Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čas vinobraní je tu. Již tento víkend se koná spousta vinařských akcí po celé republice a také v Praze. Navštívili jsme to na náměstí Jiřího z Poděbrad, abychom zjistili, jaká je letošní sklizeň a jaké odrůdy lze koupit. A také jsme ochutnali pár vzorků a porovnali ceny…

Na vinobraní hlavně za burčákem

Také už jste se nemohli dočkat období vinobraní? My rozhodně. Nejnavštěvovanější podzimní události si spojujeme hlavně s burčákem (částečně zkvašeným vinným moštem), spousta lidí na ně jezdí samozřejmě i kvůli dobrému vínu, které mohou ochutnat přímo od vinařů a mohou tak porovnat, co jim chutná, nebo si najít nějaké své nové oblíbené víno.

I když burčák je přesto pro mnohém asi největším lákadlem, neboť je první předzvěstí mladého vína a ukazuje nám, jaké bude letos úroda. Navíc se v současnosti už i k burčáku přistupuje podobně jako k vínu a neprodává se jen jako ovocná šťávička, ale prodejci i informují, z jaké odrůdy vinných hroznů je ten určitý burčák vyroben.

Vinobraní na Jiřáku

Ačkoli v minulosti byla vinobraní oslavou ukončení sklizně vinné révy a slavila se tedy hlavně ve vinařských oblastech, dnes se vinařské akce konají po celé republice, takže kvalitní burčák a vína od různých vinařů můžete degustovat i na pražských vinobraních.

A jedno z prvních probíhá od pátku 8. 9. 2023 až do soboty 9.9. 2023 do 22 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Není divu, že sem hned v pátek zamířila spousta milovníků nejen dobrého vína. A protože i my dobrý burčák rádi vyzkoušíme, nesměli jsme na této akci chybět. Hlavně proto, abychom zjistili, jak to letos s vínem a burčákem vypadá. Co vás tedy čeká?

Na vinobraní s vlastní sklenkou

Vinohradské vinobraní se letos koná již po sedmadvacáté a je jednou z největších pražských vinařských akcí. Letos se sem sjelo 31 vinařů se svými vzorky, přičemž mnozí nabízeli nejen burčák, ale i svá tichá či perlivá vína z předchozích let.

Na akci je možné si koupit obyčejnou sklenici na víno za 100 Kč nebo barevnou (černou či červenou) za 250 Kč. Klidně si ale můžete donést i sklenici z domova, i do ní vám nalijí. U některých stánků mají k dispozici také plastové kelímky. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost vínu či burčáku.

Kolik stojí burčák na vinobraní?

Burčáky jsou k dostání z různých odrůd vinné révy a také v různých fázích kvašení. Každý si tak může vybrat burčák, jaký má rád a spokojeni byli milovníci slaďoučkého málo prokvašeného nápoje i ti, kteří upřednostňují ty více prokvašené s vyšším obsahem alkoholu.

Burčáky se lišily i svou barvou, některé byly světlejší, jiné tmavší a téměř nahnědlé. Cena za dvě deci burčáku se pohybovala od 35 do 50 Kč. Kromě toho bylo možné si koupit i burčák v PET láhvi na doma za cca 200 Kč. Z odrůd byla nejčastější Irsai Oliver, Solaris či Müller Thurgau.

Doporučit konkrétní burčák moc nelze. Burčák se totiž proměňuje v závislosti na tom, v jaké fázi kvašení se zrovna nachází a každý upřednostňuje něco jiného. Někdo má tedy rád burčák sladký, jiný upřednostňuje ten víc prokvašený.

Na takovéto ověřené vinařské akci si můžete být jisti, že vám vinaři patoky nenabídnou, pokud ale nevíte, jak poznat kvalitní burčák, můžete si to připomenout v našem starším článku.

A jak burčák chutnal nám? Vynikající byl třeba ten z Vinařství Mühlberger, pokud upřednostňujete méně sladký, dobrou volbou je ten z Vinařství Košulič. Sladší byl burčák z rodinného vinařství Košut a víc prokvašený ten z vinařství Opluštilovi

Kam dál na vinobraní?

Nejen dobrým vínem  či burčákem je však živ návštěvník vinařských akcí. Degustace je vhodné proložit něčím dobrým na zub. Stánků s jídlem bylo na Jiřáku dostatečně. Kromě různých sýrů a dalších pochutin k vínu ve formě klobásek nás zaujala například nabídka kapřích hranolek, děti zase ocenily hranolky klasické.

A pokud byste to náhodou na Jiřák nestihli, Vinohradským vinobraním samozřejmě vinné akce v Praze nekončí. Až do neděle probíhá vinobraní i na Pražském hradě, příští víkend si můžete zajet do Troji a ten další zase do Grébovky. A nebo zamiřte za vínem a burčákem rovnou na Moravu. Seznam podzimních vinobraní najdete v tomto článku

Náš tip: Na to, jak to na místě vypadá, se mrkněte do naší galerie:

Fotogalerie - Vinohradské vinobraní 2023

Ukázat 23 fotografií


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více