Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Burrito patří k nejpopulárnějším pokrmům v Mexiku.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Pojídání pokrmů na čas je pro některé jedince výzvou v překonávání osobních dovedností. Své o tom ví i jedna Britka, která je držitelkou mnoha rekordů, které jsou spojeny s jídlem. Jedním z nich je snědení tříkilového burrita za neuvěřitelných 11 minut.

Hltání jídla

Sympatická Leah Shutkever se označuje za profesionální jedlici a určitě k tomu má důvod. Jejích 33 rekordů, zapsaných v Guinessově knize rekordů, totiž jen tak někdo nepřekoná. Nejen, že mladá žena dokáže sníst neskutečné množství jídla, vyniká i tím, že velké kusy potravin vůbec nekouše.

Problémem pro ni není pozřít velké párky do hot dogů, obří gumové medvídky nebo celý banán. Mezi nejzajímavější rekordy dvaatřicetileté Leah, o němž informuje například i britský deník The Sun, ovšem patří neuvěřitelně rychlé snědení burrita o váze 3 kilogramů.

Na zkonzumování mexické speciality o délce 76 centimetrů potřebovala jen 11 minut. O celých 60 sekund tak překonala svůj vlastní rekord, který vytvořila před dvanácti lety.

Čekající výzva

Badass Burrito Challenge, jak se soutěž jmenovala, se konala v restauraci Mexigo v anglickém Southamptonu. Burrito bylo podáváno s pálivou omáčkou, salsou a guacamole, což však Leah neodradilo. „Téhle výzvy si už nějakou dobu nikdo nevšímal a já jsem cítila, že se jí někdo musí konečně postavit,“ sdělila místním médiím s úsměvem přebornice v jedení.

Půlminutové burrito

Leah ovšem není jedinou rekordmankou, pokud jde o konzumaci burrita. I Miki Sudo je známá svými úspěchy v oblasti soutěží v rychlojedení, na nichž dokázala vytvořit několik rekordů. Včetně nejrychlejšího snědení burrita. Její rekord 31,47 sekundy byl zaznamenán 22. října 2022 ve floridské Tampě.

Proč jde o takovou lahůdku

Burrito je tradiční jídlo, jehož popularita se rozšířila zejména z Mexika do Spojených států amerických, posléze i do Evropy. První záznamy o burritu pocházejí z 19. století z Guanajuato v Mexiku. Základem burrita je pšeničná tortilla, do které se balí různé druhy náplní. Ty tradiční zahrnují rozmanité kombinace masa (například hovězí, kuřecí nebo vepřové), fazolí, rýže, sýra, avokáda a salsy.

Moderní variace burrita mohou obsahovat celou řadu dalších ingrediencí včetně zeleniny, tofu, ryb, různých omáček a dalších přísad, které se liší třeba podle regionálních tradic.

Mezi nejznámější typy patří burrito al pastor (s marinovaným vepřovým masem) či burrito de desayuno (snídaňové burrito s vejci, slaninou nebo klobásou). „California burrito“ je zase populární varianta, která kromě tradičních náplní obsahuje i smažené hranolky.

Náš tip: Místo klasického burrita si podle našeho videoreceptu můžete připravit i třeba tortillu s masem:

Zdroje informací: 

thefoodweknow.com - The History of the Burrito

thesun.co.uk - Guac and Roll star - World record holding competitive eater scoffs huge 30inch burrito in just 11 minutes – beating personal best by 60 secs

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více