Agatha Christie: Slavná spisovatelka ráda jedla, šlehačku konzumovala po litrech a na velikost porcí musel dohlížet komorník
21. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Neslavnější britská autorka detektivek a matka detektivů Hercula Poirota i slečny Marplové měla kapku nadváhu. Agatha Christie to však neřešila, ráda si dopřávala dobré jídlo. Ostatně i v jejích knihách se objevují recepty na různé pokrmy.
Dívka z lepší rodiny
Agatha Christie pocházela z typicky viktoriánské rodiny, kdy vzdělání zajišťovali domácí učitelé a kdy bylo žádoucí, aby dívka uměla francouzsky a hrála na klavír. Vrcholem společenské prestiže pak byl vhodný sňatek.
Dodnes nejprodávanější autorka detektivních románů na světě se trochu vymykala. S prvním manželem, důstojníkem Archibaldem Christiem, se po jeho nevěře rozvedla. O sebe a dceru Rosalind se však dokázala postarat sama, protože už v té době (v roce 1928) byla několik let známou a úspěšnou spisovatelkou. Druhý manžel Max Mallowan byl archeolog, hodně společně cestovali a Agatha si na cestách užívala i dobré jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Kompot podle Vraždy v Orient Expresu
Jídlo hraje důležitou roli i v knihách Agathy Christie. Ve Vraždě v Orient Expresu se čtenář dozví, jak jedna z postav Ariadne Oliverová miluje jablka, z kterých připravuje kompot. Jablka musí být ale pouze odrůda McIntosh. Ta se oloupou, odstraní se jádřinec, pak se nakrájí na kostičky a povaří v cideru s citronovou šťávou. Před podáváním se osladí se hnědým cukrem a ochutí mletou skořicí.
Během cesty Orient Expresem se čtenář ještě naučí, jak připravit vynikající omeletu, jak správně upéct jehněčí kýtu a jak na ty nejlepší hranolky ke steaku.
Mohlo by vás zajímat
Maďarský guláš
Literární hrdina Hercule Poirot má rád belgické čokoládové lanýže. Jeho oblíbenou snídani, tousty s domácím jahodovým džemem a vejcem natvrdo, popisuje poměrně často.
V knize Oznamuje se vražda se slečna Marplová (ta podle Agathy vůbec neumí vařit) setká mj. s maďarskou kuchařkou Mitzi, která vaří maďarský guláš. V Bráně osudu si zase méně známí vyšetřovatelé Tommy & Pentlička pochutnávají na lepkavých citronových buchtách. Jde o buchty z kynutého těsta přelité citronovou polevou.
Mohlo by vás zajímat
Porce jídla jí omezoval komorník
Spisovatelka celoživotně bojovala s chutí k jídlu. Dobře věděla, že by se neměla přejídat a dopřávat si různé dobroty, ale neměla pevnou vůli. Komorník na jejím venkovském sídle v Greenway se snažil sestavit jí vhodný jídelníček na dvouhodinové večeře, dohlížel na velikost porcí a omezoval přísun dezertů.
Agatha tak často jako moučník měla čerstvé fíky, které také nejsou úplně bez kalorií, ale přece jen zdravější než šlehačkové zákusy.
Mohlo by vás zajímat
Posedlost šlehačkou
Šlehačka, nebo spíš vysokoprocentní smetana, to je zvláštní kapitola spisovatelčina jídelníčku. Jako správná Angličanka si hustou smetanu přidávala do silného čaje. Nešlo jen o kapku na dochucení, ale pila čaj 1:1 se smetanou.
Smetanu určenou ke šlehání pak popíjela celý den, hrneček s ní měla i u svého psacího stolu. „Pila smetanu z obrovského kelímku, na jehož straně bylo napsáno ‚Nebuď chamtivý‘ (Don’t be greedy). Tento příkaz nikdy neuposlechla,“ vzpomínal její vnuk Mathew.
Co k tomu říct? I přes nestřídmost v jídle a lásku k tučné smetaně se Agatha Christie dožila pětaosmdesáti let.
Náš tip: Nadýchané věnečky s karamelovou šlehačkou podle našeho videoreceptu by slavné spisovatelce zaručeně chutnaly:
Zdroje informací:
paperandsalt.org: Agatha Christie: Fig and Orange Scones with Devonshire Cream
bonappetit.com: Agatha Christie's Favorite Food Was Cream
tumblr.com: More Facts about Agatha Christie Foodies
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
Spisovatel J. R. R. Tolkien nesnášel francouzskou kuchyni, zato zbožňoval stejná jídla jako „jeho“ hobbité, třeba houby
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!
Sherlock Holmes jedl jen ryby, které sám ulovil. Měl rád jehněčí, a když chytal zločince, bral si s sebou jako svačinu slané koláče
Dokonalé podzimní osvěžení: Cider chutná studený i teplý a použít ho můžete i do jídla