Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Neskutečně nadýchané a jemné trojhránky jsou plné slunečnicových semínek
Zdroj: Iva Trhoňová

Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových či dýňových semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek. Vynikající jsou samotné suché nebo třeba jen potřené máslem.

Když pekařka promluví...

Tyto trojhránky jsou voňavé a neskutečně nadýchané. Protože je těsto volnější (měkčí, lepivější), je nejjednodušší je tvarovat z rozváleného silného plátu těsta. Budete-li chtít vyzkoušet z těsta třeba bulky, doporučila bych snížit množství vody do těsta o cca 20-30 g, aby bylo těsto trochu hustší.

Co budeme potřebovat? Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého  droždí

Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek promícháme v misce a pak vyškrábneme do formy pekárny, kde bude 45 minut kynout. K hotovému omládku dáme zbytek všech surovin a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude v míse asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm. Potřeme ho lehce našlehaným bílkem a posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky. Pak plát rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů), řeneseme je na plech s pečicím papírem a tam necháme nakynout. Trojhránky upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 minut asi na 220 °C a dopečeme je při teplotě 200 °C (znovu asi 10 minut).

Drobečky z ošatky

  • Těsto můžete upéct třeba jako kynuté muffiny.
  • Pokud semínka před přidáním do těsta nasucho opražíte, budou ještě více voňavá.
  • Víceméně je jedno, dáte-li do těsta slunečnicová nebo dýňová semínka, výborná jsou oboje.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku