Našli jsme nejlepší stánek na Mácháči: Skvělý langoš za 99 Kč nebo výbornou ledovou kávu mají hned u parkoviště
20. 8. 2024 Rozhovory a reportáže
Teploty atakující a mnohdy i překračující třicetistupňovou hranici lákají k návštěvě koupališť i dalších vodních ploch. K těm neoblíbenějším patří bezpochyby i Máchovo jezero, kam se Toprecepty.cz vydaly také. Ne však se vykoupat, ale zjistit, kde se tady dá dobře najíst, navíc za dobrou cenu. Hledat jsme nemuseli dlouho.
Skvělé vyžití
Oblíbený „Mácháč“ je cílem výletů mnoha obyvatel Středočeského i Libereckého kraje, ale když se na parkovišti podíváte na poznávací značky aut, prim zde hrají Pražáci. Není divu, jezero je od hlavního města vzdáleno zhruba hodinu cesty autem, což při dobré dopravní situaci není žádný problém.
Navíc si zde skutečně užijete zábavy, co hrdlo ráčí. Tobogány, skluzavky, paddleboardy, lodičky, nebo výlety parníkem, to vše a daleko víc na Máchově jezeře nabízí. V době, kdy jsme rekreační oblast navštívili my, si šlapadlo užíval i v současnosti nejslavnější český MMA zápasník Jiří Procházka s přáteli.
Mohlo by vás zajímat
Hledání nejlepšího stánku
Nejen vodní radovánky jsou ovšem tím, co vás může k „Mácháči nalákat“. Důležitou součástí je totiž i nabídka občerstvení, které nabízí místní restaurace, bistra nebo stánky. A že jich je opravdu požehnaně.
Toprecepty.cz ovšem primárně hledaly slušnou kvalitu, kombinovanou s dobrou cenou, přeci jen, počítali jsme s tím, že k vodě často bereme celou rodinu a nechceme za jedno odpoledne utratit víc, než si můžeme dovolit. Přitom však našim ratolestem dokážeme odepřít jen málo.
Cesta za nejzajímavějším občerstvením mohla skončit záhy poté, co jsme opustili parkoviště a procházeli kolem Café Saturnin. Nejen, že zde bylo plno, ale také reklamní cedule lákaly na langoše, párky v rohlíku, hranolky, zmrzlinu a další klasiky, které u vody hledáte nejčastěji.
Přesto jsme se prošli až k přístavišti výletních lodí a cestou sledovali, jakými lákadly nás osloví další provozovatelé místních stánků. Nic lepšího, než nabízela první „osvěžovna“, jsme ovšem nezaznamenali, navíc, někteří stánkaři u jídel ani neuváděli ceny, proto jsme se rozhodli při zpáteční cestě vyzkoušet Saturnina.
Pochvala obsluze
A udělali jsme určitě dobře. Příjemné posezení pod střechou i mimo ni, čisté stoly, u kterých se nachází lavice, na které se vejdou bez problémů tři dospělé osoby, široká nabídka jídla i pití. Pochopitelně bez obsluhy, ale s tím se v takovémto druhu podniku víceméně počítá.
Po výběru jsme se tedy odebrali k okénku, kde nás uvítala velmi příjemná paní, rozdávající úsměvy na všechny strany. Vzhledem k tomu, že se nezastavila, bylo kolem třiceti stupňů a každou objednávku jídla musela nosit do nedaleko přistaveného přívěsu, kde se pak jídlo připravovalo, bylo s podivem, že dokáže mít tak dobrou náladu.
Klasický výběr, skvěle připravený
Při výběru jsme šli po klasice - langoš za 99 Kč, klobása za 99 Kč, párek v rohlíku za 42 korun. K tomu domácí malinová limonáda, 4 dcl za 69 Kč. Obdrželi jsme lístek a čekali u stolu, až pán z přívěsu zavolá naše číslo s objednávkou. Protože jsme však chtěli vědět, jak se zdejší langoš připravuje, počkali jsme si přímo u výdeje a rovnou se sympaťákem, který pokrmy připravuje, prohodili pár slov.
Nejen, že jsme se tak přesvědčili, že langoš je skutečně domácí a nejedná se o zmraženou placku vyndanou z igelitového pytlíku a hozenou do friťáku, ale také se dozvěděli pár zajímavých věcí. Například to, že hranolky za 59 korun nemá cenu prodávat za 120 Kč, jak to dělají obchodníci třeba na koupališti Lhota, nedaleko Prahy, protože by si je zde, na Macháči, nikdo nedal.
Stejně tak jsme se od místních dozvěděli, že Saturnin de facto určuje ceny pro všechny stánky na této straně Máchova jezera, protože tento stánek je první. Takže každý, kdo si ho všimne, tak nakoupí hned, anebo po cestě zpět, jako my.
Překvapení u langoše
Hlavně, tady se ono čekání i vyplatí. Je pravda, že klobása nepatří k těm nejlepším a na blízkém hradu Houska nabízí za 105 korun o trochu lepší, ale co se týká ostatních věcí z naší objednávky, nelze říct slovo proti.
Obzvlášť langoš za necelou stovku je skutečně skvělý. Jak domácí těsto, perfektně usmažené, tak česneková pasta se solí, hromada sýra a hlavně, chuťově výborný kečup, ne kyselá nejlevnější varianta, na níž jsme zvyklí z různých „okének“, to vše musíme pochválit. Stejně tak párek v rohlíku, který se v pečivu neschovává, ale je pořádně vidět, protože jde o kus masa.
Na zapití máte možnost zvolit půllitr Kozla za 49 Kč, kdo třeba řídí a nechce proto pivo, domácí limonáda je také skvělou variantou. Za necelých 70 Kč dostanete sice sirup se sodovkou a čerstvým ovocem, ale rozhodně se tady na kvalitě nešetří. Pro dámy je připravena třeba ledová káva za 89 Kč, jejíž varianta se zmrzlinou slaný karamel a pořádnou porcí šlehačky, kterou jsme ochutnali, rozhodně potěší.
Stojí za vyzkoušení
Pokud se tedy budete rozhodovat, zda v těchto vedrech zamířit k vodě, Máchovo jezero je ideální volbou. Není zde hlava na hlavě, užijete si spoustu zábavy a nebudete odjíždět ani s pocitem, že jste museli prožít další nepovedené představení ze strany stánků z rychlým občerstvením. Minimálně ten přímo u parkoviště směrem z obce Doksy, s trochu nevšedním názvem Café Saturnin, vás rozhodně potěší.
Jak to ve stánku u Máchova jezera vypadá, i co nabízí za občerstvení blízký hrad Houska, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si i doma skvělé langoše podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Našli jsme nejlepší stánek na Mácháči: Skvělý langoš za 99 Kč nebo výbornou ledovou kávu mají hned u parkoviště
Jaké je občerstvení na koupalištích v Praze? Hlad můžete zahnat langošem i pizzou, u nás ale zvítězil smažák v housce za 119 Kč
Ben Cristovao v zástěře: Bezmasý hot dog z tofu připraví i začátečník za pár chvilek, s křupavou cibulkou chutná božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí rajčatový protlak je báječnou možností, jak zpracovat rajčata a uchovat si jejich chuť až do zimy
Dva Moraváci si v Praze otevřeli restauraci. Pražáky rozmazlují poctivou slivovicí, uzeným i netradičními knedlíky s vejci
Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců