Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční oběd prezidentského páru s premiérským. Servírovala se dančí kýta
Zdroj: se souhlasem Kanceláře prezidenta republiky/koláž Toprecepty.cz

Osazenstvo na hradě se vyměnilo a tím se změnily i chutě, do kterých se musí hradní kuchaři trefit. Co chutná prezidentovi Petru Pavlovi a jak se to odráží na hradních recepcích?

Nejmilejší zelňačka

Prezident Petr Pavel ochutnal za svůj život různé druhy stravy. Když sloužil v armádě, musel se často spokojit s nenáročným jídlem, ale když působil v NATO, měl možnost ochutnat vybranější pokrmy. To ovlivnilo i jeho současné stravovací zvyklosti.  

„Prezidentský pár má rád českou kuchyni, ale rádi ochutnají i mezinárodní speciality,“ prozradil webu Toprecepty.cz ředitel odboru gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky Michal Vevera.

Na rozdíl od bývalého prezidenta Miloše Zemana, který z české kuchyně preferoval ovar a tlačenku s cibulí, miluje Petr Pavel zelňačku. „Tu má moc rád,“ potvrdila už dříve magazínu Lifee.cz první dáma Eva Pavlová.
Oba mají také rádi lehkou středomořskou kuchyni. Jako správný motorkář však pan prezident občas neodolá a dopřeje si i hamburger s pivem

„Nejoblíbenějším jídlem pana prezidenta jsou špagety a občas si dá i pikantnější jídlo,“ dodal Vevera. „Je to nenáročný strávník, není vybíravý a sní všechno, co mu předložím,“ pochválila ho v rozhovoru Eva Pavlová.

Z dezertů preferuje ty tvarohové. Ředitel Vevera také uvedl, že prezidentský pár není vybíravý

Připomeňme, že Miloš Zeman rád jedl šunku od kosti s křenem a hořčicí, klasický smažený řízek či španělského ptáčka s rýží. Naopak si neoblíbil rajčata v tepelné úpravě a rozhodně by ho nenadchla ani žemlovka, jak v loňském rozhovoru Toprecepty.cz prozradil šéfkuchař pana prezidenta Jakub Nesládek. 

Ten také popsal, jak probíhá příprava menu pro novoroční oběd prezidentského páru s premiérským. Vychází se z tradiční české kuchyně, ale přizpůsobuje se i dietním omezením a preferencím hostů.

„Letošní menu jsme začali připravovat už začátkem prosince 2023,“ doplnil pro Toprecepty.cz Vevera. Menu vaří dva kuchaři a hosty obsluhují dva číšníci

V letošním menu nesměla chybět tradiční čočka. Jako předkrm připravili kuchaři sálátek z čočky Beluga s křepelčím vejcem. Dále podávali silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou brunoise (pozn. red.: je to způsob krájení zeleniny na malé kostičky, které vzniknou překrájením nudliček julienne).

Hlavní chod tvořila kančí kýta na smetaně s brusinkami a variacemi knedlíků. Pokrmy byly spárované s vínem Gryllus Cuvéé 2017 z Nového Šaldorfu, vinařské oblasti Morava, viniční trať Kraví hora. Menu jako dezert korunoval čokoládový řez s malinovým sorbetem

Vzpomeňme, že Miloš Zeman loni na svůj poslední novoroční oběd nabídl jako předkrm jemnou kachní paštiku s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce. Hlavní chod se skládal z jeho oblíbených smažených vepřových řízečků s bramborovým salátem a dezert byl citrónový sorbet s čerstvými malinami. 

Z historie novoročních obědů

Tradice novoročních obědů politiků pochází už z období první republiky.  V nové historii České republiky obnovil tradici novoročních obědů až prezident Václav Klaus v roce 2004, kdy se sešel s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou. Za dob Václava Klause se k těmto slavnostním příležitostem nejčastěji podávala zvěřina z Lánské obory.

Prezident Václav Havel tato novoroční setkání s premiéry nepořádal, protože tou dobou býval na dovolené u moře. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více