Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Křupavé brynzové oplatky se kdysi vyráběly jako znouzectnost, dnes jsou oblíbené nejen na Slovensku
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Prodávají se stále, za socialismu ale byly tyto oplatky jednou z nejoblíbenějších pochutin k pivu či k vínu. Ostatně sehnat je, nebylo tak snadné, o to víc jsme si jich vážili. Nejlepší byly brynzové, ale byly k dostání třeba i jen ve slané verzi bez sýra. 

Oplatky původně církevní

Oplatky mají u nás dlouhou tradici. V předkřesťanských dobách se pekly jako obřadní pečivo, které mělo chránit domov, posléze byly používány pro církevní účely (hostie). Často se dělaly v církevních školách a jejich žáci je pak před vánočními svátky roznášeli po vesnicích.

Později vznikaly i cechy na pečení oplatek a nakonec se oplatky začaly péct běžně v domácnostech. Staly se tradiční součástí štědrovečerní večeře, nejprve v bohatších rodinách, pak i v prostých venkovských chalupách. Tato tradice však u nás v průběhu let pomalu vymizela. 

Sladká a pak i slaná verze 

Nejslavnějšími oplatkami jsou tak dodnes ty lázeňské, jejichž historie sahá až do 18. století a dřív se daly sehnat opravdu jen v lázeňských městech, tedy v Karlových Varech, Mariánských či Františkových Lázních, odkud se vozily jako suvenýr.

Ještě víc než u nás byly a jsou oblíbené oplatky na Slovensku, kde se jako vánoční pečivo pečou v mnoha domácnostech dodnes. Na Štědrý večer se podávají před hlavním chodem s medem a česnekem pro zdraví a stále jim mnozí přisuzují magické schopnosti.

Aby však speciální oplatkové kleště přes rok nezahálely, začaly se v nich kdysi péct i obyčejné oplatky slané.

Na Slovensku se do nich často dává typický slovenský ovčí sýr brynza, který jim dodává typickou chuť. Tyto oplatky pak poznáte v obchodě na první pohled podle obrázku bači na obalu. Existují však i jen obyčejné slané, sýrové, paprikové, česnekové nebo třeba kmínové

Jak na domácí brynzové oplatky?

Oplatky se pečou z jednoduchého nekynutého těsta. Potřebujete však na ně buď již zmiňované oplatkové kleště mající podobu nůžek ze železa nebo litiny, které dnes už seženete jen v obchodech se starožitnostmi. 

Prodávají se však speciální přístroje oplatkovače, v nichž oplatky uděláte snadno a rychle. Případně lze využít i vaflovač. A pokud přístroj máte a láká vás vyzkoušet ty pravé slovenské oplatky s brynzou, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu

Budete potřebovat:

  1. Připravte si všechny suroviny a nasypejte je do mísy. Vše pořádně promíchejte nebo promixujte a pomalu přilévejte vodu – těsto bude hodně husté. 
  2. Hotové těsto pak nechte na chladném místě pár hodin odpočinou, nejlépe však do druhého dne. Odpočinuté těsto pak ještě jednou pořádně promíchejte. 
  3. Zahřejte stroj na výrobu oplatek a potřete jej tukem. Pak postupně nalévejte těsto na plotýnku a pečte oplatky dozlatova. 

Náš tip: Máte-li v oblibě brynzu, můžete s ní vyzkoušet i tyto bramborové placky podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více