Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna Alžběta II. a princ Filip: Na jejich svatbě se podávala tříchodová snídaně, součástí byla dušená koroptev
Zdroj: Wikimedia Commons, Anefo - http://proxy.handle.net/10648/a8aff0ea-d0b4-102d-bcf8-003048976d8, CC0

Krásná mladá princezna a pohledný důstojník! Dne 20. listopadu 1947 řekla budoucí královna Velké Británie Alžběta II. „ano“ Filipovi, původem řeckému a dánskému princi. Ačkoli tuhle vcelku skromnou svatbu později zastínily svatby jejich dětí a vnoučat, ti dva propluli ruku v ruce životem celých třiasedmdesát let. Spojovala je láska, humor i vztah k jídlu.

Tradiční odpolední svatební snídaně

Ve Velké Británii v roce 1947 stále platil přídělový systém, a přestože svatební menu bylo vcelku luxusní, královská rodina to nijak nepřeháněla.  Příkladem šla sama nevěsta, která si na svatební šaty našetřila z přídělových lístků.

V ostrovním království v nejvyšších kruzích bylo zvykem nazývat menu „svatební snídaní“, přestože se slavnostní pokrmy servírovaly až odpoledne. 

Tříchodové menu

Svatebčané v Buckinghamském paláci měli tříchodové menu, které podle tradice bylo pojmenované po ženichovi a nevěstě. Předkrm filet de sole Mountbatten (rybí filé) byl vskutku vhodný ženicha coby námořního důstojníka.

Následovaly dušené koroptve se salátem, zelenými fazolkami a pommes noisette. Koroptve totiž nepodléhaly za druhé světové války přídělovému systému a pommes noisette, tedy křupavé a dozlatova osmažené kuličky z bramborové kaše, se výborně hodily k výjimečné události.

Pak přišel sladký chod pojmenovaný pro změnu po princezně. Dezert Bombe Glacée Princess Elizabeth byl nejluxusnější položkou v nabídce, protože na konci listopadu v něm byly čerstvé jahody.

Snídaně všedního dne

Princezna a později královna Alžběta II. nebyla nijak zvlášť velkou gurmánkou, přesto byly pokrmy, které si ráda vychutnávala s manželem. První malou snídani, čaj Earl Grey bez cukru a mléka a několik sušenek si dávala hned po probuzení. Teprve pak následovala rodinná snídaně. V případě Alžběty to překvapivě často byla uzená ryba, kterou milovala. 

To princ Filip, vévoda edinburský, zase klidně začal den dušenými ledvinkami. Častěji ale měl párky, slaninu, míchaná vejce se sardelkami či vaječnou omeletu. Jak prozradil kuchař z Buckinghamského paláce McGrady, Filip neměl problém si snídani připravit i sám. 

Oběd pracovní

Obědy královského páru byly často pracovní a manželé tak neměli ve zvyku jíst pokaždé společně. Filip často obědval s přáteli. Alžběta II. vždy dávala přednost tradiční britské, případně francouzské kuchyni a kulinární experimenty jí byly cizí. Společnost u oběda jí většinou dělala její matka a obvykle se servírovala dušená ryba se zeleninou bez příloh

Večeře to jistila

Nejdůležitějším jídlem dne byly samozřejmě večeře. Podle McGradyho byl princ Filip opravdový gurmán a labužník. Ve dnech, kdy manželé pobývali v Londýně, se podávalo pâté z uzené ryby jako překrm, hlavním jídlem byla zvěřina nebo gaelský steak. Filip si potrpěl na koláč z lístkového těsta plněný uzeným lososem, tzv. losos coulibiac. Samozřejmostí bylo čerstvé ovoce nebo kousek dortu jako dezert.

Když vaří princ

Když trávila rodina čas na svém venkovském sídle v Sandringhamu, Filip v letních měsících rád sám pro všechny připravoval masu na grilu. Většinou to byla zvěřina či losos. Protože on i královna Alžběta II. byly vášnivými nimrody, na talíři měli maso ze zvířat, která sami ulovili.

Jak se zmínil jeho syn a dnešní král Karel III., vévoda Filip kromě grilování uměl také výborně připravit například pečené sluky. Ovšem na rozdíl od Karla III. nevyžadoval bio produkty, dokonce prý nad nimi ohrnoval nos. Tady jablko spadlo ze stromu opravdu daleko...

Náš tip: Královský pár často večeřel hovězí steaky. Rump steak na bylinkách podle následujícího videoreceptu by určitě chutnal i mlsnému jazýčku prince Filipa.

Zdroje informací: 

hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered

cheatsheet.com: Prince Philip Has a Favorite Recipe Fit For a Royal That You Can Make at Home

queensconsortofengland.blogspot.com: Queen's 70th Wedding Anniversary: the wedding breakfast

delish.com: All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více