Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Párek v rohlíku, v zámořské verzi známý jako hot dog, patří k nejoblíbenějšímu rychlému občerstvení nejen u nás. Přestože jde o jednoduché spojení pečiva a kousku uzeniny, často jsme na populární pokrm ochotni si vystát i delší frontu. Co si však udělat hot dog doma a přitom obrátit jeho podstatu úplně naruby?

Kde se vzal

Hot dogy datují svůj vznik do 19. století, kdy byly tradiční evropské masné výrobky, jako vídeňské a frankfurtské párky, německými a rakouskými imigranty přivezeny do Spojených států.

První stánky s hot dogy se podle informací serveru National Hot Dog and Sausage Council objevily v amerických městech na konci předminulého století, a to zejména v New Yorku a Chicagu, kde rychle získávaly spokojené zákazníky.

Nekonečně verzí

V USA existuje několik regionálních variant hot dogu, jako je například Chicago hot dog, který je podáván s rajčaty, nakládanou okurkou, cibulí, hořčicí, zeleným pepřem a solí. V New Yorku je zase typický hot dog s hořčicí a kyselým zelím nebo cibulovou omáčkou.

Náš párek v rohlíku

U nás jsme si hot dog předělali po svém a místo sladké housky, používané za mořem i na hamburgery, jsme zvolili obyčejný rohlík. Místo podélného rozříznutí jsme navíc začali dělat do rohlíku důlek, do kterého přidáváme hořčici nebo kečup a až pak samotný párek.

Ani pojmenování jsme od originálu nepřevzali. V sedmdesátých letech přivezl Václav Masopust ze Španělska název pikador, tedy párek v rohlíku. V jižních Čechách se s tímto pojmem setkáte i dnes, jak uvádí web ČT edu.

I klasický „český hot dog“ však lze ozvláštnit a udělat si netradiční verzi. Nabízíme recept na obrácený párek v rohlíku, na který nebudete potřebovat ani ty klasické rohlíky.

Hot dogy naruby

Na výrobu obrácených hot dogů budete potřebovat: 150 g nastrouhaného eidamu, 4 párky,1 balení listového těsta, 1 vejce velikosti M a sezam.

Jak na to?

  1. Do pekáče vložte pečící papír, který posypejte nastrouhaným sýrem, na něj položte párky.
  2. Listové těsto podélně rozdělte na 4 stejné kousky, které položíte na jednotlivé párky. Těsto důkladně na párky přitiskněte.
  3. Nyní těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
  4. Vložte do trouby, rozehřáté na 180 stupňů a nechte péct 15-20 minut, než těsto získá zlatavou barvu. Po upečení rozdělte na jednotlivé „hot dogy“.
  5. Dochucení už je na každém, hodit se určitě bude kečup i klasická hořčice.

Zdroje informací:

edu.ceskatelevize.cz - Párek: pikador i hot dog

hot-dog.org - Dachshunds, Dog Wagons and Other Important Elements of Hot Dog History

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více