Vlasta Burian si domů „ukradl“ slavného kuchaře: Ten králi komiků vařil třeba kuře s jablky, volským okem a mandlemi
20. 6. 2023 Ostatní
O životě Vlasty Buriana víme mnoho podrobností, ale málokdo tuší, jak velkým milovníkem dobrého jídla oblíbený herec byl. Kvůli tomu, aby měl doma vždy připraveny perfektní pokrmy, neváhal z vyhlášeného lahůdkářství „přetáhnout“ kuchaře se zkušenostmi z Paříže. Ten poté Burianovi chystal speciality, na nichž si herec rád pochutnával. Recept na jednu z nich, netradiční kuřecí prsa, představil pořad Zlatá labuť u sporáku, který připravuje TV Nova.
Kuře v hlavní roli
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů Vlasty Buriana byla kuřecí prsa s jablky, volským okem a mandlemi. „Ačkoliv herec ve filmu To neznáte Hadimršku říká, že by kuřeti neublížil, ve skutečnosti si ho rád dával,“ upozornila Regina Tůmová, jedna z moderátorek pořadu portálu nova.cz Zlatá labuť u sporáku.
Mohlo by vás zajímat
Kuchař z věhlasných podniků
Jak vysvětlila její kolegyně Dominika Rachůnková, oblíbený Burianův recept chystal v hercově domácí kuchyni Jaromír Trejbal. Ten se prosadil v luxusní pařížské restauraci La Coupole Montparnasse. Vařil i v podniku na Champs Elysées, v hotelu Ritz ve francouzské metropoli či v Monte Carlu. Když se vrátil domů, potkal se v lahůdkářství U Lipperta s Burianem. Ten se rozhodl, že perfektního kuchaře musí mít za každou cenu doma.
Speciality a velké množství chodů
„Burian si užíval jídlo jako pro krále, a to bez nadsázky. Trejbal totiž vařil i pro belgického krále Alberta I. K obědu se často vařilo třeba až sedm chodů,“ překvapily moderátorky Zlaté labutě u sporáku. Pod Trejbalovýma rukama vznikaly takové skvosty, jako jsou mozeček ve vinné omáčce, plnění raci, koroptví terina nebo třeba telecí rosol. Prim ovšem drželo kuře.
Kuře s mandlemi podle Vlasty Buriana
Na jedno z nejoblíbenějších jídel krále komiků budete potřebovat: 2 kuřecí řízky, 2 vejce, jablko, široké nudle, rajčatový protlak, mletou papriku, sekané mandle, 200 g másla, olej na smažení, sůl, pepř, cukr a čerstvou petržel.
Jak na to?
- Kuřecí řízky naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
- Poté plátky osmahneme na rozpáleném oleji a odložíme na stranu.
- Mezitím si oloupeme čerstvé jablko a nakrájíme ho na plátky.
- Posypeme mletou paprikou a přidáme je do pánve s výpekem. Přidáme zhruba 50 gramů másla a plátky ovoce na rozpuštěném másle osmahneme.
- Jablka vyjmeme a ve stejné pánvi připravíme také omáčku.
- Rajský protlak necháme prohřát. Přidáme trochu cukru na doslazení, omáčku osolíme a opepříme.
- Ve vroucí vodě uvaříme podle návodu široké nudle, mezitím si připravíme také volské oko.
- V čisté a suché pánvi ještě opražíme sekané mandle.
Tip na servírování:
Do hlubokého talíře dáme rajčatovou omáčku, přidáme uvařené nudle, na které klademe nakrájené kuřecí prso. Na něj posadíme volské oko, plátky jablka, posypeme mandlemi a dozdobíme posekanou čerstvou petrželí.
Jak vypadá oblíbené jídlo krále komiků a jeho příprava se můžete podívat do naší fotogalerie:
Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ten nejlepší bezinkový sirup s citronem: Jednoduchý postup podle našich babiček funguje dodnes a zvládne jej každý
Domácí rajský protlak vydrží zavařený po celý rok. Při výrobě je klíčový výběr rajčat a pomalé redukování
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Přečtěte si Zobrazit více
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Fantastická povidla z letních jablek: Provoněná vanilkou a rumem vylepší v zimě palačinky, koláče i buchty
Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu