Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký mandlový croissant na plech: Křupavý koláč s vůní mandlí snadno vyrobíte i z kupovaného listového těsta
Zdroj: Pixabay, Pezibear

Máte rádi krásně křupavé máslové croissanty? Oblíbené francouzské pečivo sice koupíte v každém obchodě, těm pravým francouzským se ovšem málokdy ty české vyrovnají. Pokud si na jejich domácí výrobu netroufáte, máme pro vás jednoduché řešení v podobě croissantu na plech. A navíc vylepšeného mandlemi.

Nejslavnější francouzské pečivo

Snad žádné jiné francouzské pečivo není po celém světě proslavené jako právě croissanty. Nadýchané rohlíčky sice původně pocházejí pravděpodobně z Rakouska, každý si je ale spojuje s francouzskými pekárničkami tzv. pâtisseriemi.

Croissant doplněný mléčnou francouzskou kávou cafe au lait je typickou francouzskou snídaní a samotné croissanty jsou vlastně trochu symbolem francouzské gastronomie. 

Na croissanty plundrové těsto

Ty originální se pečou z vrstveného kynutého těsta, tzv. plundrového, o němž jsme psali již dříve. Jednotlivé vrstvy tohoto těsta jsou prokládané máslem, což zajišťuje nejen úžasnou chuť, ale i to, že se croissanty přímo rozplývají na jazyku.

Podobně křehkého a křupavého výsledku dosáhnete i s těstem listovým. Sice nepůjde o klasické croissanty, ale když těsto doplníte mandlovou směsí, vznikne vám dezert, který bude chutnat téměř jako jemné mandlové croissanty

Mandlový croissant na plech

Jednoduchý mandlový croissant  na plech snadno připravíte z kupovaného listového těsta.  Pokud koupíte již to rozválené, budete mít práci ještě snazší. Jestliže ale dáte přednost ryze domácímu výrobku, můžete si vynikající francouzské listové těsto připravit podle našeho receptu. A pak už se můžete pustit do výroby samotného koláče. 

Budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 100 g krystalového cukru, 60 g másla, 1 lžičku soli, 110 g mandlové mouky nebo najemno rozemletých blanšírovaných mandlí, 1 velké vejce, 1 lžíci tmavého rumu nebo 1 lžičku čistého vanilkového extraktu, 1a ½ lžičky mandlového extraktu, 45 g nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků a granulovaný cukr na ozdobu (lze vynechat nebo nahradit moučkovým). 

Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Listové těsto rozválejte na plát a přeneste jej plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte, dokud se nenafoukne a nezhnědne, trvá to asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a plát dopékejte 20 až 30 minut, dokud nebude suchý, křupavý a krásně hnědý na povrchu. Těsto pak nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň.

V misce smíchejte krystalový cukr, máslo a sůl. Míchejte, dokud se vše nespojí a nevznikne hladká krémová směs. Přidejte mandlovou mouku, vejce, rum a mandlový extrakt a opět vše prošlehejte dohladka. 

Dlouhým ostrým zoubkovaným nožem opatrně rozřízněte listové těsto podélně na poloviny. Obraťte vršek těsta a poté na dno rovnoměrně rozprostřete asi dvě třetiny mandlové náplně. Snažte se náplň rozetřít až k okrajům. Překlopte horní díl těsta zpět na spodní díl a poté na něj rovnoměrně rozetřete zbývající mandlovou náplň. Navrch rovnoměrně rozdělte nakrájené mandle a poté zlehka posypejte granulovaným cukrem.

Troubu opět zahřejte na 220 °C, vraťte do ní koláč a pečte, dokud mandle na povrchu lehce nezhnědnou. Během pečení jednou otočte plechem. Pečte asi 20 až 25 minut. Koláč nechte mírně vychladnout, případně jej ještě posypejte moučkovým cukrem a poté nakrájejte ostrým nožem na porce. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.

Náš tip: Mandlová náplň je báječnou možností, jak oživit a trochu „vytunit“ ne úplně nejlepší croissanty z obchodu. Ty obyčejné snadno přeměníte na vynikající máslové voní mandlemi. Jak na to?

Na pět croissantů si připravte 10 g mletých mandlí, 100 g žloutkového krému (creme patissiere), 70 g cukru krupice, 60 g másla, 2 žloutky, 40 gramů mouky a 70 gramů plátků mandlí. Mandle, creme patissiere, cukr, máslo, žloutky a mouku rozmixujte v mixéru na hladký a nadýchaný krém. Croissanty podélně rozkrojte a rozložte na ně 3 vrchovaté lžíce mandlové směsi. Přikryjte horní část croissantu a na ni natřete další 3 lžíce mandlové směsi. Croissanty posypejte plátky mandlí a zapečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Nakonec posypejte moučkovým cukrem.

Náš tip: I jiné slavné moučníky či zákusky lze udělat na plech. Zkuste třeba větrník podle našeho video receptu.


 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

citronek

15. 4. 2023 16:47

za 60 minut to listové těsto musí být do černa ne?

Přidat komentář