Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe využít špagetovou dýni? Připravíme z ní falešné polévkové nudle, nepravé špagety i fit „bramboráčky"
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Špagetová dýně může být základem mnoha jídel. Zjistěte, jak s ní pracovat a kde v kterých pokrmech ji využít. Přečtěte si, s kterými potravinami ji zkombinovat, abyste si pochutnali.

Jak vypadá špagetová dýně

Oválná, žlutá na povrchu i uvnitř je špagetová dýně. Oproti dýni hokkaidó, máslové nebo muškátové zůstává s popularitou o trochu pozadu, ale vyplatí se ji poznat. Pokud o potravinách říkáme, že je s nimi zábava, platí to obzvlášť o tomto druhu dýně. Její dužina totiž připomíná špagety

Jak pracovat se špagetovou dýní

Špagetová dýně má velmi jemnou chuť a to ji předurčuje k tomu, aby se dala kombinovat s různými potravinami, ať už téměř k jakékoliv zelenině, ale i k různým druhům masa. Abychom si mohli tuto dýni užít, je třeba ji upéct. Po upečení vzniknou právě ona vlákna, která připomínají špagety. 

Jak upéct špagetovou dýni

Jak na to? Troubu vyhřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Na pomoc si můžete vzít lžíci. Řez mírně potřete olivovým olejem, opepřete a trošku osolte. Nepřehánějte to, aby dýně nebyla vodnatá.

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dýni položte řezem dolů. Slupku na několika místech propíchněte vidličkou a plech dejte do trouby. Dýni průběžně kontrolujte. Doba pečení závisí na její velikosti, odhadem asi 30-40 minut. Upečenou dýni poznáte podle toho, že dužnina jde lehce propíchnout. Snadno se také oddělují vlákna. Dýni ale nesmíte přepéct, aby z ní nevznikla kaše. Nechte ji mírně zchladnout, a pak pomocí vidličky nabírejte vlákna, která se podobají špagetám.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak využít špagetovou dýni

Jak tedy využít upečenou špagetovou dýni? Můžeme ji zkombinovat se slanými jídly, ale také dát do sladkých moučníků.

  1. Připravte si dýňové špagety. Po upečení získáte dýňové špagety a ty pak můžete jen zalít rajčatovou omáčkou a posypat parmazánem. Tyto špagety jsou dietnější a bezlepkové. Můžete je přidat i k masovým koulím, ale i třeba podobně jako těstoviny doplnit o pesto
  2. Variantou je také zapečená dýně. A v tomto případě se nabízí dvě možnosti. Můžete zpracovat celou dýni a zapéct ji v pekáčku. Velmi efektně ale vypadá další řešení, kdy využijete slupku dýně jako nádobu a obsah zpracujete stranou a vrátíte ho zpět do dýně na zapečení.
  3. Z této dýně se dají také připravit "těstoviny" do polévky. Upečené špagety stačí pokrájet nadrobno a vložit do hotové polévky.
  4. Skvělou možností využití špagetové dýně jsou placičky, které vypadají jako malé bramboráčky. Kromě dýně obsahují třeba ještě slaninu, vejce, parmazán a mouku
  5. Ze špagetové dýně můžete připravit i dezert. Vynikající je, když ho doplníte o vlašské ořechy.

Náš tip: Dýní je několik druhů. Z hokkaidó můžete připravit třeba kuřecí kousky v dýňové omáčce podle tohoto videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více