Usmažili jsme dokonale křupavé cibulové kroužky a spočítali náklady: 100 g domácí dobroty vyjde na pouhých 14 Kč
25. 4. 2023 Vaření
Smažené cibulové kroužky jsou oblíbenou chuťovkou k pivu i klasickým sortimentem rychlých občerstvení. Ty z fast foodu stojí v přepočtu na 100 g přibližně 60 Kč. My jsme vyzkoušeli cibulové kroužky v pivním těstíčku, které vyjdou na necelou čtvrtinu a chuťově se vyrovnají těm nejlepším čerstvě vyrobeným z restaurace.
Cibulové kroužky známe 200 let
Podle internetového magazínu backthenhistory.com se první recept na smažené cibulové kroužky v těstíčku objevil v britské kuchařce The Art of Cookery, Made Easy and Refined napsané šéfkuchařem Johnem Mollardem v roce 1802. V této původní receptuře se ke kroužkům podává omáčka z rozpuštěného másla a hořčice.
Existuje však i druhá verze přisuzující původ cibulových kroužků Američanům, kteří měli zveřejnit první recept v roce 1910. V tomto se však používá na obalování mouka, mléko a strouhanka, předpokládá se tedy, že v USA vznikl postup výroby cibulových kroužků nezávisle na britském předchůdci.
Mohlo by vás zajímat
Na kolik vyjdou domácí cibulové kroužky?
Například řetězec Burger King nabízí 6 ks velkých kroužků za 59 Kč a tento počet přibližně odpovídá 100 g. KFC je na tom podobně, 5 ks zde pořídíte za 52 Kč.
Na naše domácí cibulové kroužky jsme použili tyto ingredience - bílá cibule: 7 Kč, mouka: 3 Kč, pivo: 8 Kč, koření: 2 Kč, olej: 30 Kč = 50 Kč. Z jedné větší cibule vzniklo 24 velkých a středně velkých kroužků o celkové hmotnosti přibližně 350 g. V přepočtu na 100 g tedy vyšly naše cibulové kroužky na asi 14 Kč.
Recept na křupavé cibulové kroužky v pivním těstíčku
Výroba domácích cibulových kroužků je jednoduchá, pouze je třeba si dát pozor na teplotu oleje a vychytat správnou hustotu těstíčka, které se musí udržet na cibuli předem obalené v mouce. Do receptu se hodí bílá nebo žlutá větší cibule. První jmenovaná má jemnější chuť a je sladší, tudíž se podle individuální chuti může více osolit, jiný rozdíl mezi kroužky z těchto druhů však nenajdete.
Na přibližně 24 cibulových kroužků budete potřebovat 1 velkou bílou nebo žlutou cibuli, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky sušeného česneku, 1 lžičku soli, ¼ lžičky pepře, ¾ hrnku světlého piva a 500 ml oleje na smažení.
Jak na to? Přibližně ¾ hrnku mouky smíchejte s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Do směsi přidejte nenapěněné pivo a míchejte tak dlouho, až vznikne hladké, husté těstíčko, které nechte asi 10 minut odpočinout. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli na plátky asi 1 cm tlusté a rozdělte na kroužky. Prostřední část, která není vhodná na kroužky, použijte do jiného receptu.
V hrnci nechte rozehřát vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Bude-li teplota nízká, těstíčko se z cibule bude odloupávat, při vysoké teplotě se kroužky mohou snadno spálit, aniž by se cibule stihla propéct.
Kroužky nejprve obalte ve zbytku hladké mouky, poté namočte do těstíčka, nechte okapat a ihned vložte do rozehřátého oleje. Správnou teplotu poznáte tak, že se po malé chvíli kroužky odlepí ode dna a vyplavou na hladinu.
Smažte asi 5 – 8 minut do požadované barvy a přibližně v polovině kroužky otočte. Cibulové kroužky je nutné smažit postupně, aby se nelepily k sobě. Hotové kroužky odkládejte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk a podle potřeby dosolte.
Cibulové kroužky pro děti
Výborné cibulové kroužky se dají připravit i zdravěji v troubě a bez piva. Vyzkoušejte tyto fantastické křupavé cibulové kroužky obalované v kukuřičných lupíncích.
Zdroje informací:
Backthenhistory.com: The History of Onion Rings
Printstorecoupons.com: History Of Onion Rings & Origins
Justataste.com: Beer-Battered Onion Rings
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou
Cibule dává salátům tu správnou chuť. Jak zmírnit její štiplavost a jaké odrůdy jsou do salátů nejvhodnější
Usmažili jsme dokonale křupavé cibulové kroužky a spočítali náklady: 100 g domácí dobroty vyjde na pouhých 14 Kč
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Maková náplň pro všestranné použití: Naučte se ji úsporně podle videonávodu