Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O životě Vlasty Buriana víme mnoho podrobností, ale málokdo tuší, jak velkým milovníkem dobrého jídla oblíbený herec byl. Kvůli tomu, aby měl doma vždy připraveny perfektní pokrmy, neváhal z vyhlášeného lahůdkářství „přetáhnout“ kuchaře se zkušenostmi z Paříže. Ten poté Burianovi chystal speciality, na nichž si herec rád pochutnával. Recept na jednu z nich, netradiční kuřecí prsa, představil pořad Zlatá labuť u sporáku, který připravuje TV Nova.

Kuře v hlavní roli  

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů Vlasty Buriana byla kuřecí prsa s jablky, volským okem a mandlemi. „Ačkoliv herec ve filmu To neznáte Hadimršku říká, že by kuřeti neublížil, ve skutečnosti si ho rád dával,“ upozornila Regina Tůmová, jedna z moderátorek pořadu portálu nova.cz Zlatá labuť u sporáku.

Kuchař z věhlasných podniků

Jak vysvětlila její kolegyně Dominika Rachůnková, oblíbený Burianův recept chystal v hercově domácí kuchyni Jaromír Trejbal. Ten se prosadil v luxusní pařížské restauraci La Coupole Montparnasse. Vařil i v podniku na Champs Elysées, v hotelu Ritz ve francouzské metropoli či v Monte Carlu. Když se vrátil domů, potkal se v lahůdkářství U Lipperta s Burianem. Ten se rozhodl, že perfektního kuchaře musí mít za každou cenu doma.

Speciality a velké množství chodů

„Burian si užíval jídlo jako pro krále, a to bez nadsázky. Trejbal totiž vařil i pro belgického krále Alberta I. K obědu se často vařilo třeba až sedm chodů,“ překvapily moderátorky Zlaté labutě u sporáku. Pod Trejbalovýma rukama vznikaly takové skvosty, jako jsou mozeček ve vinné omáčce, plnění raci, koroptví terina nebo třeba telecí rosol. Prim ovšem drželo kuře.

Kuře s mandlemi podle Vlasty Buriana

Na jedno z nejoblíbenějších jídel krále komiků budete potřebovat: 2 kuřecí řízky, 2 vejce, jablko, široké nudle, rajčatový protlak, mletou papriku, sekané mandle, 200 g másla, olej na smažení, sůl, pepř, cukr a čerstvou petržel.

Jak na to?

  1. Kuřecí řízky naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
  2. Poté plátky osmahneme na rozpáleném oleji a odložíme na stranu.
  3. Mezitím si oloupeme čerstvé jablko a nakrájíme ho na plátky.
  4. Posypeme mletou paprikou a přidáme je do pánve s výpekem. Přidáme zhruba 50 gramů másla a plátky ovoce na rozpuštěném másle osmahneme.
  5. Jablka vyjmeme a ve stejné pánvi připravíme také omáčku.
  6. Rajský protlak necháme prohřát. Přidáme trochu cukru na doslazení, omáčku osolíme a opepříme.
  7. Ve vroucí vodě uvaříme podle návodu široké nudle, mezitím si připravíme také volské oko.
  8. V čisté a suché pánvi ještě opražíme sekané mandle.

Tip na servírování:

Do hlubokého talíře dáme rajčatovou omáčku, přidáme uvařené nudle, na které klademe nakrájené kuřecí prso. Na něj posadíme volské oko, plátky jablka, posypeme mandlemi a dozdobíme posekanou čerstvou petrželí.

Jak vypadá oblíbené jídlo krále komiků a jeho příprava se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Zlatá labuť u sporáku - Kuře Vlasty Buriana

Ukázat 5 fotografií

Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více