Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asi není v České republice aktuálně populárnější soutěž, než je StarDance a zároveň není populárnější cukrář, než je Josef Maršálek. Mága české cukrařiny a porotce pořadu Peče celá země jsme proto před třetím kolem trochu vyzpovídali. Pro čtenáře webu Toprecpety.cz slavný cukrář prozradil dopředu i to, co tento víkend napekl svým tanečním kolegům.

Cukrář, který pekl pro královnu 

Josefa Maršálka asi mnoha čtenářům není potřeba představovat. Cukrář, který dříve působil ve Velké Británii a pekl pro luxusní londýnský obchodní dům Harrods, o Vánocích v roce 2008 dokonce připravoval vdolky k odpolednímu čaji i pro dnes již zesnulou anglickou královnu Alžbětu II.

Poté se vrátil do České republiky a kromě „tančení v kuchyni" a před kamerami České televize v pořadech Peče celá země nebo Buchty po ránu, se rozhodl přijmout další výzvu a zatančit si reálně i na parketu. Jaké to je pro cukráře, jak moc musí trénovat a co napekl na tento víkend, s tím se svěřil v našem rozhovoru. 

Pětkrát týdně trénink 

Josefe, mnoho z nás si to neumí představit. Kolik času ti vlastně zabere trénování na StarDance? 
Teď většinu svého času, který mám, věnuju právě StarDance, trénovali jsme čtyřikrát týdně po čtyřech hodinách a teď už je to pětkrát týdně. Od té doby, co začaly přenosy, makáme víc.
To, co vy diváci vidíte večer v přímém přenosu, tak to se předem zkouší včetně generálky nejméně třikrát, ale spíš vícekrát. Kvůli kamerám, světlům, choreografii a tak dále.

To je opravdu hodně náročné. Stihneš při tom i svoje věci?
Jelikož jsem o tom věděl hodně dlouho dopředu, můj casting proběhl někdy v polovině května 2021 a někdy v srpnu téhož roku jsem se rozhodl do toho jít, měl jsem dost času se na to připravit. Od letošního ledna do konce června jsem dělal jako drak, s minimem volných dní, a chtěl jsem si odpočinout v červenci...

Povedlo se to?
Právě, že ne. Někdy v březnu Česká televize navrhla, zda bychom nechtěli s Terezou Bebarovou natočit dalších 20 dílů Buchet po ránu, protože to byl jeden z nejvíc sledovaných pořadů. Od roku 1997 to mělo největší sledovanost pro nedělní ráno, někdy se dívalo i 450 tisíc lidí, což je na ten vysílací čas neuvěřitelné.

To chápu, sama jsem se dívala. Takže se natočily další díly?
Ano, takže jsme v létě natočili dalších 20 dílů a tím pádem jsem přišel o volno v červenci. No a 26. července jsme se s Adrianou (Adriana Mašková je Josefova taneční partnerka, pozn. red.) rozhodli začít trénovat.

Cukrařina je taky dřina

Od té doby jsi byl čtyřikrát týdně na parketu. Jak se tyhle dvě, na první pohled zcela odlišné, profese doplňují? 
Cukrařina je řemeslo a řemeslo je na dlouhý běh. Řemeslo musí mít pevné základy, aby se na nich dalo stavět a aby se dalo třeba i improvizovat. Takže v tomhle jsou si tanec a cukrařina podobné.

Dá se tedy říct, že ti tvá profese pomáhá?
V cukrařině se musí používat hlava, a to tak, že hodně, stejně jako v tanci, hlava je klíčovou součástí toho pohybu. A pokud jste se dívali minulý týden na přímý přenos a slyšeli jste minutový projev Marka Ebena o mých koblihách, tak ano, cukrařina mi pomáhá, ale jinak, než by si někdo mohl myslet (smích).

