Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte nějaký netradiční chladivý dezert do horkých letních dnů, který je snadný na přípravu, a ještě si na něm můžete pochutnat bez výčitek svědomí? Jahodové hromádky jsou to pravé. Dobyly TikTok, vyzkoušel je snad každý a teď je řada na vás. Určitě nebudete litovat.

Trochu jiná zmrzlina

Léto si žádá lehké ovocné dezerty, nejlépe takové, které lze pořádně vychladit. Nejlepším sladkým letním mlsáním je samozřejmě zmrzlina nebo nanuky. Jednodušší verzí těchto mrazivých pochoutek jsou jahodové hrudky z TikToku. Nepotřebujete na ně žádné speciální pomůcky (jako třeba stroj na zmrzlinu nebo formičky na nanuky) ani suroviny a ještě je to poměrně rychlovka na přípravu.

Stačí jen mít dostatek místa v mrazáku. Navíc na ně využijete čerstvé ovoce ze zahrádky, nyní třeba právě jahody. Ty v kombinaci s čokoládou chutnají naprosto báječně. A když k nim přidáte ještě kvalitní bílý jogurt, získáte dezert, který uspokojí nejen ty nejzmlsanější jazýčky, ale i věčné dietáře. A protože nás videa s hrudkami zaujaly, rozhodli jsme se je také vyzkoušet

Hrudky jsou báječné i s borůvkami

Ovocné kousky s jogurtem obalené v čokoládové polevě s anglickým názvem Chocolate Strawberry Yogurt Clusters se objevily na sociální síti TikTok poměrně nedávno a zakrátko se staly tzv. virálem. Video zkrátka sdílelo spousta lidí a každý chtěl tuto chladivou dobrotu vyzkoušet. V původní verzi se používaly sice borůvky, ale mnohem větším hitem se tyto hromádky staly ve variantě s jahodami a na TikToku v současnosti najdete spoustu receptů, v nichž lidé předvádějí své vlastní verze této speciality. 

Hrudky musí dostatečně zmrznout

Na tom, že se staly jahodové hromádky takovým hitem, vlastně není nic tak překvapivého. Jde o přímo úžasný recept, který zvládne připravit každý, a navíc si vystačíte jen s pár základními ingrediencemijahodami, jogurtem, čokoládou a tukem (kokosovým olejem, jenž zajistí, že bude poleva hladší). Příprava je pak neskutečně jednoduchá – jahody se jen smíchají jogurtem, ze směsi se vytvoří hromádky, které se nechají zmrznout a pak se obalí v čokoládové polevě.

Právě chladnutí bylo během přípravy hrudek trochu kámen úrazu. Ačkoli jsme nechali dezert v mrazáku více než hodinu, při polévání čokoládou se trochu roztékal a bylo obtížné jej rozkrojit.  Při přípravě je proto lepší brát v potaz, jak máte výkonný mrazák. Doporučujeme také udělat tenčí vrstvu čokolády.

Ovoce a jogurt - dokonalá kombinace

I když se nejoblíbenější stala verze s jahodami, dezert se dá připravit vlastně s jakýmkoliv ovocem. Experimentovat můžete s malinami, ostružinami, třešněmi, banánem nebo třeba s mangem. Jogurt je nejlepší bílý řecký, ten krásně hutný a krémový. Použít lze i méně tučný, čím vyšší ale bude mít obsah tuku, tím lepší bude konzistence dezertu po zmrazení. Klidně jej ale můžete pro veganskou verzi nahradit třeba kokosovým jogurtem

Dezert je vlastně dietní, zdravý a plný živin, když odoláte pokušení přidat do něj cukr. Pokud ale dietu neřešíte, můžete si jej dosladit. Zvolili jsme vanilkový cukr, který ještě jahody příjemně ovoněl a jemně osladil. Měnit můžete i čokoládu. K jahodám se nejvíc hodí mléčná, kterou jsme použili i my. Můžete ji ale vyměnit i za hořkou, jen v tom případě je lepší přidat trochu sladidla, třeba javorového sirupu. Báječně se na polevu hodí i bílá čokoláda, a chcete-li vyzkoušet i dezert luxusního vzhledu, klidně sáhněte i po růžové ruby čokoládě

Recept na jahodové hrudky z TikToku

Dostali jste během čtení na tuto geniální dobrotu chuť? Tak se můžete rovnou pustit do přípravy. Pochutnat si na ni můžete už za chvíli. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 hrnek jahod nakrájených na kostičky, ½ hrnku obyčejného řeckého jogurtu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků (někdy je najdete v obchodě jako čokoládové chipsy) a 1 lžičku kokosového oleje. 

  1. Do mísy dejte na kostičky nakrájené jahody. Přidejte řecký jogurt a vanilkový extrakt. Vše promíchejte, aby se všechny jahody dobře obalily jogurtem. 
  2. Jahodovo-jogurtovou směs naneste pomocí lžíce na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte hromádky – na každou použijte asi dvě lžíce směsi. Mělo by vám tak vzniknout asi 8 hromádek. Můžete je ale případně udělat i menší. Mezi jednotlivými hromádkami nechte mezery. 
  3. Přeneste plech do mrazáku a nechte ho tam 30-45 minut. Za tu dobu budou jogurtové hrudky zmrzlé a budou držet pohromadě, ale nebudou ještě příliš tvrdé.
  4. Když bude do konce chlazení zbývat asi 10 minut, vložte čokoládové lupínky do malé misky s kokosovým olejem. V mikrovlnné troubě je rozpouštějte po 30 sekundách, mezitím je vždy promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Rozpuštěnou čokoládu nechte asi 5 minut vychladnout, aby nerozpustila jogurt. 
  5. Zmrazené hrudky vyjměte z mrazáku. Pomocí velké lžíce namočte každou do rozpuštěné čokolády a položte zpět na plech. Postup opakujte, dokud nebudou všechny hrudky obalené v čokoládě. Můžete je i čokoládou z obou stran polít.
  6. Nechte čokoládu zaschnout a můžete se pustit do jídla. Nejlepší je, když je sníte hned. V mrazáku se sice dají uchovávat cca týden, může to ale narušit strukturu jogurtu. 
@kalejunkie This is the snack of the summer! Chocolate covered strawberry yogurt clusters! #healthyrecipes #greekyogurt #easyrecipes #strawberries ♬ Pretty Girl Era - LU KALA

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více