Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu
12. 6. 2023 Vaření
Někdy máme chuť dát si k večeři jídlo, které má do zdravé výživy daleko. A právě tehdy je čas na přípravu domácích langošů jako z pouličního stánku. Obložit si je můžeme podle chuti a nálady.
Co je potřeba na přípravu langošů
Langoše jsou původně maďarským jídlem a receptů na ně je celá řada. Základem může být kváskové těsto, bramborové, nekynuté, ale i jogurtové. Každá varianta specifickou chuť.
Jogurtové těsto je jednoduché, potřebujete na něj vodu, sůl, droždí, cukr, olej, jogurt a hladkou mouku. Na smažení si připravte dostatečné množství oleje, výborný je například řepkový.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět k přípravě langošů
Jogurtové těsto je nutné nechat kynout dvakrát. Jednou po smíchání těsta, podruhé po jeho vytvarování. To provedete snadno tak, že na plochý talíř nanesete olej a dáte na něj placku těsta. Tu pak naolejovanými prsty na talíři roztahujte.
Smažte langoše ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku a hotové kusy dávejte na papírovou utěrku. Díky tomu se odsaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na langoše
Stejně jako u stánku si můžeme doma vybrat ochucení. Navrch je možné dát jen směs osolené vody s utřeným česnekem. Další variantou je zakysaná smetana s utřeným česnekem a nakonec můžeme ochutit langoše vrstvičkou kečupu. Pak už stačí jen posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak na domácí langoše
Na langoše budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 150 ml vlažné vody (podle potřeby), 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, špetku soli, a olej na smažení. Na potření a posypání se hodí: česnek, kečup a strouhaný sýr.
Jak na to? Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažnou vodu, cukr a vše posypte trochou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a vypracujte těsto. Pokud je tuhé, můžete přidat trochu vody vodu. Když bude těsto lepivé, přisypte trochu mouky. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout na teplém místě. Bude potřeba asi necelá hodina.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a roztáhněte je na naolejovaném talíři, jak jsme popsali výše. Dejte je stranou a nechte asi čtvrt hodiny dokynout. Pak si připravte pánvičku s vyšší vrstvou oleje a placky v ní smažte.
Připravte si talíř s papírovým ubrouskem na odsátí tuku a dávejte na něj hotové langoše. Podle chuti každý langoš potřete třeba prolisovaným česnekem s trochou soli a kečupem. Navrch posypte langoš nastrouhaným sýrem.
Náš tip: Připravte si tyto vynikající langoše jako ze stánku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Časté chyby při přípravě langošů: Stačí dodržet jednoduchá pravidla při zadělávání a smažení těsta
Corn dog aneb Párek v rohlíku na špejli. Slavnou americkou pouliční specialitu si snadno uděláte i doma
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se tvarují a smaží langoše. Poradíme i začátečníkům
Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to