Oblíbená klasika: Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem jsou překvapivě jednoduché a zvládne je i začátečník
22. 8. 2023 Vaření
Halušky promíchané s uzeným bůčkem a zelím a posypané smaženou cibulkou máme spojené s výlety na Slovensko. Vůbec není potřeba jezdit kvůli nim k našim slovenským sousedům. Připravit si se můžeme i doma.
Halušky se zelím a uzeným
Halušky se připravují s brynzou, ale vynikající je také častá varianta se zelím a uzeným. Výborná kombinace je velmi sytá, ale jídlo zvládne, třeba právě k obědu, připravit i začátečník. Navíc se jedná o poměrně rychlé jídlo, které si můžeme připravit na poslední chvíli.
Mohlo by vás zajímat
Příprava halušek
Příprava halušek z brambor vyžaduje jen tři suroviny: brambory, mouku a sůl. Syrové brambory varného typu C (mají hodně škrobu) strouháme na nejjemnějším struhadle, ale snáz to půjde za pomoci kuchyňského robotu. Při přípravě musíme vzít v úvahu to, že každá brambora jinak pouští vodu. Vzniklá směs může být tedy různě hustá. Mouku přidáváme během míchání a přisypáváme podle konzistence. Těsto by se mělo udržet na lžíci, ale nebýt na ní přilepené. Když osolíme brambory hned, pustí více vody, a pak budeme potřebovat více mouky. Solíme tedy až na konec přípravy těsta.
Většinou se používá polohrubá mouka, ale můžeme také vzít polovinu hladké mouky a polovinu polohrubé. Halušky můžeme strouhat na haluškovači (struhadlo na halušky), nebo je tvarovat pomocí lžiček. Vyzkoušíme si správnou konzistenci tak, že do vařící vody dáme kousek těsta. Když haluška zůstane vcelku, můžeme do vody vložit i další. Jestliže se rozpadne, je třeba přidat mouku a test provést znovu.
Existuje také varianta bez brambor, na kterou je potřeba mouka, voda, vejce a sůl (500 g polohrubé mouky, asi 500 ml vody, 1 vejce a sůl).
Maso k haluškám
K haluškám krásně ladí uzené maso, slanina, sáhnout můžete i po dobré uzenině. Pravidlem je, že by mělo jít o tučnější maso. Halušky by pak měly být obalené právě vypečeným tukem.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/366-200-100.jpg)
Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem
Jak připravit halušky se zelím a uzeným? Budete na to potřebovat: 400 g brambor, 400 g polohrubé mouky, sůl, 350 g uzeného masa, 2 velké cibule, kmín a větší sklenici kysaného zelí.
Jak na to? Kysané zelí pokrájejte na menší kousky, dejte ho do hrnce, osolte, ochuťte cukrem, v případě nutnosti malinko podlijte vodou a duste do změknutí. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Cibuli a maso dejte na pánvičku s trochou oleje, přisypte kmín a vše opečte dozlatova.
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno. Přisypejte mouku a vypracujte těsto. Ke konci míchání přidejte sůl a dobře ji rozmíchejte. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a kápněte do ní trochu oleje. Lžičkou odkrajujte kousky těsta a dávejte je do vody.
Vařte, dokud halušky nevyplavou na povrch. Trvá to asi dvě až tři minuty. Uvařené kousky propláchněte studenou vodou. Halušky smíchejte se zelím, dejte je na talíř a posypejte osmaženým uzeným masem s cibulkou.
Náš tip: Připravte si halušky se zelím a uzeným masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 14 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více