Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Mezi lidmi koluje kde co, od kvásku, přes kefírové či kombucha houby po tibi krystaly. Už jste ale někdy dostali těsto s návodem na přípravu vatikánského chleba? Pokud ne, klidně si jej můžete doma upéct rovnou od začátku. Má se sice péct jen jednou za život, ale je tak dobrý, že by to byla škoda.
Řetězový chléb
Vatikánský chléb není chlebem v pravém slova smyslu. Je sladký a vypadá spíš jako klasický koláč na plech. Připravuje se ale z kvásku, což jej chlebu hodně přibližuje. Není to ovšem jen tak ledajaký kvásek, ale tzv. řetězový podobně jako bývají některé řetězové dopisy nabádající, že je musíte poslat určitému počtu lidí. Stejně jako dopisy nebo emaily koluje kvásek mezi lidmi společně s instrukcemi, jak se o něj starat, co něj přidat a jak po několika dnech z něj upéct zmiňovaný chléb.
Článek z magazínu
Vatikánský chléb jen jednou v životě
Vatikánský chléb je vlastně takovým putovním moučníkem. Jeho původ není úplně známý, jisté však je, že je často nazýván jako chléb štěstí. Tento chléb se prý peče jen jednou za život, člověk by ho proto měl péct až v době, kdy je dostatečně vyzrálý a ví co od života chce.
Chléb by se také měl jíst společně s rodinou, aby všem přinesl štěstí a zdraví. Celá myšlenka tohoto chleba spočívá v tom, aby člověk přijal dobro do své duše a domova, ale také, aby je daroval druhému. Po několika dnech má totiž majitel kvásku těsto rozdělit a dát ho lidem, které má rád.
Jak se o chléb starat?
Tento speciální chléb se stává načas tak trochu domácím mazlíčkem. Majitelé chlebových kvásků již vědí. Kvásku je totiž třeba se věnovat několik dní, přičemž každý den se do něj něco přidá a teprve pak se peče.
Katolíci jej připravují různě dlouhou dobu, nejčastěji příprava trvá 7 dní, může být ale klidně i desetidenní.
Kvásek se nesmí skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Kvásek by navíc neměl přijít do kontaktu s žádným kovovým předmětem, pouze se skleněným nebo dřevěným, což platí pro nádobu i nástroj na míchání.
Každý den se pak přidá mouka, mléko či cukr nebo se směs aspoň zamíchá. Nakonec nastává to nejlepší, poslední den se totiž do těsta vmíchají různé dobroty jako rozinky, mandle, oříšky nebo nasekaná čokoláda. Péče o kvásek se ale vyplatí, a to nejen kvůli vynikající chuti chleba, který vůbec není vysušený, ale příjemně vláčný. Říká se také, že tomu, kdo se o něj vzorně staral a pak jej upekl, chléb splní jeho přání.
Upečte si jej z kvásku
Nejdůležitější složkou u tohoto chleba je kvásek, který byste měli od někoho dostat. Pokud ovšem neznáte nikoho, kdo by vám vatikánský chléb daroval, můžete se pustit do pečení i s klasickým kváskem. Získáte tak aspoň neobvyklý a díky kvásku o trochu zdravější moučník vonící skořicí, plný rozinek a ořechů. A jak tedy při jeho přípravě postupovat?
Budete potřebovat: darované těsto na vatikánský chléb nebo 1 lžíci kvásku, 150 g cukru, 150 g mouky a 150 ml mléka (vše promíchejte a nechte v teple odpočívat do druhého dne). Dále si připravte: 500 g třtinového cukru, 750 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 3 vejce, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 250 ml oleje nebo rozehřátého másla, špetku skořice, 100 g rozinek, 80 g ořechů nebo mandlí, 70 g nasekané čokolády, 1 vanilkový cukr a dvě nahrubo nastrouhaná jablka.
1. den – Těsto dejte do větší mísy a přidejte k němu 250 ml cukru. Nemíchejte
2. den – Přilijte 250 ml mléka a vše zamíchejte.
3. den – Přidejte 250 g polohrubé mouky a zamíchejte.
4. den – Nic nepřidávejte, jen těsto dobře promíchejte, a to ráno, v poledne i večer.
5. den – Do těsta vmíchejte 250 ml mléka, 250 g cukru a 250 g polohrubé mouky a pečlivě promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
6. den – Opět těsto promíchejte a rozdělte na čtyři díly. Tři z nich někomu dejte a čtvrtý si nechte.
7. den – Přidejte dalších 250 g polohrubé mouky, vejce, prášek do pečiva, jedlou sodu, olej, skořici, nasekanou čokoládu, nasekané ořechy nebo mandle, vanilkový cukr, rozinky a nahrubo nastrouhaná jablka. Vše pečlivě promíchejte. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 40 minut při teplotě 160 °C. Hotový koláč můžete případně polít čokoládovou polevou.
Náš tip: Pokud nemáte kvásek, můžete si připravit třeba tento snadný kynutý koláč s ovocem podle následujícího video receptu.
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Falešný hamburger z plněných vajíček se slaninou, rajčaty a salátem skvěle chutná a snadno se dělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 10 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 16 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 20 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.