Tříkilové burrito s pálivou omáčkou dokázala mladá žena sníst za 11 minut. Překonala tím o minutu svůj vlastní rekord
12. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Pojídání pokrmů na čas je pro některé jedince výzvou v překonávání osobních dovedností. Své o tom ví i jedna Britka, která je držitelkou mnoha rekordů, které jsou spojeny s jídlem. Jedním z nich je snědení tříkilového burrita za neuvěřitelných 11 minut.
Hltání jídla
Sympatická Leah Shutkever se označuje za profesionální jedlici a určitě k tomu má důvod. Jejích 33 rekordů, zapsaných v Guinessově knize rekordů, totiž jen tak někdo nepřekoná. Nejen, že mladá žena dokáže sníst neskutečné množství jídla, vyniká i tím, že velké kusy potravin vůbec nekouše.
Problémem pro ni není pozřít velké párky do hot dogů, obří gumové medvídky nebo celý banán. Mezi nejzajímavější rekordy dvaatřicetileté Leah, o němž informuje například i britský deník The Sun, ovšem patří neuvěřitelně rychlé snědení burrita o váze 3 kilogramů.
Na zkonzumování mexické speciality o délce 76 centimetrů potřebovala jen 11 minut. O celých 60 sekund tak překonala svůj vlastní rekord, který vytvořila před dvanácti lety.
Mohlo by vás zajímat
Čekající výzva
Badass Burrito Challenge, jak se soutěž jmenovala, se konala v restauraci Mexigo v anglickém Southamptonu. Burrito bylo podáváno s pálivou omáčkou, salsou a guacamole, což však Leah neodradilo. „Téhle výzvy si už nějakou dobu nikdo nevšímal a já jsem cítila, že se jí někdo musí konečně postavit,“ sdělila místním médiím s úsměvem přebornice v jedení.
Půlminutové burrito
Leah ovšem není jedinou rekordmankou, pokud jde o konzumaci burrita. I Miki Sudo je známá svými úspěchy v oblasti soutěží v rychlojedení, na nichž dokázala vytvořit několik rekordů. Včetně nejrychlejšího snědení burrita. Její rekord 31,47 sekundy byl zaznamenán 22. října 2022 ve floridské Tampě.
Proč jde o takovou lahůdku
Burrito je tradiční jídlo, jehož popularita se rozšířila zejména z Mexika do Spojených států amerických, posléze i do Evropy. První záznamy o burritu pocházejí z 19. století z Guanajuato v Mexiku. Základem burrita je pšeničná tortilla, do které se balí různé druhy náplní. Ty tradiční zahrnují rozmanité kombinace masa (například hovězí, kuřecí nebo vepřové), fazolí, rýže, sýra, avokáda a salsy.
Moderní variace burrita mohou obsahovat celou řadu dalších ingrediencí včetně zeleniny, tofu, ryb, různých omáček a dalších přísad, které se liší třeba podle regionálních tradic.
Mezi nejznámější typy patří burrito al pastor (s marinovaným vepřovým masem) či burrito de desayuno (snídaňové burrito s vejci, slaninou nebo klobásou). „California burrito“ je zase populární varianta, která kromě tradičních náplní obsahuje i smažené hranolky.
Náš tip: Místo klasického burrita si podle našeho videoreceptu můžete připravit i třeba tortillu s masem:
Zdroje informací:
thefoodweknow.com - The History of the Burrito
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak perfektně ohřát pečené kuře, aby maso zůstalo šťavnaté a kůže křupavá: Pomůže alobal i papírová utěrka
Jak udržet banány čerstvé až 14 dní? Pomůže fígl s drobným předmětem, který běžně vyhazujeme
VIDEO: Jak na hot dog naruby? Obrácená verze pouliční pochoutky se snadno dělá a skvěle chutná
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou na jedničku
Jak ohřát nedojedené hranolky, aby byly znovu krásně křupavé? Při správném postupu budou perfektní do pěti minut
Tortilla s vaječnou omeletou: Nezvyklá kombinace vláčné placky, šťavnatých vajec a křupavé zeleniny překvapí výtečnou chutí