Je něco, co tě v soutěži StarDance překvapilo?
To ani ne, zhruba jsem věděl, do čeho jdu, protože jsem se účastnil dvou posledních finále jako divák, seděl jsem ve studiu, viděl jsem ten přímý přenos, tu práci a obrovskou souhru všech jednotlivých profesí, které u filmu a televize jsou. 
Všem bych přál zažít, jak to vypadá, když fakt makají profíci, kteří jsou pro něco zapálení a mají jeden společný cíl. To může fungovat jen, když každý odvede svou práci na sto procent.
Navíc kolegové a tanečníci jsou úžasní, vlastně všichni jsou tam úžasní. Myslím, že ve StarDance vznikají i zajímavá přátelství, na kterých se bude dát do budoucna stavět.

Prozraď nám, připravil jsi i tento víkend pro své kolegy něco dobrého? 
Včera moji milovaní kolegové dostali dvě foccacie, pomalu kynuté 24 hodin, podle mé knihy Kynuté. Jedna byla s olivami kalamata, se zelenými olivami a s pestem a rozmarýnem, druhá byla s grilovanou paprikou, marinovanou v balzamikovém octu s česnekem a tymiánem, a se sušenými rajčaty.

To zní úžasně, ale přece jen od cukráře nečekaně...
No pozor, to bylo včera, na neděli, tedy na dnešek, jsem upekl svoji proslulou Josefovu vánočku, pomalu kynutou, s milionem rozinek, vanilkou, muškátovým květem, anýzem a mandlemi. A kromě toho jsem kolegům připravil ještě trojitě čokoládové brownies s pistáciemi a mořskou solí a luxusní domácí nadýchaný perník s domácím brusinkovým džemem a citronovou polevou.

Už vidím Marka Ebena, jak o tom zase bude básnit. Prozraď nám, co bude po StarDance? 
Jakmile pro mě skončí natáčení StarDance, budu se věnovat hlavně své nové knize Čokoláda. Nechci se tady chlubit, ale...

Jen do toho! Naše čtenáře to určitě zajímá.
Dobře, tak moje poslední knižní dítě, kuchařka Čokoláda, je podle mě krásná kniha. Vznikla letos, ale pracoval jsem na ní zhruba dva roky, s čímž souvisí i vývoj mé vlastní čokolády. 
Kniha Čokoláda je pak takovým přirozeným vyvrcholením toho, že jsem si ve spolupráci s manželi Herůfkovými z malé rodinné manufaktury na jižní Moravě nechal vytvořit exkluzivní hořkou, mléčnou a bílou čokoládu, se kterou mám velké plány...

...které asi ještě nechceš prozradit. Co z budoucích plánů ale odtajnit můžeš? 
Můžu se podělit, že právě vychází nová kniha Buchty po ránu z edice České televize a během měsíce vyjde další kniha ve spolupráci s Terezou a bude to pokračování velmi úspěšné kuchařky Čas na pečení.

Takže bude Čas na pečení 2?
Přesně tak. My se na to s Terezkou velmi těšíme, já ji miluju, a je vidět, že když se potkají dvě spřízněné duše a když se lidi snaží spolupracovat, a ne si škodit, tak ta spolupráce má hmatatelné výsledky a myslím, že nám to oběma dělá velkou radost.

Co ještě ti aktuálně dělá radost? 
Je toho hodně. Můj partner Petr, moje rodina a teď hlavně všechno kolem StarDance. Já bych chtěl vyzvednout tu atmosféru, která je výjimečná a přál bych ji zažít všem lidem, kteří jsou mrzouti, nebo kteří si myslí, že svět nestojí za nic. '
Ve StarDance zažíváme mimořádné okamžiky, kdy si lidi nechtějí škodit a jenom spolu jsou a třeba si jen zatančí. To je podle mě strašně krásný, když po sobě lidi nechtějí nic jiného, než jen spolu být a společně si užít jednu krásnou věc.

A pokud takové štěstí nemají? 
Pokud to štěstí nemají, tak bych všem vzkázal, ať se aspoň večer dívají a fandí. To je jedno komu, ale ať jsou aspoň na dálku s námi a třeba se nám podaří trochu té úžasné atmosféry přenést i do jejich domovů…

Náš tip: Na fotky s Josefem Maršálkem i na jeho dobroty se můžete podívat v naší galerii

Fotogalerie - Cukrář Josef Maršálek ke StarDance: Trénujeme pětkrát týdně, ale ta atmosféra je úžasná, všem bych ji přál zažít

Ukázat 16 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více