Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm jídel Harryho Pottera, která můžete mít také: Máslové pivo, dýňový koláč nebo anglickou snídani si zamilujete
Zdroj: Profimedia

Knihy o malém čarodějovi z Bradavic přivedly spoustu dětí ke čtení. Velký úspěch má i jejich filmová podoba. Podívejme se na to, co Harry Potter rád jedl a co z jeho oblíbených jídel si můžeme připravit i doma.

1. Máslové pivo

Nápoj podávaný ve vysoké vychlazené sklenici je snadnější, než byste věřili. Ve skutečnosti se mnoho značek prodávajících nápoje pokusilo o vlastní výrobu nápoje s příchutí karamelu. Ostatně, prodává se i u nás a 330 ml Flying Cauldronu stojí v internetových obchodech 85 korun. A jakkoli je to úžasná lahůdka kouzelnického světa, lze ji doma vyrobit mnohem levněji a snadněji.

V závislosti na tom, zda pijáci chtějí nealko či alko verzi, je recept na máslové pivo jednoduchý. Na 1 porci nealkoholické varianty si rozpusťte lžíci másla a trochu zahřejte sklenici piva. Smíchejte pivo s rozpuštěným máslem a po lžičkách přidávejte hustou šlehačku. Dle libosti můžete přidat lžičku karamelu. Dobře promíchejte a krémový nápoj je hotov!

Dospělí si mohou vychutnat alkoholickou verzi. Rozehřejte v hrnci šálek jablečného cideru, lžíci karamelu (Salko) a lžíci bourbonu. Jakmile je karamel ve směsi rozpuštěný, smíchejte směs se sklenkou zázvorového piva, promíchejte a podávejte teplé s kopečkem šlehačky.

2. Melasové koláče

Jedno z Harryho oblíbených jídel může být pro britskou veřejnost  známější než pro ostatní. Melasový koláč je lepkavá pochoutka, která uspokojí každého kouzelníka, který má chuť na sladké. Spíše jde o dort než o koláč, existují desítky variant receptů na tuto dobrotu. 

Lepkavější verze karamelového nebo máslového koláče je dezertem se zlatou sirupovou náplní zasazenou do křupavého těsta.

3. Dýňové koláčky

Pokud se nějaká dobrota často objevuje v kouzelnickém světě stejně jako máslové pivo, pak jsou to dýňové koláčky

Zdá se, že dýně je ve světě Bradavic častou ingrediencí a čarodějové ji konzumují na mnoho různých způsobů, a to  od koláčů přes pečené dýně až po polévku. Ale nic se nevyrovná dobrému, staromódnímu kousku dýňového koláče.

4. Bouillabaisse (bujabéza)

Francouzská polévka z ryb a mořských plodů je oblíbená nejen v Bradavicích. Obsahuje několik druhů ryb a mořské plody. Její příprava může trvat jen dvě hodiny. Kromě Harryho Pottera ji milují fanoušci ryb a mořských plodů.

5. Anglická snídaně

English Breakfast je talíř plný jednotlivých snídaňových jídel, z nichž všechna jsou zmíněna v knihách o Bradavicích. Pokrmy včetně vajec, slaniny, rohlíků, klobásy, černého a bílého pudinku tvoří vyváženou snídani pro kouzelníky ve výcviku.

Zatímco některé věci, jako je slanina a vejce, jsou dostatečně jednoduché na výrobu, černý pudink mohou být pro některé kuchyně neobvyklý. Jde o pokrm podobný našemu kroupovému jelítku.

6. Haggis

Jestli se někdy v Bradavicích konzumovalo jídlo, od kterého by se většina držela dál, pak je to Maggoty Haggis, který se objevil na večírku Smrtícího dne. I bez svíjejících se červů, které mohou bradavičtí duchové jen stěží ochutnat, je haggis trochu zvláštní.

Pro ty, kteří nevědí, haggis je skotské jídlo skládající se z ovčích nebo telecích drobů ochucených a vařených v sáčku, tradičně ze zvířecího žaludku. 

7. Pastýřský koláč

Jedno z nejznámějších hospodských jídel se objevuje i v Bradavicích. Stejně jako mnoho jídel na seznamu oblíbených pokrmů Harryho Pottera je pastýřský koláč samozřejmostí ve většině britských domácností

Dušené jehněčí mleté ​​maso a zelenina přelité bramborovou kaší a zapečené v troubě je vydatné a chuťově vyvážené jídlo, které by každý měl alespoň jednou vyzkoušet, a existuje několik variací tohoto pokrmu, s nimiž lze snadno experimentovat.

Náš tip: Možná by malému čarodějovi chutnal i dýňový koláč podle našeho videreceptu.

Zdroje informací:

screenrant.com: Harry Potter: 10 Foods From The Wizarding World Muggles Can Make

insanelygoodrecipes.com: 30 Easy Harry Potter Recipes

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více