Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celebrity, které sekly s alkoholem: Mirek Etzler, Drew Barrymore i Eva Holubová dokázali pokořit démona
Zdroj: Profimedia, koláž Toprecepty

Letos už po dvanácté 1. února začíná akce s názvem Suchej únor, tedy výzva nepít celý měsíc alkohol. Určitě během této doby budeme mít možnost vyslechnout nebo si přečíst různé příběhy lidí, kterým alkohol negativně změnil život. Mezi nimi jsou i mnohé slavné herečky a slavní herci, kteří svou závislost dokázali porazit.

Suchý únor a „mokrá“ čísla

Začněme čísly. Podle informací Českého statistického úřadu každý občan Česka v roce 2022 (zatím poslední ověřená čísla - pozn. aut.) vypil 169,5 litru alkoholu. Skoro 143 litrů připadalo na pivo, vína jsme vypili skoro 20 litrů na hlavu a zbývající alkohol zastupují lihoviny.

„Alkohol může být občas dobrý sluha, ale často je také zlý pán,“ říká Jindřich Vobořil, národní koordinátor pro protidrogovou politiku. „Netvrdím, že z každého, kdo si občas dá pivo nebo skleničku vína, se stane alkoholik, ale lidé by si měli být vědomi rizik spojených s konzumací alkoholu. 

Není třeba připomínat, že pravidelné nadměrné pití alkoholu vede k mnoha zdravotním obtížím a psychickým problémům. Své by o tom mohly vyprávět některé celebrity, kterým alkohol na mnoho let změnil život. Přesto projevily silnou vůli, prošly úspěšnou léčbou a hlavně nemají problém o bývalé závislosti hovořit.

Eva Holubová (64) pitím řešila stavy úzkosti

Filmaři a diváky oblíbená herečka se s démonem alkoholu potýkala od mládí. Vždyť bohémské divadelní prostředí a alkohol k sobě (nejen) v 80. letech neodmyslitelně patřily.

Alkohol herečce pomáhal zvládat úzkostí, kterými trpěla. Netušila, že za stavy úzkosti stojí neléčená psychická nemoc. Pití omezila v těhotenství, ale pak se k němu zase vrátila. Pila čím dál tím víc, přitom doma na ni čekal partner Miroslav a dvojčata Adam a Karolína.

„Nikdy nepřestanete pít kvůli dětem nebo někomu. Člověk to musí chtít sám kvůli sobě. Teprve pak začnou být všichni kolem jako posilující injekce,“ uvedla později. Do léčebny ji nakonec v roce 2002 odvezl kolega a kamarád Jan Kraus.

Teprve tehdy se zjistilo, že Eva Holubová trpí endogenními depresemi a lékaři jí nasadili antidepresiva. Cesta k abstinenci nebyla jednoduchá, ale už více než dvacet let se herečka obejde bez alkoholu.

Brad Pitt (60) si nemohl vzpomenout na den, kdy nepil

Herec Brad Pitt  začal svůj boj se závislostí na alkoholu v roce 2017, několik měsíců po rozchodu s manželkou Angelinou Jolie. Brad Pitt sám poznal, že se potýká s problémem, který musí řešit.

Navzdory velmi úspěšné kariéře se pro Brada Pitta alkoholismus stal způsobem života. Prozradil, že si nemůže „...vzpomenout na den, kdy jsem nechlastal, neměl okno nebo tak něco.“

Odvykací rehabilitace Brada Pitta zahrnovala účast na setkáních anonymních alkoholiků, která mu velmi pomohla. Zároveň docházel na sezení k psychoterapeutovi a radikálně změnil životní styl. O žádné prodělané recidivě se nepíše, tak držme palce, aby tento herecký sympaťák vydržel.

Daniel Radcliffe  (34) začal pít jako Harry Potter

S alkoholem bojoval Daniel Radcliffe při natáčení filmů o Harry Potterovi. V rozhovoru pro Off Camera v roce 2019 herec uvedl, že bojoval s pocitem, že je jako mladý herec vždy sledován.

Řekl: „V mém případě je nejrychlejším způsobem, jak zapomenout na skutečnost, že vás někdo sleduje, pořádně se opít. A když se pak hodně opijete, uvědomíte si, že lidé se teď dívají víc, protože teď se hodně opíjím, takže bych asi měl pít víc, abych to víc ignoroval.“

Od roku 2010 herec abstinuje. Rozhodl se sám a za podpory blízkých přátel žije bez alkoholu.

Miroslav Etzler (59) přišel na psychiatrii ve slipech

Bylo mu 34 let, dařilo se mu v divadle, vyhledávali ho televizní a filmoví režiséři. Koho by napadlo, že Miroslav Etzler je velký trémista? Trému odbourával alkoholem, nakonec ale odboural sám sebe. Neměl problém vypít i tři litry vína. Nakonec i on pochopil, že musí svůj život změnit.

To spustila příhoda, kdy si v televizi vyzvedl honorář, který propil v Brně na nádraží s bezdomovci. Probral se pro změnu až na pražském Hlavním nádraží druhý den před polednem – jen ve slipech.

Ve slipech došel na psychiatrii. „Byla úplně plná čekárna, kam jsem si v těch slipech sedl. Sestřička mě vyzvala a pak už jsem v lékařském plášti jel do Národního podat výpověď a nastoupil jsem do Bohnic,“ popsal Miroslav Etzler.

Léčbu před ostatními dlouho tajil a odmítal alkohol s tím, že prodělal žloutenku. Abstinující herec dnes už nemá problém o své závislosti mluvit.  

Drew Barrymore (48) pila už od dětství

Také původně dětská hvězda filmu E.T. – Mimozemšťan Drew Barrymore se dlouhou dobu potýkala s démonem alkoholu. K němu ji paradoxně přivedla její matka Ildiko Jaidová, která s dcerou navštěvovala hollywoodské večírky. Není divu, že závislou na alkoholu se stala už v 11 letech! K tomu se později přidaly i drogy.

Odvaha změnit život ji v roce 2018 přivedla na odvykací kliniku do Utahu. „Vzdát se alkoholu bylo jednou z osvobozujících věcí na mé cestě životem,“ přiznala herečka.

Náš tip: Místo alkoholu si můžete zlepšit náladu třeba muffiny s čokoládou podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

vlada.gov.cz: Alkohol – dobrý sluha nebo zlý pán? První vládní zpráva o alkoholu v České republice

gatewayfoundation.org: 15 Celebrities Who Have Struggled With Alcohol Addiction

cnn.iprima.cz: Největší pijani českého šoubyznysu. Které celebrity skončily kvůli alkoholu v léčebně?

lidovky.cz: Eva Holubová zapíjela deprese. Pomohla si, protože sama chtěla

thedawnrehab.com: Brad Pitt’s Battle with Alcohol Raises the Important Topic of Functional Alcoholics

independent.co.uk: Drew Barrymore says sobriety has allowed her to ‘finally become free of the torture of guilt and dysfunction’

hindustantimes.com: When Daniel Radcliffe said Harry Potter turned him into an alcoholic, revealed details about sex life

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více