Švédský princeznin dort

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 3 názory

Suroviny

Korpus:
Budete potřebovat klasický vanilkový korpus dort, který se dá rozkrojit na tři (nebo chcete-li vyšší dort tak, jak se tradičně dělává, na čtyři tenké pláty).
Šlehačka:
800 ml kokosového mléka Albert, nejméně 24 hodin skladované v lednici (nutné!)
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka dle chuti
troška citronové šťávy
ztužovač šlehačky (není nutný, ale je to jistější a dort bude stabilnější i když bude dort nějakou dobu mimo lednici. Doporučuji tento od značky Biovegan, dostání např. v biopotravinách v Bělehradské)
Krém:
1 vanilkový puding CremeOle Dr. Oetker (vyšlehává se za studena)
mandlové mléko nebo kokosové nebo jiné rostlinné mléko
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka či vanilkový extrakt
Kompletace:
Amaretto
150-200 g kvalitního marcipánu (nezapomeňte zkontrolovat, jestli je veganský)
malinová marmeláda nebo jahodová marmeláda
čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda. Není nutné)
cukr moučka
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V dortové formě upečte vanilkový korpus dle receptu.

  2. Po úplném vychladnutí rozkrojte korpus na dva silnější a jeden tenčí plát (případně na tři silnější a jeden tenčí).

  3. Připravte si kulatou mísu (logicky takového tvaru, jaký chcete aby měl dort) a vyložte jí potravinovou fólií tak, aby přečuhovala ze všech stran. Nejtenčí plát korpusu opatrně vtačte do mísy a vytvarujte.

  4. Připravte šlehačku a krém.

  5. Kokosové mléko vyndejte z lednice a ze spodní strany udělejte do plechovky dvě díry. Nechte vytéct kokosovou vodu (pokud by náhodou tekla hustší bíla tekutina, vraťte mléko do lednice - není ještě plně ztuhlé).

  6. Plechovky poté otevřete a ztuhlý mléčný tuk přendejte do mísy (pro snazší přípravu dejte mísu, ve které budete šlehat a metly šlehače před přípravou do mrazáku).

  7. Začněte šlehat na nízký stupeň otáček, pomalu přidávejte a šlehejte, dokud šlehačka není hustá, nadýchaná a krémová.

  8. Přidejte necelou lžíci citronové šťávy, cukr moučka a vanilku dle chuti, vešlehejte též ztužovač, pokud ho používáte.

  9. V jiné míse vyšlehejte dle návodu vanilkový puding s mlékem, příp. dle chuti doslaďte cukrem a dochuťte vanilkou. Na jeden dort stačí pouze cca 1/3 pudingu z celého balení.

  10. Odeberte tedy zhruba třetinu pudingu a vyšlehejte ho s trochou hotové kokosové šlehačky (dělám to od oka a dle chuti, prostě přidávejte jedno, druhé či třetí (cukr), dokud nebudete spokojení).

  11. Plát korpusu v míse pokapejte amarettem a naplňte kokosovou šlehačkou (použijte všechnu).

  12. Přiklopte dalším plátem korpusu a opět pokapte amarettem. Na tento korpus dále navrstvěte pudingovo-šlehačkový krém.

  13. Poslední plát korpusu opět pokapte likérem, namažte marmeládou a namazanou stranou přiklopte na pudingový krém. Pokud jste korpus rozkrojili na 4 díly, můžete postupovat např. podle tohoto schématu.

  14. Přes spodní (horní) stranu dortu natáhněte fólii a nechte dobře ztuhnout v lednici (ideálně přes noc).

  15. Před vyndáním z lednice si připravte marcipán a "podkladový" krém.

  16. Zbytek pudingu vyšlehejte s trochou Alsanu či ztuhlého kokosového oleje (pokud máte rádi kokos), přidejte cukr moučka aby byl krém sladší a tužší.

  17. Marcipán obarvěte (trochu barvy dejte doprostřed hroudy marcipánu a pak hněťtě a hněťte a hněťte, dokud není barva taková, jakou chcete) a vyválejte na placku o tloušťce cca 3 mm (nezapomeňte si plochu SILNĚ podsypávat moučkovým cukrem).

  18. Krém opatrně vyklopte na podnos, na kterém budete dort podávat, a pomažte ho Alsano-pudingovým krémem (zahlaďte dokonale všechny nerovnosti, jinak to bude i pod marcipánem vidět!).

  19. Vyválený marcipán namotejte na váleček (posypaný moučkovým cukrem) a přemístěte na dort.

  20. Rukama uhlazujte, dokud dort není pěkně hladký.

  21. Zbytek marcipánu odřežte a očištěte podnos kolem dortu.

  22. Ozdobte čokoládovou polevou a květinami, kolem dolního okraje můžete uvázat mašli. Uchovávajte v lednici a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švédský princeznin dort

Tématické fráze: švédský mandlový dort švédský dort vegansky dort recept princeznin dort veganský dort švédsky mandlovy dort recept recept princeznin dort veganský mrkvový dort švédský dort recept veganský dort recepty veganský korpus na dort švédský dort s marcipánem princeznin dort recept švédská jablečný dort recept na vegansky dorty recept na princeznin dort biovegan loc:cz švédský ořechový dort veganský marcipán recept nejlepší princeznin dort