Viktorie z MasterChefa připravila toast, který chutná jako smažák: Miluju originál, ale tohle ho skvěle nahradí, říká
11. 11. 2024 Vaření
Smažený sýr je stálicí českých kuchyní, a to v jakékoliv podobě. Zkusili jste si ovšem někdy připravit toust, který chutná stejně jako oblíbená smažená pochoutka? Jak ukázala účastnice MasterChef Česko 2020 Viktorie Hradílková Lipovčanová, není to nic těžkého a s výsledkem je perfektní svačina nebo lehčí večeře.
Smažák bez oleje
Vařit jednoduše a rychle, přitom chutně, je v dnešní době téměř nutnost. Jedním ze způsobů přípravy, které k tomu mohou velmi pomoci, je horkovzdušná fritéza. Její „kouzlo“ objevila i Viktorie Hradílková Lipovčanová, účastnice MasterChef Česko 2020. „Horkovzduška je pro mě v kuchyni "must have", protože s manželem oba milujeme smažené, ale zároveň chceme jíst i zdravě,“ říká pro Toprecepty.cz sympatická food blogerka.
Mezi jeden z jejích oblíbených receptů patří i speciální toust, který svou chutí připomíná smažený sýr, legendární pokrm, který patří mezi nejoblíbenější i nejkritizovanější jídla české kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Originál je hit
Sama Viktorie má originál ráda, přestože je primárně fanynkou zdravého stravování. „Klasický smažák s hranolky a tatarkou aneb takzvaný komplet, jak já říkám, naprosto miluju, a i když tohle jídlo nejím každý den, o to víc si to jednou za čas moc ráda vychutnám i v klasické smažené verzi,“ přiznává.
Jak si ovšem sama vyzkoušela, není potřeba vždy obalovat plátek sýra v trojobale a smažit na pánvi, ale dá se najít i jiné řešení na zahnání chuti na smažák.
Záchranné jídlo
Účastnice kulinářské show vyšla z toho, že mezi oblíbené pokrmy v našich domácnostech patří i toasty, které sama také zařazuje do jídelníčku. „Je to taková chutná záchrana, když potřebuju připravit rychlé jídlo, u kterého vím, že sklidí doma vždy úspěch,“ říká Viktorie pro Toprecepty.cz. A co do nich dává? „Většinou vycházím z obsahu lednice, ale taková toastová topka jsou u nás doma asi toasty à la pizza - tedy trocha protlaku, oregano, sýr, šunka a kukuřice, tu nesmím nikdy vynechat,“ popisuje.
Toast à la smažák
Na přípravu jedinečných toastů budete potřebovat: 6 plátků toastového chleba, česnekové žervé, 6 plátků šunky, 6 plátků sýru, 2 vejce a kukuřičnou strouhanku.
Jak na to?
- Z toastového chleba odstraňte kůrku a pomažte ho česnekovým žervé.
- Přidejte plátek šunky a sýra a přiklopte druhým plátkem chleba.
- Vzniklé sendviče obalte v rozšlehaném vejci a poté v kukuřičné strouhance.
- Takto připravené toasty dejte do horkovzdušné fritézy a pečte na 200 °C zhruba 10 minut.
Naše rada: Pokud se vám nebude chtít odkrajovat kůrku, můžete si koupit toastový chleba už bez ní. Za balení utratíte zhruba 60 Kč.
Náš tip: Připravte si originální smažený sýr podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař
Polévka z kysaného zelí: Báječně chutná s pokrájenou klobásou a okořeněná mletou paprikou, zakysaná smetana ji zjemní
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
Přečtěte si Zobrazit více
Kundrfály: Knedlíky ze zelím a cibulí z jednoho pekáčku se podle receptu knedlíkového mistra povedou každému
Otestovali jsme hit internetu: Netradiční cheeseburger z horkovzdušné fritézy je šťavnatý a s vajíčkem chutná skvěle
Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví