Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obliba samosběru ovoce a zeleniny se u nás rok od roku zvyšuje. Proto i přibývají další suroviny, které farmáři nabízejí k osobnímu „otrhání“. Na farmě v Břežanech se jako jediní pustili i do malin a ostružin.

Levnější než v obchodě

Právě samosběr těchto dvou oblíbených druhů ovoce startuje v úterý 8. srpna na farmě nedaleko Českého Brodu. Společnost Berry servis, která zde na ploše 40 hektarů pěstuje ovoce, je zatím jedinou, která maliny a ostružiny nabízí. Navíc za cenu, která se zdá neskutečná. Zatímco v obchodě koupíte kilogram malin na zhruba 400 korun, na farmě v Břežanech je to pouze 139 Kč za kilo.

O vše je postaráno

Oproti loňskému roku došlo sice ke zdražení, ale jen o devět korun, což je zcela zanedbatelná cifra. Když si k tomu připočítáte fakt, že samosběr probíhá každý den v týdnu a košík na vaši posbíranou úrodu si můžete koupit až na místě, jedná se o velmi lákavou nabídku.

Speciální odrůdy

„Sběr probíhá na naší plantáži na venkovních plochách, navazujeme tím na samosběr jahod, chceme zákazníkům nabídnout i tuto alternativu,“ sdělil webu Toprecepty.cz Luboš Pokorný ze společnosti Berry Service. „Jsou to odrůdy s výraznou chutí určené pro přímou spotřebu nebo zpracování, dodal.

Rodinná akce

Podotkl také, že výlet „na maliny“ je skvělou akcí pro celou rodinu. „Samosběr se sice řídí pokyny obsluhy, ale děti jsou vítány. Řádky jsou široké i pro maminky s kočárky,“ říká Pokorný, který zároveň upozorňuje, že psi na samosběr nepatří.

Přestože se počasí letos několikrát dostalo do extrémů, v Břežanech prý dopad na ovoce nepozorují. „Úroda pro tuto sezónu zatím vypadá velmi dobře,“ pochvaluje si Luboš Pokorný.

Oceňované ovoce

Farma v Břežanech obhospodařuje 10 hektarů malin a 1,8 hektaru ostružin. Primárně se ovšem společnost věnuje pěstování jahod, které zabírají zhruba 22 hektarů pozemků. I jejich samosběr farma nabízí. Mimo to se zabývá výrobou a prodejem domácích džemů, které již několikrát získaly označení Regionální potravina.

Jak vypadá úroda malin na farmě v Břežanech se podívejte do naší fotogalerie:

Maliny se perfektně hodí i do moučníků, vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu udělat třeba lahodný cheesecake:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více