Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Geniální hudebník měl celoživotně problém se stravováním. Přesto jídlo miloval.
Zdroj: David d'Angers / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0, freepik, koláž Toprecepty.cz

Niccolo Paganini je považován za největšího houslového virtuosa, jenž se kdy narodil. Ital, který byl mnohdy kvůli svému nadání označován za spojence samotného ďábla, však musel projít trnitou cestou. Odmala byl totiž trestán otcem za to, že není perfektní. Často se tak stávalo, že po sedmihodinovém tréninku ani nedostal najíst.

Trestání hladem

Přísný rodič učil svého potomka již od pěti let hře na mandolínu, v sedmi už si Niccolò začal zvykat na housle, uvádí server NPR.org. Po dalších dvou letech už nadaný chlapec veřejně koncertoval. Místo toho, aby si však svůj úspěch užíval, musel myslet na to, čím byl vykoupen. Antonio Paganini třeba často chlapce trestal tím, že mu nedával najíst.

Zřejmě i proto slavný hudební skladatel do svého receptu na oblíbené ravioli, který sepsal v dospělosti, zařadil tolik masa, kolik jen šlo. Jakoby tušil, že má pouze omezený čas, kdy si pořádné jídlo bude moci užít. Paganiniho totiž od mládí provázely nemoci, kvůli nimž byl jeho život mnohem složitější, než si houslový virtuos představoval.

Jídlo jako celoživotní problém

Marfanův syndrom, který způsobil například netradiční délku umělcových prstů, byl později doprovázen i syfilitidou, jejíž léčba rtutí podle National Library of Medicine nejprve Paganiniho zbavila všech zubů a později se také stala příčinou jeho smrti. I přes vleklé zdravotní potíže však jídlo zůstalo jednou z největších vášní fenomenálního houslisty. To dokazuje i rukopis Paganiniho receptu, který prezentovalo hudební oddělení Knihovny Kongresu v USA.

Ravioli s hovězím a telecím podle Paganiniho

Jak se tedy s chutí stravoval jeden z nejobdivovanějších hudebníků své doby? Na přípravu náplně a omáčky budete potřebovat: 700 g hladké mouky, 900 g mletého libového hovězího masa, 2 lžíce másla, 3 rajčata, hrst sušených hub, 500 g telecího mozku, 230 g libového telecího masa, 150 g luganské klobásy (nebo italské salsiccii), 1 červenou cibuli, 3 vejce, dvě lžíce nastrouhaného parmezánu a špetku sušeného brutnáku lékařského.

Jak na to?

Výrobu samotných domácích raviol Paganini popisuje velmi zběžně, proto vám raději nabízíme náš recept, který najdete ZDE. My se pustíme rovnou do tvorby náplně a omáčky.

Omáčka:

  1. Na rozehřátou větší pánev dáme zhruba dvě lžíce másla. Po jeho rozpuštění přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
  2. Na lehce osmahnutou cibuli vložíme hovězí maso, které necháme zatáhnout a pustit šťávu. Posléze po špetkách přisypáváme mouku. Cílem je, aby šťáva zhnědla.
  3. Poté do pánve přilijeme trochu vody, aby se mouka rozpustila a postupně vznikla vláčná omáčka bez hrudek. Do ní přidáme hrst rozemletých sušených hub a propasírovaná rajčata, která jsme si nechali spařit ve vodě.
  4. Tím máme omáčku, připomínající klasickou boloňskou, hotovu a můžeme ji přesunout z pánve do jiné nádoby.

Náplň:

  1. Na pánvi, která nám zbyla po omáčce, necháme zatáhnout libové telecí maso.
  2. Za několik minut ho vyjmeme, nakrájíme a rozemeleme. Umístíme do větší mísy.
  3. Telecí mozek uvaříme ve vodě, očistíme ho a také ho rozemeleme. Poté mozek přidáme do mísy k umletému masu.
  4. Vezmeme luganskou klobásu či salsicciu, odstraníme z ní střívko, nakrájíme ji nadrobno a umístíme do mísy s telecím.
  5. Přidáme brutnák a tři důkladně rozšlehaná vejce. Vše smícháme a přidáme parmezán na dodání „italské chuti“.
  6. Tím je náplň hotová a můžeme plnit ravioli. Ty vkládáme do vroucí osolené vody na 4-6 minut, dáme pozor na to, aby se nepřilepily k hrnci, ani k sobě navzájem. 
  7. Ravioli podáváme přelité teplou omáčkou z hovězího masa.

Náše tipy:

  • Dbejte na to, že telecí mozek musíte zpracovat ideálně ve stejný den, kdy jste ho koupili. Pokud byste jej skladovali „na později“ hrozí riziko, že místo kulinářského zážitku budete mít jen nepříjemnou zkušenost s žaludečními problémy.
  • Pokud místo luganské klobásy, která se může těžko shánět, použijete salsicciu, přidejte do receptu ještě půl kelímku sýru riccota. Ten dodá klobáse tu správnou chuť.
  • Brutnák lékařský, léčivou rostlinu, hodící se i do salátů, si můžete buď vypěstovat na zahrádce, nebo si koupit jeho sušenou nať. Za 250 gramů utratíte průměrně 120 korun.

Zdroje informací:

Libraryofcongressblogs.gov - Cooking Up History: Niccolò Paganini’s Ravioli

Nationallibraryofmedicine.gov - Illness and death of the violin virtuoso Nicolò Paganini

Wikipedia.org - Niccolò Paganini

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více