Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Itálie pro mnoho Čechů patří do první pětky oblíbených prázdninových destinací. A není divu, kromě obdivuhodných památek nabízí třeba i přívětivé ceny potravin nebo příznivé náklady na cestu. To pro Toprecepty potvrzuje i jedna z českých turistek, Zdeňka Pančaková, která si oblíbila Bergamo.

Nákup za „české peníze“

Ve srovnání s Českou republikou nakoupíte v Itálii za relativně stejné ceny. Jak informuje server Portál řidiče, litr polotučného mléka seženete v přepočtu za 23 korun, deset vajec velikosti M za 52 korun, kilo banánů za 33, toustový chléb stojí kolem 23 korun a kilogram kuřecích prsou vás vyjde na 190 korun. To je ve srovnání s Chorvatskem, kde za něj dáte okolo 250 Kč, příjemné zjištění.

Kam si zajít na skvělou pizzu

Kromě klasicky navštěvovaných míst, jako jsou Bibione a Rimini, patří mezi oblíbená města i Bergamo. Zdeňka Pančaková, která zde byla již podruhé, potvrzuje, že Itálie je mistrem v kulinářství. „Bergamo je pěkné a čisté město, památky jsou tu krásné. Na pizzu chodíme do Il Fornaio v Citta Alta, kde mají různé druhy na váhu,“ vysvětlila serveru Toprecepty.cz česká turistka. 

„Pizzu si můžete vzít sebou nebo sníst na místě. Tady také kupujeme místní specialitu sladké kuličky Polenta e osei, které jsme viděli pouze v Bergamu. Kuličky jsme koupili i jiném obchodě, ale nebyly tak dobré jako tady,“ říká. Někde tuto sladkost prý vyrábí i jako dorty nebo malé bábovičky.

„Jinak jsme vyzkoušeli lasagne, boloňské špagety nebo těstoviny carbonara. Z Itálie si vozíme místní druhy salámů a sýry. Loni, v březnu jsme si dovezli i kuličky Polenta e osei, letos jsme to nechtěli riskovat, protože bylo moc teplo,“ sdělila serveru Toprecepty.cz Zdeňka Pančaková s tím, že nejlepší pizzu ochutnala v Neapoli, kam se s rodinou také vydala.

Cestování za hubičku

Problémem není ani cestování na Apeninský poloostrov. Jízdenku na autobus do Říma, kterou nabízí společnost RegioJet, si koupíte za 2200  korun, počítejte ovšem s délkou cesty okolo dvaceti hodin. Letenka přijde na stejné peníze, ale cestováním ztratíte jen necelé dvě hodiny.

Pokud se rozhodnete cestovat vozem, kalkulačka na Portálu řidiče vám dokáže spočítat, na kolik vás přijde třeba výlet z Prahy do Kalábrie osobním vozem se spotřebou 6,5 l benzínu na kilometr. V takovémto konkrétním případě si budete muset připravit částku kolem 5300 korun.

Nocleh hledejte důkladně

Ohledně ubytování je třeba si vybírat obezřetně a nedívat se pouze na cenu. Nastudujte si tedy například fotografie z hotelu nebo apartmánu, kam se chystáte, zjistěte si, jak daleko od pláže se nachází. V blízkosti moře můžete počítat s cenami od 2500 korun až po 7600. Záleží na úrovni hotelu, počtu hvězdiček i na tom, zda se budete chtít v ubytovacím zařízení i najíst. Není od věci se podívat na portály, nabízející rezervaci ubytování, získat tam představu, a pak se rozhodnout, zda si nocleh už objednáte na „vlastní pěst“.

Proč je v Itálii levně?

Jak uvádí italský server QuiFinanza, jsou výhodné ceny některých potravin důsledkem zlevňování. Ze zeleniny se třeba nová úroda projevila na cenách paprik, které zlevnily o 15 procent, rajčat (12,7%), špenátu (23,3%) či salátů (15,4%). Naopak podražila cibule a to až o 40 procent a brambory (14,7%).

Zlevnění se projevilo i na cenách ovoce. Pomeranče jsou o tři procenta levnější než vloni, mandarinky o necelá dvě procenta. Lehce se upravila i cena jahod, v průměru o 3,3%. Pětiprocentní zlevnění obchodníci hlásí u ananasu, banány „šly dolů“ o procento. Naopak jablka a hrušky mírně podražily.

Na fotografie z krásného Bergama se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Dovolená v Itálii - Bergamo

Ukázat 19 fotografií

Zdroje informací:

portalridice.cz - Ceny v obchodech v Itálii

quifinanza.it - Aumento dei prezzi dei prodotti alimentari, i rincari di marzo 2023

Za pizzou není třeba vyrazit do Itálie ani do restaurace. Vytvoříte si ji velmi snadno doma podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více