Houbové placky: Na křupavé a nadýchané placičky je důležité dodržet správný poměr hub a těstíčka. Hotové jsou za chvíli
14. 10. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na houbové řízky a nechce se vám je připravovat? Houbové placky jsou rychlejší variantou a hotovo bude za pár minut. Prášek do pečiva těsto odlehčí a koření ho provoní.
Jaké houby se hodí na placky
Podzim je spojený se sběrem hub. Když se vydaří houbařská sezóna, nabízí se nám na přípravu spousta různých jídel. Pokud dostaneme chuť na řízečky, ale nechce se nám s nimi připravovat, ani si špinit ruce, můžeme si to ulehčit. Na řadě jsou houbové placičky.
Ideální jsou přichystané ze směsi hub, můžeme je ale připravit jen z hříbků, jindy zase z pýchavek, případně bedel. Aby držely placičky pohromadě, jsou propojeny moučnou směsí, podobnou lívancovému těstíčku. Následně je smažíme ve vrstvě tuku dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Koření na houby
Před přípravou placek je třeba houby dostatečně podusit, případně osmažit na másle zhruba 20-25 minut.
A jaké koření využijeme na houby? Obecně houby nepotřebují příliš dalších chutí, většinou stačí sůl, kmín a pepř. Pokud chceme ale další chuťový vjem, můžeme přidat tymián, dále také sušený česnek a sušenou cibulku.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit houbové placky
Na jednu dávku potřebujete: 600 g houbové směsi 1-2 cibule, 3 lžíce oleje, 200 g polohrubé mouky (dle potřeby), 2 vejce, 100 ml vody, sůl, drcený kmín, tymián, mletý pepř, 1/2 prášku do pečiva a olej na smažení.
Jak na to? Cibuli očistěte, nakrájejte najemno a vložte do rozpáleného oleje. Houby pokrájejte a poduste na cibulce jako na smaženici. Okořeňte a osolte.
Z polohrubé mouky, vody a vajec umíchejte v misce řidší lívancové těsto, do kterého vmíchejte vychladlou houbovou směs a těsně před smažením kypřicí prášek. Poměr houby: těsto by měl být zhruba 2:1. Smažte na oleji dozlatova. Po ochutnání první hotové placky případně dosolte dle chuti.
Velmi netradiční variantou jsou i houbové placičky se sýrem.
Náš tip: Z hub si můžete připravit i jiné pokrmy, jako třeba houbový pekáček podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více