Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu
Zdroj: Toprecepty.cz

Někdy máme chuť dát si k večeři jídlo, které má do zdravé výživy daleko. A právě tehdy je čas na přípravu domácích langošů jako z pouličního stánku. Obložit si je můžeme podle chuti a nálady.

Co je potřeba na přípravu langošů

Langoše jsou původně maďarským jídlem a receptů na ně je celá řada. Základem může být kváskové těsto, bramborové, nekynuté, ale i jogurtové. Každá varianta specifickou chuť.

Jogurtové těsto je jednoduché, potřebujete na něj vodu, sůl, droždí, cukr, olej, jogurt a hladkou mouku. Na smažení si připravte dostatečné množství oleje, výborný je například řepkový.

Jogurtové těsto je nutné nechat kynout dvakrát. Jednou po smíchání těsta, podruhé po jeho vytvarování. To provedete snadno tak, že na plochý talíř nanesete olej a dáte na něj placku těsta. Tu pak naolejovanými prsty na talíři roztahujte.

Smažte langoše ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku a hotové kusy dávejte na papírovou utěrku. Díky tomu se odsaje přebytečný tuk.

Co dát na langoše

Stejně jako u stánku si můžeme doma vybrat ochucení. Navrch je možné dát jen směs osolené vody s utřeným česnekem. Další variantou je zakysaná smetana s utřeným česnekem a nakonec můžeme ochutit langoše vrstvičkou kečupu. Pak už stačí jen posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak na domácí langoše

Na langoše budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 150 ml vlažné vody (podle potřeby), 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, špetku soli, a olej na smažení. Na potření a posypání se hodí: česnek, kečup a strouhaný sýr.

Jak na to? Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažnou vodu, cukr a vše posypte trochou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. 

Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a vypracujte těsto. Pokud je tuhé, můžete přidat trochu vody vodu. Když bude těsto lepivé, přisypte trochu mouky. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout na teplém místě. Bude potřeba asi necelá hodina.

Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a roztáhněte je na naolejovaném talíři, jak jsme popsali výše. Dejte je stranou a nechte asi čtvrt hodiny dokynout. Pak si připravte pánvičku s vyšší vrstvou oleje a placky v ní smažte.

Připravte si talíř s papírovým ubrouskem na odsátí tuku a dávejte na něj hotové langoše. Podle chuti každý langoš potřete třeba prolisovaným česnekem s trochou soli a kečupem. Navrch posypte langoš nastrouhaným sýrem. 

Náš tip: Připravte si tyto vynikající langoše jako ze stánku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více