Novoroční králík

yanull Kuchařka:

Jiné maso 13 názorů

513

Suroviny

králík
máslo
slanina
citron
sůl
kmín
několik kuliček nového koření
1 cibule
houby
sojová omáčka
worcestr
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Králíka den předem prošpikujeme, lehce pokapeme citronovou š'távou a pak všechny porce potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme ho v chladu do druhého dne odležet.

  2. Druhý den ho osolíme, pokmínujeme a prudce na másle a zbytku rozškvařené slaniny a nového koření orestujeme. Snažte se ho orestovat hodně do zlatohněda, ale nepřipálit.

  3. Pak k němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli opékáme, poté přidáme houby nebo žampiony, podlejeme vodou a zastříkneme sojovou omáčkou a worčestrem.

  4. Dusíme nejprve přikrytého, až je maso poloměkké, pak ho vložíme dopéci do trouby.

  5. Když je maso zcela měkké, vyjmeme ho a do výpeku dáme máslo s hladkou moukou, zpracovanou do kuličky. Nebo zahustíme troškou maizeny či instantní jíškou, ale opravdu jen lehce. Jako příloha může být rýže, brambory v jakékoliv úpravě, bramborová kaše, knedlíky houskové, bramborové, i těstovinová rýže.

Poznámka

Nevím, zda králík má také nějaký symbol jako drůbež na Nový rok, ale pokud ne, vytvořila jsem si vlastní. Všem, kdo si ho připravíte, v jakékoliv úpravě, přeji, aby se vám podařilo dobře a bez úhony prokličkovat po celý rok všemi životními nástrahami. :-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 96 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Novoroční králík

  • Jenda1 Jenda1

    Pro "Dana Bar (neregistrovaný/á)": Když budu péct na Nový rok krkovičku, klidně ji dám název Novoroční pečená krkovička, pokud někde seženu ke konci roku zajíce, klidně si ho na Nový rok upeču a budu mít Novoročního pečeného zajíce. Já jsem pekl na velikonoce roládu a nazval jsem ji Velikonoční roláda http://www.toprecepty.cz/recept/4554-velikonocni-r.... Takže nechápu v čem je problém:-O;-).

    Odpovědět

  • Dana Bar Dana Bar(neregistrovaný)

    Jak může být králík novoroční. Snad novoroční zajíc. To si také= můžete potom upéct novoroční kuře.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jani, pečeného králíka zbožňuji a tvůj vypadá hodně dobře:-p:-p;-). :-!:-)):yes::yes::-K +7
    V návaznosti na tvůj poslední komentář: včera jsem k obědu pekl krkovičku (tradičně vcelku) a k ní kočičák a dnes právě dopékám husu, k ní červené zelí s bramborovým a houskovým knedlíkem;-).

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Lukáši, jsi hodný a děkuji za přání, když dovolíš, podělím se o něj s ostatními, kteří dnes měli králíka nebo drůbež a netušili, že by jim štěstí mohlo utéci nebo uletět. Také i tobě přeji jen vše dobré a plnou náruč štěstí, bez ohledu na to, co jsi měl k novoročnímu obědu :-):-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    :-p:-p:-p Tak to ano, to bych si dala ráda:yes:+6.

    Odpovědět

  • Lukáš Lukáš(neregistrovaný)

    Je pravda, že tohle je zvláštní druh králíka, tak určitě se na něj pověra nevztahuje. Vypadá na tom talíři báječně - :-K A já přeju autorce receptu do nového roku všechno nej !!!:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jani, toto jsou plechové formičky na puding, musí se vypláchnout studenou vodou, měla jsem obavu, že se rýže rozsype, ale zadařilo se.:-) Zúročila jsem zkušenosti, když jsem chodila s dětmi na pískoviště :-);-):-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jani, králík jedna báseň!!:-p A ta rýže ani nemluvím!! Musím si ty mističky koupit, fakt to vypadá dobře:-p:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Děvčata, děkuji za bodíčky, tak vidíte, jak jsem si to na celý rok "pohnojila" :-(:-). Lukáši, babička je určitě moudrá žena, ale nemohla by být pro všechny ušáky domáci stanovena novoroční výjimka? :-);-):-D

    Odpovědět

  • Lukáš Lukáš(neregistrovaný)

    Receptík jistě výborný, ale moje babí říká, že na Nový rok se nemá jíst drůbež, protože prý uletí štěstí, a nemá se jíst králík, protože štěstí uteče.

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Paráda:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    :-p:-p a jak psala Mirka ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Yanull:-)fotečky je k nakousnutí a věřím,že porcička na ní je ještě lepší:-p.První boďka je tvá,protože králíka mi můžeme na všechny způsoby;-).

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo