Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čeští kuchaři získali bronzovou medaili
Zdroj: Se souhlasem Petra Hajného

Věděli jste, že máme i soutěžní kuchařský tým? A je stejně dobrý jako čeští sportovci. Z prestižní gastronomické soutěže International Catering Cup přivezli bronzové medaile. Uspěli v konkurenci dvanácti týmů z celého světa.

Český úspěch

Český tým se soutěže účastnil už po sedmé. Letos nás reprezentovali Jan Horký (gastronomický konzultant) a Radek David (kreativní šéfkuchař Aramark). Koučem týmu byl Petr Hajný (restaurace Zas a znova, Di Nuovo, Chef Arena).

Češi tak úspěšně navázali na roky 2015 a 2019, kdy v soutěži získali ocenění za nejlepší chod z vepřového masa a stali se tak vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa.

International Catering Cup je naprosto precizně připravená soutěž, které se účastní kulinářské týmy z celého světa, např. z Nového Zélandu, Singapuru, Vietnamu, USA, Francie nebo Mexika. Letos soutěž vyhrál tým USA, na druhém místě skončil tým z Francie a na třetím pak tým z České republiky.

“Minulého ročníku jsme se nemohli zúčastnit kvůli Covidu. Na letošní 8.ročník jsme jeli bez očekávání a s velkou pokorou. I proto, že soutěž prošla velkou proměnou. O to více nás tento úspěch potěšil,“ řekl Radek David.

Kuchaři jako celebrity

Letošní zadání pro kuchaře znělo:

  • Mini předkrmy (presované kuře, kuřecí ravioli s kaviárem a zeleninový předkrm s kaviárem)
  • Rybí balotina a vol-au-vent plněný rybami a mušlemi
  • Variace z vepřového masa (panenka, bůček, líčka), chorizo omáčka a příloha ze zeleniny zakoupené v Metro (u nás Makro)
  • Čokoláda a káva (dort o průměru 16 cm, mini dezert, kávové soufllé s čokoládovým středem)

Příprava na gastronomickou soutěž připomíná trochu sportovní přípravu. Pravidla jsou jasně daná. Kuchaři dostanou přesně určený čas na přípravu i prezentaci. Hodnotí se práce v kuchyních, práce se surovinami, technika práce, technologické postupy. „Nejdůležitější je chuť pokrmů, originalita, dodržení zadání, estetický dojem, ale i předepsaný váhový limit,“ vysvětlil kouč týmu a degustační komisař Petr Hajný. Suroviny v prvotřídní kvalitě dodává pořadatel akce.

„Jako kouč mohu týmu pomáhat například s drobnými přípravami nádobí, hlídat čas, pomáhat věci přenášet nebo pomáhat se závěrečným úklidem, do samotného vaření se však nesmím zapojit," vysvětlil pro Toprecepty.cz Petr Hajný.

Soutěž trvá čtyři dny. První den se kuchaři „zabydlují" v přidělené kuchyni. Druhý den nakupují suroviny na přílohu k vepřovému chodu. Na nákup mají limit 50 eur a přílohu musí připravit na výstavišti. Tento bod byl letos novinkou, která tuto soutěž přiblížila k nejslavnější soutěži Bocuse d’Or. Třetí den mají kuchaři na vaření deset hodin. Udělají si přípravu, kterou pak musí za dvě hodiny zabalit a přenést do chladícího auta. Čtvrtý den pak probíhá na výstavišti Sirha v hale Paula Bocuse (nejslavnějšího světového kuchaře). Jídla všichni připravují v otevřených kuchyních a v přesně stanovených časech je musejí vydávat.

Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala více napínavému fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Soutěžnímu klání přihlíží několik tisíc diváků a nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. „Ve Francii si šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity,“ řekl s úsměvem Jan Horký.  

Každý tým má v degustační komisi své zastoupení, svého komisaře, pro český tým to byl letos právě Petr Hajný. Nad všemi komisaři pak bděl Regis Marcon, který je honorární prezident již výše zmiňované nejprestižnější soutěže na světě Bocuse d'Or.

Po degustaci se jídlo ještě vystaví na bufet, který si týmy předem připraví a vyzdobí tím, co si mohli s sebou přivézt. I to se hodnotí.

Pokud jste dostali na gastronomické dobroty chuť, můžete zavítat do restaurace Zas a znova, kterou spoluvlastní právě kouč českého týmu, Petr Hajný, anebo můžete z pohodlí domova absolvovat jeho online kurz vaření, kterým si prošly již stovky amatérských kuchařů. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více