Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená klasika: Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem jsou překvapivě jednoduché a zvládne je i začátečník
Zdroj: Toprecepty, marbene

Halušky promíchané s uzeným bůčkem a zelím a posypané smaženou cibulkou máme spojené s výlety na Slovensko. Vůbec není potřeba jezdit kvůli nim k našim slovenským sousedům. Připravit si se můžeme i doma.

Halušky se zelím a uzeným

Halušky se připravují s brynzou, ale vynikající je také častá varianta se zelím a uzeným. Výborná kombinace je velmi sytá, ale jídlo zvládne, třeba právě k obědu, připravit i začátečník. Navíc se jedná o poměrně rychlé jídlo, které si můžeme připravit na poslední chvíli. 

Příprava halušek

Příprava halušek z brambor vyžaduje jen tři suroviny: brambory, mouku a sůl. Syrové brambory varného typu C (mají hodně škrobu) strouháme na nejjemnějším struhadle, ale snáz to půjde za pomoci kuchyňského robotu. Při přípravě musíme vzít v úvahu to, že každá brambora jinak pouští vodu. Vzniklá směs může být tedy různě hustá. Mouku přidáváme během míchání a přisypáváme podle konzistence. Těsto by se mělo udržet na lžíci, ale nebýt na ní přilepené. Když osolíme brambory hned, pustí více vody, a pak budeme potřebovat více mouky. Solíme tedy až na konec přípravy těsta.

Většinou se používá polohrubá mouka, ale můžeme také vzít polovinu hladké mouky a polovinu polohrubé. Halušky můžeme strouhat na haluškovači (struhadlo na halušky), nebo je tvarovat pomocí lžiček. Vyzkoušíme si správnou konzistenci tak, že do vařící vody dáme kousek těsta. Když haluška zůstane vcelku, můžeme do vody vložit i další. Jestliže se rozpadne, je třeba přidat mouku a test provést znovu.

Existuje také varianta bez brambor, na kterou je potřeba mouka, voda, vejce a sůl (500 g polohrubé mouky, asi 500 ml vody, 1 vejce a sůl).

Maso k haluškám

K haluškám krásně ladí uzené maso, slanina, sáhnout můžete i po dobré uzenině. Pravidlem je, že by mělo jít o tučnější maso. Halušky by pak měly být obalené právě vypečeným tukem.  

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem

Jak připravit halušky se zelím a uzeným? Budete na to potřebovat: 400 g brambor, 400 g polohrubé mouky,  sůl, 350 g uzeného masa, 2 velké cibule, kmín a větší sklenici kysaného zelí.

Jak na to? Kysané zelí pokrájejte na menší kousky, dejte ho do hrnce, osolte, ochuťte cukrem, v případě nutnosti malinko podlijte vodou a duste do změknutí. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Cibuli a maso dejte na pánvičku s trochou oleje, přisypte kmín a vše opečte dozlatova.

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno. Přisypejte mouku a vypracujte těsto. Ke konci míchání přidejte sůl a dobře ji rozmíchejte. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a kápněte do ní trochu oleje. Lžičkou odkrajujte kousky těsta a dávejte je do vody.

Vařte, dokud halušky nevyplavou na povrch. Trvá to asi dvě až tři minuty. Uvařené kousky propláchněte studenou vodou. Halušky smíchejte se zelím, dejte je na talíř a posypejte osmaženým uzeným masem s cibulkou.

Náš tip: Připravte si halušky se zelím a uzeným masem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více