Recepty z českých pohádek: Rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař voní sádlem a chutnají skvěle
6. 12. 2024 Vaření
Pojďte se s námi vydat do světa pohádek a přeneste si tak trochu kouzla i do své kuchyně. Přinášíme nový seriál Pohádkové recepty, který je volně inspirován českými filmy a pohádkami. V prvním díle se rovnou zakousneme do obzvláště vypečených rohlíčků z Císařova pekaře-Pekařova císaře. A chybět nebude ani golem!
Pohádkové recepty
Chcete se pořádně naladit na Vánoce? Pokud jsou pro vás tyto nejkrásnější svátky v roce spojené se sledováním pohádek, můžete si atmosféru pohody u televize navodit prostřednictvím dobrot z těch českých nejslavnějších.
V předvánočním čase jsme si proto pro vás připravili seriál receptů inspirovaných právě oblíbenými pohádkovými příběhy, které si můžete rovnou udělat a nebo si při čtení článků aspoň trochu oddechnout od předvánočního shonu.
Mohlo by vás zajímat
Vypečené rohlíčky
Celý seriál startujeme obzvláště vypečenými rohlíčky z Císařova pekaře-Pekařova císaře. Dvoudílná satirická komedie je společně s pohádkou Byl jednou jeden král jedním z nejslavnějších filmů Jana Wericha. Nejde sice o klasickou pohádku, ale často se právě vysílá rovněž v předvánočním čase. Film má dva díly, ty se ale obvykle vysílají najednou, navíc existuje i jednodílná verze.
Vyměněný císař
Slavný český herec a dramatik tu nezapomenutelně ztvárňuje dvojroli císaře Rudolfa II., milovníka alchymie a umění, a jeho pekaře Matěje. Důležitou postavou je i Golem – bájný hliněný obr, kterého chce císař najít, oživit a s jeho pomocí si tak zajistit nesmrtelnost. Stále se mu však nedaří ho najít, což u něj způsobuje značnou rozmrzelost, kterou mohou vylepšit snad jedině rohlíčky, kterou budou obzvláště dobře vypečené, jak je zdůrazňováno v nezapomenutelné scéně, v níž se pečou rohlíky a mluví se o Golemovi.
Napečeno od Golema
Rudolf II. se v průběhu filmu shodou náhod vymění právě se svým pekařem Matějem, který je ve filmu jakýmsi symbolem zdravého selského rozumu, dobroty, poctivosti, a tedy i protikladem císaře, jemuž jde jen o vlastní prospěch. Na to odkazují i slova „obzvláště vypečené rohlíčky pro obzvláště vypečeného krále“.
Ten nakonec odhalí pikle, které se na císařském dvoře spřádají a využije šémem oživlého Golema k upečení pečiva pro chudé. Pokud se vám na rohlíky při sledování komedie vždy sbíhaly sliny, můžete si je nyní upéct podle následujícího receptu.
Na kvásek-omládek budete potřebovat: 100 g vody, 1 necelou lžičku sladěnky nebo medu, 9-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále si připravte: 170-180 g vody, 370 g hladké mouky, 2 rovné lžičky krupicového cukru (10 g), 30 g sušené syrovátky, 25 g měkkého sádla a 2 rovné lžičky soli (10 g), vejce na potření rohlíků.
- Do mísy dejte 130 g hladké mouky, droždí, sladěnku nebo med, přilijte vodu a dobře promíchejte všechny suroviny na omládek. Mísu zakryjte čistou utěrkou proti osychání a omládek nechte kynout v teplé místnosti 45-60 minut. K hotovému omládku přidejte všechny ostatní suroviny a ručně nebo v robotu uhněťte hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu vykynout.
- Vykynuté těsto přendejte z mísy na pracovní plochu a rozdělte na 10-12 dílů. Z každého dílu vytvarujte bulku. Pokud se těsto lepí, pracovní plochu lehce posypejte moukou.
- Bulky nechte asi 10 minut odpočinout a poté je rozválejte a smotejte do tvaru do rohlíků. Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, a nechte kynout ještě asi 35-45 minut.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté rohlíky potřete vodou nebo vejcem, rozšlehaným s trochou vody a zprudka pečte ve vyhřáté troubě 8-10 minut. Obzvláště vypečené rohlíčky pak nechte vychladnout a můžete podávat.
Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde.
Fotogalerie - Pohádkové recepty: Jak na rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upravit kdoule? Z jejich šťávy, která voní vanilkou a citrusem, jsme připravili sladký rosol a z dužiny vynikající sýr
Dostat se ke kdoulím, to není tak snadné, občas… Číst více
Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem? Každý z nich na nás působí jinak
Už v minulosti si naši dědové dávali před jídlem panáka kořalky, aby jim lépe chutnalo. Další panák následoval po jídle - ten byl na trávení. O… Číst více
Čas naložit ořechy na ořechovici nastává právě nyní
Důležité je pro sběr ořechů na likér vybrat správné období. Ořechy musí být zelené, vyvinuté, ale ještě měkké, bez tvrdé skořápky pod slupkou.… Číst více
Jak zpracovat rebarboru. Využití je všestranné, hodí se na limonádu, marmeládu i koláč
Rebarbora (reveň) vypadá jako velikánský lopuch a mnoho z nás si ji pamatuje ze zahrádek svých babiček. Rostlina je to nenáročná, daří se ji na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více