Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte fantasticky nadýchané masopustní Honzovy vdolky!
Zdroj: Iva Trhoňová

Zabijačky, koláče, vdolky, hodování a veselení se... To všechno je typické pro masopustní období, které začíná každoročně po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy. No a co jiného si připravit hned na začátek, než právě smažené vdolky? Zkuste je podle mého receptu, věřím, že si pochutnáte.

Když pekařka promluví...

Mezi oblíbené písničky našeho (tehdy čtyřletého)  vnuka se kdysi zařadila i notoricky známá: „Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude péct vdolky…“ No a protože byl tehdy ve věku, kdy ho zajímalo všechno, chtěla jsem mu vdolky ukázat na vlastní očka i jazýček. S chystáním těsta mi pak sám ochotně pomohl – obdivoval práci robota a hlavně jeho vrčení. Surovin je na první pohled málo, ale je to proto, že vím, že z nich usmažím 3 vdolky. Pro potřebné větší množství je těsto je lehce násobitelné, dobře kyne, nelepí a usmažené vdolky jsou jako dech.

Co budete na těsto na 3 Honzovy vdolky potřebovat? 50 g vody, 10 g cukru, 10 g měkkého sádla, 1-2 lžičky rumu, špetku soli, strouhanou citrónovou kůru, 100 g hladké mouky a 3-5 g čerstvého droždí. Asi nikdo nebude zadělávat jen takhle maličké množství těsta. Na 6 vdolků použijete dvojnásobek surovin, na 9 vdolků množství ztrojnásobíte a tak dále.

Jak budete postupovat? Všechny suroviny jen odvážíte do zadělávací mísy a ručně nebo robotem uhnětete těsto. Než mi doma těsto vykyne, obvykle si připravím tvarohovou náplň z tvarohu, 2-3 lžic mléka a 2-3 lžic cukru. Pokud máte raději vdolky jen s marmeládou, i ty jsou výborné, tvaroh jednoduše vynecháte. Vykynuté těsto rozdělíte na potřebný počet kousků, z každého uděláte bulku a necháte je asi 15 minut odpočívat. Bulečky zatím malinko nakynou – rukou je roztáhnete na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíte. Smažení je vlastně velice podobně jako u koblih, jen trvá kratší dobu, vrstva těsta je nižší než u koblih.

Hotové vdolky vytáhnete z tuku okapat na talíř s papírovou utěrkou, poté je silně potřete tvarohem, ozdobíte dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváte. A s tichým potěšením už jen pozorujete, jak rodince chutná...

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku