Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety naprosto změnil svůj život. Začal se o sebe starat, zdravě jíst, přestal konzumovat alkohol a kouřit. Dnes si tuto životní volbu nemůže vynachválit, i když přiznává, že občas zhřeší. V rozhovoru pro TopRecepty otec tří dcer prozradil, jakou kuchyní má nejraději, kdo velí jejich rodinné kuchyni i jak se stravují jeho děti.

Václave, v pořadu „Koko ve varu“ se ujímáte role „trenéra“. V čem spočívá Wencišova výzva, kterou divákům představujete?

Po dobu 30 dnů budu ukazovat třicet základních cviků k rozproudění krve. Není to o tom, že bych byl fitness trenér, nebo že bych chtěl přesně ukazovat techniky daného cviku. Spíš chci sdělit, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný. Když se hýbeme, cítíme se lépe, s větší energií, vyplaví se nám do krve endorfiny a všechno pro nás bude jednodušší.

Je podle vás pro zdraví a kondici důležitý styl stravování?

Říká se, že úspěch ve sportu je rozdělen na 70 procent strava a 30 trénink. To znamená, že jídlo je hrozně důležité, je to palivo pro náš motor. Pokud špatně jíme a budeme se přejídat, tak samozřejmě budeme tloustnout. Je potřeba pochopit princip kalorického deficitu a začít se o to trochu starat, protože čím jsme starší, tím nám tělo hůř spaluje a už nám nedá nic zadarmo.

Poslední roky jste se pustil do výrazné změny životního stylu, co vás k tomu vedlo?

Začal jsem si uvědomovat, že se pomalu dostávám do středního věku, kdy je potřeba si přiznat, že tělo není nesmrtelné a nejsem Terminátor. Tím pádem jsem začal zdravěji jíst, cvičit, přestal jsem pít alkohol a kouřit. To pro mě byla jedna z nejlepších věcí, která se mohla stát. Od té doby je mi líp než třeba ve třiceti. Je to skvělé, začít se o sebe starat.

Cítíte se tedy lépe než před lety, kdy jste byl brán jako večírkový král a nikdo by asi netipoval, že se změníte?

Totální životní otočka. Dřív to bylo tak, že jsem se šel večer napít a druhý den jsem půlku prospal, protože mi bylo špatně. Samozřejmě jsem jedl „prasárny“, protože v noci neseženete zdravý kuskus, takže jsem se nacpal smaženými kuřaty a šel jsem spát. Tělo mělo v noci strašné práce, aby to vše rozložilo. Byl jsem skoro pořád bez energie. Teď, když se dobře stravuji, nepiju a tělo nechávám odpočinout, tak potom makám jak čert.

Co je základem vašeho stravování. Můžete si třeba dovolit občas „zaprasit“?

Snažím se držet poměr osmdesát ku dvaceti procentům. Víc se snažím stravovat správně, jíst dobré věci, nejraději mám třeba rýži a kuře, vyhýbám se velkému množství pečiva, pečený bůček si taky nedám. Když ale přijde víkend, tak si s holkami zajdu třeba na smažený sýr nebo na zmrzlinu. Snažím se nemít „cheat day“, ale „cheat meal“, takže „neprasit“ celý den, ale pouze jedním jídlem. Člověk musí pochopit, že to není dieta, ale životní styl. Pak se mu s tím žije dobře a na pohodu.

Máte doma určeno, kdo je v kuchyni pánem? Na zahradě jednoznačně vládnete vy, je tomu tak i při vaření?

Na taková ta „hodná“ jídla je Eliška, která je umí skvěle dochutit. A když je víkend, třeba nějaká grilovačka, nebo nějaký ten „prasící“ den, tak se do toho pustím já. Takže se střídáme. Eliška vaří výborně, peče sladké. Já jsem z toho vždycky nadšený. Naposledy dělala skořicové šneky, přelité Nutellou a karamelem a to bylo neskutečné. Je to báječná žena.

Jaké jídlo od manželky Elišky máte nejraději?

Perfektně dělá kuře na paprice, to celá naše rodina miluje. Dělá i různé číny, sýrové omáčky, všechno skvěle.

A naopak, co nejraději vaříte vy sám?

Já rád peču kachnu, to je pro nás vždycky takové slavnostní jídlo. Dělám ji na málo stupňů, delší dobu, k tomu vždycky vyrobím knedlík a zelí. Nebo mě baví klasická svíčková. Prostě ty složitější jídla, protože je to na delší dobu a člověk si u toho odpočine. Dřív jsem u toho pil pivo, teď mám citronovou šťávu.

Jaká kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Teď mezi mé favority patří mexická kuchyně. Její chutě jsou perfektní, je to pikantní, zároveň jsou tam různé chutě od limety po koriandr. Mám rád i různé placky, tortilly, placky, trhaná masa. Proto, když je grilování, rád dělám různá burrita a quesadilly.   

Dbáte na stravování svých holčiček Terezky, Elinky a Aničky, nebo jim necháváte volnost výběru?

Je důležité, že jak to jedeme my dospělí, tak holky se  přidaly. Jejich jídelníček se tak skládá z rýže, brambor, kuřete, zeleniny, cottage či vajíček. Prostě věcí, které jsou výživově vydatné a zároveň neškodlivé. Nějaké fastfoody, smažené hranolky, coly, to u nás moc není, jen občas za odměnu. Jasně, že nejsme jídelní teroristi, necháme je ochutnat i tyhle věci, ale ony mají samy rády to kuře s rýží, jako tatínek a maminka.
 

Náš tip: Podívejte se do galerie na fotky z Václavova soukromí se ženou a dětmi.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více