Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na víkend: Švestkový koláč s vanilkovým krémem je na přípravu snadný, jeho chuť ale návštěvy ohromí
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Upečte si na víkend švestkový koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek se báječně kombinuje s vanilkovým krémem. Lahodný dezert s typickým ovocem babího léta vám zpříjemní den.

Dezert na víkend

Pečení na víkend často závisí na sezóně a krásné barevné období babího léta si žádá modrofialový poklad zvaný švestky. Když jejich nakyslou chuť zkombinujeme s hladkou sladkostí, vznikne naprosto lahodný dezert. Sladkost může dodat třeba právě vanilkový krém.
Příprava není nikterak náročná a výsledek je ohromující. Zkuste si připravit moučník, na který budou návštěvy ještě dlouho vzpomínat. 
Na krém potřebujeme dobrý vanilkový pudink, cukr, mléko, smetanu ke šlehání, vejce a hladkou mouku. Můžeme přidat vanilkový cukr, když ale sáhneme po vanilkovém lusku, vydlabeme z něj zrníčka a zbytek lusku ponecháme na provonění moučkového cukru. Takto nepřijde ani kousek vzácné vanilky nazmar. 
Výrazně vanilková chuť se švestkami, to je dobrota sama. Stejně výtečná jako třeba kombinace švestky a mák. A když krém doplníme o šlehačku, to je potom zážitek.  

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Než začnete koláč chystat, je třeba myslet na to, že potřebuje čas na vystydnutí, a pak dvě hodiny v lednici na vychlazení.

Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky 75 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli a špetku prášku do pečiva. Na náplň: 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek, 3 vejce, 1 vanilkový pudink,  2 lžíce hladké mouky, 250 g smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 60 g másla, 100 g cukru 

Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180°C. Připravte si mísu a nasypte do ní mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo a nakonec doprostřed dejte vajíčko. Spojte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho dvě poloviny.

Kulatou dortovou formu vytřete máslem. Polovinu těsta rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Z druhé poloviny vytvarujte váleček dlouhý jako obvod formy. Udělejte z něj kruh po obvodu a přitiskněte ho ke stěně formy. Prsty pak natáhněte těsto do výšky.

Na dno dejte půlky švestek slupkou dolů. Z celkového množství mléka odeberte 4 lžíce a nalijte je do vyšší misky. K mléku rozklepněte vejce, přidejte pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšlehejte metličkou.

Do menšího kastrolu nalijte zbytek mléka, smetanu, přidejte máslo a cukr a směs zahřejte. Nechte ji přivést k varu. Do horké tekutiny nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání ji povařte minutu-dvě.

Zhoustlý krém nalijte na švestky do dortové formy, formu dejte do trouby a vše pečte asi hodinu, dokud se krémový povrch nezpevní. Formu vyndejte z trouby a koláč nechte zcela vychladnout. Pak ho dejte do ledničky asi dvě hodiny, aby náplň krásně zpevnila. Poté podávejte.

Náš tip: Připravit si také můžete obrácený švestkový koláč s krémem podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více