Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky prozradil, jak na pravé romské goja: Je to populární i kontroverzní jídlo, říká
12. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Romská kuchyně je pro mnoho lidí zahalena tajemstvím a málokdo vůbec tuší, jaké pokrmy nabízí. Přitom se jedná o jídla, která perfektně chutnají i vypadají, často jsou navíc i velmi zdravá. S Pavlem Berkym, semifinalistou MasterChef Česko 2020 jsme se pokusili do zajímavé kuchyně nahlédnout.
Jak vaří Romové
Populární kuchař, který kromě vaření stíhá i navrhování módy, měl možnost prezentovat romské jídlo i v posledním díle pořadu Souboj na talíři. Zde Janu Punčochářovi a Přemku Forejtovi ukázal typické a oblíbené jídlo Romů, zvané goja.
Přestože může na někoho působit jako netradiční, Pavel se domnívá, že mezi romskou a českou kuchyní nejsou takové rozdíly, jak by si lidé mohli myslet.
„Romská kuchyně je směs několika kuchyní a během její historie se formovala. U většiny pokrmů si možná řeknete, že to jídlo přeci znáte od babičky nebo vám ho vařila máma, když jste byli děti,“ říká pro Toprecepty.cz Berky.
„Romská kuchyně vychází ze starých tradičních receptů, je jednoduchá a využívá základní suroviny jako jsou mouka, cibule, brambory a podobně,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Nejpopulárnější pokrm
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří právě goja, tedy vepřové střevo, které se plní bramborami, někdy směsí brambor a rýže a nebo moukou. Podle účastníka MasterChef Česko 2020 je někdy tohle jídlo bráno jako kontroverzní.
„Často se setkávám s tím, že se goja se plní do tenkých klobásových střev, což je právě velký omyl. U tradičního a originálního receptu by se mělo použít tlusté střevo,“ vysvětluje Pavel s tím, že tato varianta má tu nevýhodu, že střeva je potřeba opravdu dobře vyčistit a na rozdíl od tenkých střev, čištění tlustého střeva vyžaduje mnohem větší přípravu a čas.
Romská kuchyně v luxusním podniku
Podle autora velmi úspěšné kuchařky s všeříkajícím názvem „Recepty“ by romské pokrmy klidně obstály i na menu luxusních restaurací. „Tak jako každá jiná světová kuchyně. Je jen třeba se zamyslet nad tím, jaké úpravy zvolíte a které suroviny vypíchnete,“ upozorňuje Berky.
„Romská kuchyně má několik receptů, které by se daly dokonale převést do luxusní varianty. Omezené množství surovin v receptech je tady spíše velkou výhodou, protože vám nechává volnou ruku při tvoření,“ dodává.
Berkyho nej
Sám má v romské kuchyni jasné favority. „Mé oblíbené jídlo jsou párance nebo papiňale s česnekem a pak chlebová placka, takzvaná Marikľa / Bokeľa, která se opékala na kamnech nebo starém sporáku. Ale miloval jsem i obyčejný slepičí vývar od babičky,“ říká Pavel pro Toprecepty.cz a dodává, že pochopitelně si pochutná i na goja, na které nabídl svůj recept.
Romské goja podle Pavla Berkyho
Na přípravu nejoblíbenějšího pokrmu romské kuchyně budete potřebovat: vepřová střeva (tlustá), 1 kg brambor, 1 větší cibuli, 5 stroužků česneku, majoránku, rostlinný olej, sůl a pepř.
Jak na to?
- Nasolená střeva od řezníka dejte do mísy a několikrát pořádně propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Prsty z nich odstraňte přebytečný tuk, ale ne úplně všechen.
- Poté střeva převraťte a znovu několikrát propláchněte. Tento proces převracení a proplachování opakujte alespoň třikrát.
- Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Směs dobře promíchejte.
- Střeva naplňte bramborovou směsí. Pozor však abyste je nenaplnili moc. Bude stačit jen do ⅔, při vaření náplň ve střevě nabyde a goja by mohly prasknout. Konce naplněných střev dobře zavažte.
- Do většího hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Goja vařte ve vroucí vodě 30 - 40 minut. Záleží na množství a velikosti střev.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Po uvaření goja z vody vytáhněte a hned je propíchejte párátkem. Poté je rozložte na pečící plech, pomažte olejem a pečte v troubě dozlatova.
- Goja podávejte s nakrájenou čerstvou zeleninou a domácími chlebovými plackami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více