Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladatel Beethoven musel mít kávu přesně ze šedesáti zrn a nikdy neodolal pečeným ptákům s hroznovou nádivkou na jalovci
Zdroj: Wikimedia Commons, Joseph Karl Stieler – Google Arts & Culture, Public Domain

Hudební skladatel Ludwig van Beethoven se od patnácti let potýkal s postupnou ztrátou sluchu a jeho pracovní život v prvních letech narušovaly finanční problémy. Autor Ódy na radost měl jako každý génius zvláštní stravovací návyky.

Káva ze 60 zrn a polévky

Ludwig van Beethoven byl zvyklý brzy ráno vstávat, proto den začínal silnou kávou. Tu mu vařily hospodyně, protože žádná známost s mladými dámami skladateli nevydržela a on se nikdy neoženil. Již zmíněná ranní káva musela být připravena přesně z 60 čerstvě umletých zrn!

Celkem chaotický život umělce měl několik pevných bodů. Jedním z nich byla již zmíněné přesné množství kávy. Dalším bodem byly polévky. Ty musel mít každý den. Dokonce říkal, že „Dobrou polévku může udělat jen ten, kdo má čisté srdce“.

Polévka s dvanácti vejci

Ludwig van Beethoven si tedy dával dost dobrý pozor na to, jakou polévku jí. Nejraději měl chlebovou polévku s čerstvými vejci. Říká se, že snědl 12 vajec rozklepnutých do vroucí polévky. Miloval také nudlovou polévku.

Protože Beethoven téměř denně chodil na dlouhé procházky, aby „pročistil“ hlavu, často si zašel do některé z vídeňských restaurací. Lákaly ho ty menší s domácí atmosférou, které nabízely právě různé polévky, jednoduchá jídla a levné víno. Dobré jídlo Beethoven totiž rád zapíjel vínem a vodou, pivo nemusel.

Těstoviny se sýrem a ryby s bramborem

Skladatel měl mlsný jazýček a rád si dopřával i kulinární zážitky. Nikdy neodolal těstovinám se sýrem. Nepřipravovaly se z makaronů, ale ze špaget, které se přelily máslem a zasypaly strouhaným parmazánem.

Pečená nebo lehce osmažená treska s vařeným bramborem patřila mezi stálice umělcova jídelníčku.

Drozd nebo kvíčala na jalovci

Ačkoli Ludwig van Beethoven dával přednost rybám před masem, jednu gastronomickou specialitu, dnes zakázanou, si čas od času dal. Šlo o tzv. Krammetsvogel neboli pečeni z jeřába polního, ale mohl to být i drozd nebo kvíčala.

Lovili se jen takoví ptáci, kteří měli možnost hodně konzumovat jalovec, jeřabiny nebo hrozny. Ti měli nejchutnější maso. Pekli se pak jen na jalovci, plnění hrozny a obalení plátky slaniny. Nic jiného se nepřidávalo, aby se nepotlačila jejich specifická chuť.

Přejedl se rybami?!

V posledních letech se podařilo zjistit z analýzy dochovaných Beethovenových vlasů (ustřihli je jeho obdivovatelé před pohřbem), že skladatel zemřel na otravu olovem. Okamžitě se vyrojily spekulace, že díky své lásce k rybímu masu se otrávil kontaminovanými rybami z Dunaje.

Daleko pravděpodobnější se zdá vysvětlení, že po břišní punkci, kterou mu provedl jeho lékař kvůli nadměrnému otoku břicha, se rána ošetřila solemi olova. To zhoršilo skladatelovu cirhózu jater a urychlilo smrt.

Náš tip: Pro ty, co mají rádi ryby stejně jako geniální skladatel, tu máme videorecept na šťavnaté rybí filé.

Zdroje informací:

popularbeethoven.com: What were Beethoven’s favorite dishes?

kultur-online.net: Krammetsvogel und Fettammer

finedininglovers.com: Dining with Ludwig Van Beethoven

science.org: Beethoven Dead From Lead?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více