

Novoroční králík
Suroviny
- králík
- máslo
- slanina
- citron
- sůl
- kmín
- několik kuliček nového koření
- 1 cibule
- houby
- sojová omáčka
- worcestr
Postup přípravy receptu
Králíka den předem naporcujeme, prošpikujeme, lehce pokapeme citronovou šťávou, pak všechny porce potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme ho v chladu do druhého dne odležet.
Druhý den ho osolíme, pokmínujeme a prudce na másle a zbytku rozškvařené slaniny a nového koření orestujeme. Snažte se ho orestovat hodně do zlatohněda, ale nepřipálit.
Pak k němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli opékáme, poté přidáme houby nebo žampiony, podlijeme vodou a zastříkneme sojovou omáčkou a worchestrem.
Dusíme nejprve přikrytého, až je maso poloměkké, pak ho vložíme dopéci do trouby.
Když je maso zcela měkké, vyjmeme ho a do výpeku dáme máslo s hladkou moukou, zpracovanou do kuličky. Nebo zahustíme troškou maizeny či instantní jíškou, ale opravdu jen lehce. Jako příloha může být rýže, brambory v jakékoliv úpravě, bramborová kaše, knedlíky houskové, bramborové, i těstovinová rýže.
Poznámka od kuchařky
Nevím, zda králík má také nějaký symbol jako drůbež na Nový rok, ale pokud ne, vytvořila jsem si vlastní. Všem, kdo si ho připravíte, v jakékoliv úpravě, přeji, aby se vám podařilo dobře a bez úhony prokličkovat po celý rok všemi životními nástrahami. :-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Novoroční králík
-
Pro "Dana Bar (neregistrovaný/á)": Když budu péct na Nový rok krkovičku, klidně ji dám název Novoroční pečená krkovička, pokud někde seženu ke konci roku zajíce, klidně si ho na Nový rok upeču a budu mít Novoročního pečeného zajíce. Já jsem pekl na velikonoce roládu a nazval jsem ji Velikonoční roláda http://www.toprecepty.cz/recept/4554-velikonocni-r.... Takže nechápu v čem je problém
.
-
Jak může být králík novoroční. Snad novoroční zajíc. To si také= můžete potom upéct novoroční kuře.
-
Jani, pečeného králíka zbožňuji a tvůj vypadá hodně dobře
.
+7
V návaznosti na tvůj poslední komentář: včera jsem k obědu pekl krkovičku (tradičně vcelku) a k ní kočičák a dnes právě dopékám husu, k ní červené zelí s bramborovým a houskovým knedlíkem.
-
Lukáši, jsi hodný a děkuji za přání, když dovolíš, podělím se o něj s ostatními, kteří dnes měli králíka nebo drůbež a netušili, že by jim štěstí mohlo utéci nebo uletět. Také i tobě přeji jen vše dobré a plnou náruč štěstí, bez ohledu na to, co jsi měl k novoročnímu obědu
-
Tak to ano, to bych si dala ráda
+6.
-
Je pravda, že tohle je zvláštní druh králíka, tak určitě se na něj pověra nevztahuje. Vypadá na tom talíři báječně -
A já přeju autorce receptu do nového roku všechno nej !!!
-
Jani, toto jsou plechové formičky na puding, musí se vypláchnout studenou vodou, měla jsem obavu, že se rýže rozsype, ale zadařilo se.
Zúročila jsem zkušenosti, když jsem chodila s dětmi na pískoviště
-
Jani, králík jedna báseň!!
A ta rýže ani nemluvím!! Musím si ty mističky koupit, fakt to vypadá dobře
-
Děvčata, děkuji za bodíčky, tak vidíte, jak jsem si to na celý rok "pohnojila"
. Lukáši, babička je určitě moudrá žena, ale nemohla by být pro všechny ušáky domáci stanovena novoroční výjimka?
-
Receptík jistě výborný, ale moje babí říká, že na Nový rok se nemá jíst drůbež, protože prý uletí štěstí, a nemá se jíst králík, protože štěstí uteče.
-
Paráda
-
a jak psala Mirka
-
Yanull
fotečky je k nakousnutí a věřím,že porcička na ní je ještě lepší
.První boďka je tvá,protože králíka mi můžeme na všechny způsoby
.