Naučte se vařit jako bohyně: Tady je 6 jednoduchých receptů, které vám pomohou začít
28. 9. 2020 Historie a zajímavosti
Vaření je cool, sexy a praktické! Někteří lidé vaření prostě milují a nedokážou si bez něj svůj život představit. Druzí se zase rádi stravují venku a v kuchyni se přičiňují jen z povinnosti. Jak se ukazuje, jednoznačnou výhodu má první skupina. Tak se pojďme podívat, v čem jsou na tom kuchaři a kuchařky lépe.
1. Přesně víte, co jíte!
Vaříte-li si sami, máte úplnou představu nejen o použitých surovinách, ale především o jejich kvalitě. K těmto informacím se v restauracích či fast-foodech dostanete jen stěží. Navíc si jídlo můžete dokonale přizpůsobit nejen své chuti, ale také svému zdravotnímu stavu. Umět vařit a preferovat domácí stravu je velmi důležité především pro jedince trpící některou z potravinových alergií.
2. Je to zdravější!
Nejen alergikům, ale obecně všem lidem domácí strava prospěje. Doma si obvykle jídlo připravíme z čerstvých surovin a s rozumným časovým předstihem. Jen tak se můžeme přiblížit ideálnímu stavu, kdy připravené jídlo nemusíme před konzumací ani zamrazit, ani znovu ohřát, což je bohužel běžnou rutinou v některých podnicích. Přípravě jídla věnujte čas a zapomeňte na polotovary. Čerstvý pokrm z kvalitních a zdravých surovin Vás překvapí svou poctivou a výraznou chutí a i na vašem zdraví se změny jídelníčku jistě brzy projeví.
Mohlo by vás zajímat
3. Ušetříte!
Pochutnáte si, prospějete svému zdraví a navíc ušetříte! Je pravdou, že domácí vaření někdy vyžaduje opravdu velké množství surovin, a tak v případě, že teprve vybavujete svou kuchyň vším potřebným, můžete zaplatit nemalou sumu. Dobré zásoby Vám však dlouho vydrží, a tak je domácí stravování z dlouhodobého hlediska jednoznačně nejvýhodnější.
4. Budete chránit životní prostředí!
Při domácím vaření máte svobodu volby, které suroviny budete používat a které ne. Tak můžete významně pomoci životnímu prostředí, a to například tím, že budete kupovat sezónní produkty domácího zemědělství a hospodářství od ekologických chovatelů a pěstitelů. Všímejte si také balení zboží, které nás mnohdy zahlcuje odpadem zcela zbytečně. Proč kupovat jablka balená v plastu, když jsou k dostání i volně prodejná.
Mohlo by vás zajímat
5. Získáte pocit svobody a soběstačnosti
Umět nakrmit sám sebe je základní a pro přežití nezbytná schopnost již od počátku lidstva. I když je tento úkol v moderní době čím dál snazší, neztrácí nic ze své podstaty. Umíte-li vařit, snadněji se o sebe postaráte a navíc vždy přesně uspokojíte své chutě, a tak budete nejen jíst, ale i žít mnohem kvalitněji. Proč se v nemoci spoléhat na někoho jiného, když silný vývar, který vás postaví na nohy, zvládnete bravurně i sami?
6. Je to zábava!
Prostřednictvím vaření dáváte průchod své kreativitě. Je to prostě zábava i odpočinek, a to tím spíše hostíte-li milou společnost. Každým novým receptem navíc překonáváte sami sebe! Ten pocit, kdy se vše podaří, jak má, je k nezaplacení. Kromě toho vás vaření zdokonaluje – rozvíjí totiž i jiné schopnosti a dovednosti, například jemnou motoriku, fantazii či paměť.
A jak začít? Inspirujte se následujícími recepty, které zvládne i úplný začátečník:
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře