Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za časů socialismu nebyla nabídka limonád tak široká jako dnes. O Coca-Cole jsme si mohli nechat jenom zdát a mezi limonádami vévodila malinovka. Pro mnohé je symbolem dětství a dodnes v hospodách vyhrává nad slavnými americkými limonádami. Víte, že jedna z prvních byla právě ta ZON?

Malinovka a další limonády

Ačkoli malinovka patřila v minulosti k nejoblíbenějším limonádám a spousta lidí její pompézní návrat do českých pohostinství přivítala s nadšením, nebyla jediným sladkým bublinkovým nápojem, který se popíjel na žízeň i na chuť.

Když pomineme další hity v podobě Kofoly, Citrocoly či Viney, vedle malinovky bývaly na čepu nebo ve skleněných čirých lahvích často ještě „limoška“ pomerančová nebo citronová.

Ty se od sebe zas tolik nelišily, zákazník se tak většinou jen rozhodoval, zda chce limonádu červenou nebo žlutou, kterou mu pak natočili do půllitru ozdobeného namalovanými kolečky nebo na koupalištích do papírových voskovaných kelímků

Červenou nebo žlutou?

Tehdejší limonády se vyráběly nejčastěji v sodovkárnách, jichž bylo po celé republice spousta a za časů socialismu spadaly pod různé státní podniky.

Na značky se moc nehrálo, láhve s limonádou obvykle neměly ani etiketu a výrobce a příchuť jste našli jen na korunkovém uzávěru. A mnohdy šlo jen o zcela prosté označení nealko či limo a výběr se opravdu odvíjel jen od barvy. Původ některých výrobců limonád však sahal dál do minulosti, což byl případ třeba třebíčské ZON

První limonády ve střední Evropě

Historie limonád, jimž se často přezdívá ZONky, začíná již v 19. století, konkrétně v roce 1879, kdy rodinnou firmu založil místní rodák Ferdinand Kubeš pod názvem Továrna na vodu sodovou, šumící limonády a šťávy ovocné, Ferdinand Kubeš, Třebíč. Ten byl doslova průkopníkem, neboť byl jedním z prvních ve střední Evropě, koho napadlo vyrábět limonády jako nápoje na žízeň.

Nápad to byl geniální a brzy s ním slavil úspěchy. A to dokonce takové, že slovo „zonka“, odvozené od značky ZON, která znamená Zdravotní osvěžující nápoje, je i nyní na Třebíčsku synonymem pro limonádu. Důkazem úspěchu je i to, že limonády ZON můžete popíjet dodnes, a stále se prodávají ve stejných třetinkových láhvích, do nichž se stáčejí již od 1927.

Limonáda s mnoha oceněními

Na limonádách ZON bylo výjimečné už jen to, že se dělaly z čistě přírodních surovin a pramenité vody s nízkým obsahem minerálních látek. Dochucovány byly ovocnými sirupy vlastní výroby, které se připravovaly i v mnoha neobvyklých příchutích, například z plodů dřišťálu, mařinky vonné nebo tzv. roksová šťáva s chutí tvrdých bonbonů.

Protože limonády slavily úspěch, nechala si firma roku 1901 registrovat ochrannou známku ve tvaru hvězdice s iniciály FK 1879. Tu najdete na láhvích s limonádou až do dnešních časů. ZONKy dokonce byly tak dobré, že byly oceněny zlatou medailí na mezinárodní výstavě nealkoholických nápojů v Paříži a firma později získala i prestižní titul c. k. dvorního dodavatele.

Ve dvacátých letech se limonáda prodávala hlavně v restauracích a výrobce samozřejmě doporučoval ji podávat jen ledově vychlazenou. Aby si tento vyšší standard pojistil, rovnou ke každým 100 lahvím dodával 10 kg umělého ledu zdarma. 

Limonáda může být i modrá

V roce 1949 byla společnost ZON znárodněna a limonády se vyráběly pod hlavičkou různých státních podniků. ZONky ale přežily, a když byla v roce 1993 firma vrácena do rukou původních majitelů, mohli další z rodiny Kubešů navázat na původní tradici. Jejich malinovka, která byla ostatně první příchutí ZONek společně se zelenou jablečnou tak frčí dodnes.

Jak už jsme uvedli, ve svých počátcích měly Zonky mnoho dnes méně obvyklých příchutí, např. rybíz, angrešt, višně, borůvky, brusinky nebo jeřabiny. Pomerančová přibyla až v sedmdesátých letech, velkým hitem se později stala jejich modrá limonáda, která se dnes prodává pod názvem Laguna. Oblíbená je i ZONka medová. 

Tip na závěr: Na to jak šel čas s limonádami ZON se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - HOTOVO Retro okénko: Na zahnání žízně jedině malinovku… Ta od Zonky se vyrábí již od 19. století

Ukázat 12 fotografií

Náš tip: Limonádu si můžete udělat i domácí, třeba rovněž retro americkou limonádu podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Zon.cz: Historie
Wikipedie.org: ZON
Is.muni.cz: Scénář a realizace výstavy "Světem bublinek s třebíčskou Zonkou"

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více