudých, ostatně i Gemer byl chudý kraj, kde se lidé živili většinou zemědělstvím. Šlo o tradiční stravu dřevorubců a horníků, kteří si je nosili na šichtu. Ženy je rovněž připravovaly a nosily svým mužům pracujícím na poli. Gule se daly do jedné velké mísy a všichni z ní pak pokrm jedli dřevěnými lžícemi.

Bramborové knedlíky s náplní i bez

Na rozdíl od halušek se gule připravují trochu aromatičtější. Přidává se do nich česnek, ale i klobása a uzené. Existuje několik druhů. Uzené maso nebo klobása sev některých případech zamíchávají rovnou do těsta nebo se připravuje masová náplň, jež se obaluje v bramborovém těstě. Této verzi se pak říká gemerské guľky s dynamitom a dala by se přirovnat našim plněným knedlíkům. Těsto na ně může být někdy půl napůl ze syrových a vařených brambor. Podávat se mohou samotné jen přelité vyškvařeným sádlem a posypané škvarky nebo navíc s kysaným zelím, které celý pokrm krásně doplňuje.

Gemerské guľky se tradičně vaří v kotlíku na ohni, takové prý chutnají nejlépe. Na Slovensku se často připravují ve větším množství a vždy jde o velkou událost, k níž se často přizvou i sousedé. Klidně si je ale můžete uvařit i doma na sporáku, na chuti jim to nijak neubere. A jak na to?

Budete potřebovat: 1 kg brambor, asi 6 rohlíků (případně strouhanku nebo mouku), 1 klobásku nebo zbytky uzeného, 150 g mletých škvarků, 1 vejce, sůl, česnek, mletou papriku, pepř, majoránku, 100 g slaniny, sádlo,olej a 1 cibuli.

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno jako na bramboráky. Dejte je do mísy a přidejte k nim na kostičky nakrájané rohlíky, uzeninu, sekané škvarky a vejce a vše dochuťte prolisovaným česnekem, solí, paprikou, kořením a majoránkou. Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidejte ještě rohlíky, strouhanku nebo mouku.

Rukama navlhčenýma ve vodě tvarujte z těsta kuličky o průměru asi asi 4 cm. Ihned je vložte do vroucí osolené vody a vařte na mírném 5-10 minút. Vyjměte je děrovanou naběračkou z vody a nechte okapat na talíři. Slaninu a cibuli nakrájejte a osmahněte na sádle nebo na oleji. Slaninu a cibuli rozdělte na gule a podávejte s ohřátým kysaným zelím.

Náš tip: Máte chuť na klasické halušky? Připravte si je podle našeho video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více